Idaho

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
State of Idaho
Flag of Idaho State seal of Idaho
Flag of Idaho Seal
Julukan: Gem State, Spud State
Motto: Esto perpetua
Map of the United States with Idaho highlighted
Basa resmi Basa Inggris
Démonim Idahoan
Ibukutha Boise
Kutha paling gedhé Boise
metro area paling gedhé Boise metropolitan area
Area  Ranking 14th ing AS
 - Total 83,642 sq mi
(216,632 km²)
 - Jembar 305 miles (491 km)
 - Dawa 479 miles (771 km)
 - % banyu 0.98
 - Garis lintang 43.19 N to 49° N
 - Garis bujur 112.35′ W to 117°15′ W
Populasi  Rangking 39th ing AS
 - Total 1,499,402
 - Kapadhetan 15.64/sq mi 
6.04/km² (44th in the US)
Elevasi  
 - Titik paling dhuwur Borah Peak[1]
12,662 ft  (3,862 m)
 - Mean 5,000 ft  (1,524 m)
 - Titik paling cendhèk Snake River[1]
710 ft  (217 m)
Mlebu Union  July 3, 1890 (43rd)
Gubernur Butch Otter (R)
Lètnan Gubernur Jim Risch (R)
Senator Larry Craig (R)
Mike Crapo (R)
Delegasi Konggrès List
Zona wektu  
 - north of Salmon River Pacific: UTC−8/−7
 - remainder Mountain: UTC−7/−6
Cekakan ID US-ID
Situs web www.idaho.gov/

Idaho (IPA: /ˈaɪdəhoʊ/) kuwi sawijining negara bagéyan ing Amérika Sarékat, sing dunungé ana ing tlatah Pasifik lor-kulon. Kutha sing paling gedhé lan minangka ibukutha yakuwi Boise. Idaho mlebu union ing tanggal 3 Juli, 1890, minangka negara bagéyan nomer 43.

Miturut biro sènsus Amérika Sarékat, ing taun 2007 populasi Idaho ana 1,499,402 jiwa. Cekakan kodhe pos Idaho yakuwi ID. Idaho duwé julukan yakuwi Negara watu aji utawa Gem State amarga akèhé sumber alam. Motto negara bagéyan iki yakuwi Esto Perpetua (Basa Latin sing tegesé "Bèn abadi" utawa "Langgenga").

Geografi[sunting | sunting sumber]

Idaho wewatesan karo enem negara bagéyan lan siji provinsi Kanada. Negara bagéyan Washington lan Oregon dumunung ana ing sisih kulon, Nevada lan Utah ing sisih kidul, lan Montana lan Wyoming ing sisih wétan. Idaho uga duwé tapel wates (48 miles (77 km)) karo Kanada, yakuwi provinsi British Columbia ing sisih lor.

Iklim[sunting | sunting sumber]

Suhu normal ing kutha-kutha Idaho.
utha Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des
Boise 37/24 44/29 54/34 62/39 71/47 80/54 89/60 88/60 77/51 64/41 48/32 37/24
Lewiston 39/28 46/31 54/36 62/41 70/47 78/54 88/59 88/59 77/51 62/41 47/34 39/28
Pocatello 32/16 39/21 48/27 58/33 68/39 78/46 88/51 87/50 76/42 62/33 44/25 34/17
[1]

Tlaga[sunting | sunting sumber]

  • Tlaga Alturas
  • Tlaga Beruang (Bear Lake) (Idaho-Utah)
  • Tlaga Hayden
  • Tlaga Henry
  • Tlaga Lake
  • Tlaga Coeur d'Alene
  • Tlaga Lowell
  • Tlaga Walcott
  • Tlaga Payette (McCall)
  • Tlaga Pend Oreille
  • Tlaga Petit
  • Tlaga Priest
  • Tlaga Redfish
  • Tlaga Sawtooth
  • Tlaga Stanley
  • Tlaga Warm

Pulitik[sunting | sunting sumber]

Kasil pamilihan presidhèn
Taun Partai Republik (Amérika Sarékat) Partai Demokrat (Amérika Sarékat)
2004 68.38% 409,235 30.26% 181,098
2000 67.17% 336,937 27.64% 138,637
1996 52.18% 256,595 33.65% 165,443
1992 42.03% 202,645 28.42% 137,013
1988 62.08% 253,881 36.01% 147,272
1984 72.36% 297,523 26.39% 108,510
1980 66.46% 290,699 25.19% 110,192
1976 59.88% 204,151 37.12% 126,549
1972 64.24% 199,384 26.04% 80,826
1968 56.79% 165,369 30.66% 89,273
1964 49.08% 143,557 50.92% 148,920
1960 53.78% 161,597 46.22% 138,853

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Idaho kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Idaho&oldid=815083"