Idaho

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
State of Idaho
Flag of Idaho State seal of Idaho
Flag of Idaho Seal
Julukan: Gem State, Spud State
Motto: Esto perpetua
Map of the United States with Idaho highlighted
Basa resmi Basa Inggris
Démonim Idahoan
Ibukutha Boise
Kutha paling gedhé Boise
metro area paling gedhé Boise metropolitan area
Area  Ranking 14th ing AS
 - Total 83,642 sq mi
(216,632 km²)
 - Jembar 305 miles (491 km)
 - Dawa 479 miles (771 km)
 - % banyu 0.98
 - Garis lintang 43.19 N to 49° N
 - Garis bujur 112.35′ W to 117°15′ W
Populasi  Rangking 39th ing AS
 - Total 1,499,402
 - Kapadhetan 15.64/sq mi 
6.04/km² (44th in the US)
Elevasi  
 - Titik paling dhuwur Borah Peak[1]
12,662 ft  (3,862 m)
 - Mean 5,000 ft  (1,524 m)
 - Titik paling cendhèk Snake River[1]
710 ft  (217 m)
Mlebu Union  July 3, 1890 (43rd)
Gubernur Butch Otter (R)
Lètnan Gubernur Jim Risch (R)
Senator Larry Craig (R)
Mike Crapo (R)
Delegasi Konggrès List
Zona wektu  
 - north of Salmon River Pacific: UTC−8/−7
 - remainder Mountain: UTC−7/−6
Cekakan ID US-ID
Situs web www.idaho.gov/

Idaho (IPA: /ˈaɪdəhoʊ/) iku nagara bagéyan ing Amérika Sarékat, sing dunungé ana ing tlatah Pasifik lor-kulon. Kutha sing paling gedhé lan minangka kutha krajan ya iku Boise. Idaho mlebu union ing tanggal 3 Juli, 1890, minangka nagara bagéyan nomer 43.

Miturut biro sènsus Amérika Sarékat, ing taun 2007 populasi Idaho ana 1,499,402 jiwa. Cekakan kodhe pos Idaho ya iku ID. Idaho duwé julukan ya iku Nagara watu aji utawa Gem State amarga akèhé sumber alam. Motto nagara bagéyan iki ya iku Esto Perpetua (Basa Latin sing tegesé "Bèn abadi" utawa "Langgenga").

Geografi[besut | besut sumber]

Idaho wewatesan karo enem nagara bagéyan lan siji propinsi Kanada. Nagara bagéyan Washington lan Oregon dumunung ana ing sisih kulon, Nevada lan Utah ing sisih kidul, lan Montana lan Wyoming ing sisih wétan. Idaho uga duwé tapel wates (48 miles (77 km)) karo Kanada, ya iku propinsi British Columbia ing sisih lor.

Iklim[besut | besut sumber]

Suhu normal ing kutha-kutha Idaho.
utha Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des
Boise 37/24 44/29 54/34 62/39 71/47 80/54 89/60 88/60 77/51 64/41 48/32 37/24
Lewiston 39/28 46/31 54/36 62/41 70/47 78/54 88/59 88/59 77/51 62/41 47/34 39/28
Pocatello 32/16 39/21 48/27 58/33 68/39 78/46 88/51 87/50 76/42 62/33 44/25 34/17
[1]

Tlaga[besut | besut sumber]

  • Tlaga Alturas
  • Tlaga Beruang (Bear Lake) (Idaho-Utah)
  • Tlaga Hayden
  • Tlaga Henry
  • Tlaga Lake
  • Tlaga Coeur d'Alene
  • Tlaga Lowell
  • Tlaga Walcott
  • Tlaga Payette (McCall)
  • Tlaga Pend Oreille
  • Tlaga Petit
  • Tlaga Priest
  • Tlaga Redfish
  • Tlaga Sawtooth
  • Tlaga Stanley
  • Tlaga Warm

Pulitik[besut | besut sumber]

Kasil pamilihan presidhèn
Taun Parté Républik (Amérika Sarékat) Parté Dhémokrat (Amérika Sarékat)
2004 68.38% 409,235 30.26% 181,098
2000 67.17% 336,937 27.64% 138,637
1996 52.18% 256,595 33.65% 165,443
1992 42.03% 202,645 28.42% 137,013
1988 62.08% 253,881 36.01% 147,272
1984 72.36% 297,523 26.39% 108,510
1980 66.46% 290,699 25.19% 110,192
1976 59.88% 204,151 37.12% 126,549
1972 64.24% 199,384 26.04% 80,826
1968 56.79% 165,369 30.66% 89,273
1964 49.08% 143,557 50.92% 148,920
1960 53.78% 161,597 46.22% 138,853

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Lua error nèng package.lua larik 80: module 'Modul:Citation/CS1/Suggestions' not found.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Temokna informasi luwih akèh ing Idaho kanthi nggolèki ing proyèk kagandhèng Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Dictionary definitions saka Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Textbooks saka Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Quotations saka Wikiquote
Wikisource-logo.svg Source texts saka Wikisource
Commons-logo.svg Images and media saka Commons
Wikinews-logo.svg News stories saka Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Learning resources saka Wikiversity


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Idaho&oldid=1053305"