Wisconsin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
State of Wisconsin
Flag of Wisconsin State seal of Wisconsin
Gendéra Wisconsin Lambang Wisconsin
Julukan: Badger State, America's Dairyland
Motto: Forward
Map of the United States with Wisconsin highlighted
Basa resmi None
Démonim Wisconsinite
Ibukutha Madison
Kutha paling gedhé Milwaukee
metro area paling gedhé Greater Milwaukee
Area  Ranking 23rd ing AS
 - Total 65,498 sq mi
(169,790 km²)
 - Jembar 260 miles (420 km)
 - Dawa 310 miles (500 km)
 - % banyu 17
 - Garis lintang 42° 30′ N to 47° 05′ N
 - Garis bujur 86° 46′ W to 92° 53′ W
Populasi  Rangking 20th ing AS
 - Total 5,556,506
 - Kapadhetan 98.8/sq mi 
38.13/km² (24th in the US)
 - Median income  $47,220 (15th)
Elevasi  
 - Titik paling dhuwur Timms Hill[1]
1,951 ft  (595 m)
 - Mean 1,050 ft  ({{{MeanElev}}} m)
 - Titik paling cendhèk Lake Michigan[1]
579 ft  (176 m)
Mlebu Union  May 29, 1848 (30th)
Gubernur Jim Doyle (D)
Lètnan Gubernur Barbara Lawton (D)
Senator Herb Kohl (D)
Russ Feingold (D)
Delegasi Konggrès List
Zona wektu Central: UTC-6/-5
Cekakan WI Wis. US-WI
Situs web www.wisconsin.gov

Wisconsin (Ngenani wuni iki Pronunciation  IPA: /wɪsˈkɒnsɨn/) utawa IPA: /wɪˈskɒnsɨn/) (Prancis: Ouisconsin) iku praja Amérika Sarékat sing dunungé cedhak punjer bawana Amérika Lor. Kutha krajan Wisconsin ya iku Madison, lan kutha sing gedhé dhéwé ing Wisconsin ya iku kutha Milwaukee, Wisconsin.

Sajarah[besut | besut sumber]

Artikel utama: Sajarah Wisconsin
Lukisan Jean Nicolet 1634 Panemon Wisconsin

Jeneng[besut | besut sumber]

Jeneng Wisconsin asalé manawa saka tembung kuna Ojibwe, Miskwasiniing, sing tegesé "Papan watu abang," sing dicakaké marang Kali Wisconsin, lan kacathet minangka Ouisconsin déning Chippewa. Éjaan tembung mau direvisi dadi wangun sing saiki ing taun 1845 déning parlemèn Wisconsin, lan saiki katulis kaya mangkono ing basa Prancis lan basa liyané.

Tapel wates[besut | besut sumber]

Wisconsin, wewatesan karo praja Iowa, Minnesota, Michigan lan Illinois, uga karo tlaga Michigan lan Superior.

Ékonomi[besut | besut sumber]

Ékonomi Wisconsin asalé gumantung marang farming (mligi peternakan), tambang, lan kayu. Ing abad kaping-20, turisme dadi wigati, lan akèh sing ndunungi sing asalé tetanèn dadi nyambutgawé ing panggonan liya (kutha-kutha). Indhustrialisasi gedhèn-gedhènan kadadéan ing pungkasan abad kaping-19 lan Milwaukee dadi punjer mligi. Ing dasawarsa pungkaan iki, sèktor indhustri jasa, mligi usada lan pendhidhikan, dadi dominan.

Géografi[besut | besut sumber]

Gambar:Wisconsin welcome sign.JPG
Tandha sugeng rawuh ing Wisconsin

Praja Wisconsin wewatesan karo Kali Montreal; Tlaga Superior lan Michigan ing sisih lor; karo Tlaga Michigan ing sisih wétan; karo Illinois ing sisih kidul; lan karo Iowa lan Minnesota ing sisih kulon.

Iklim[besut | besut sumber]

Suhu normal wulanan kutha-kutha ing Wisconsin (°F)
Kutha Jan Feb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des
Green Bay 24/7 29/12 40/23 55/34 68/45 77/54 81/59 78/56 70/48 58/37 42/26 29/13
La Crosse 26/6 32/13 45/24 60/37 72/49 81/58 85/63 82/61 74/52 61/40 44/27 30/14
Madison 25/9 31/14 43/25 57/35 69/46 78/56 82/61 79/59 71/50 60/39 43/28 30/16
Milwaukee 28/13 32/18 43/27 54/36 66/46 76/56 81/63 79/62 72/54 60/43 46/31 33/19
[1]

Dhémografi[besut | besut sumber]

Peta kapadhetan sing ndunungi Wisconsin

Miturut Biro Sènsus AS taun 2000, Wisconsin sing ndunungi 5,363,675 jiwa. 6.4% saka populasi Wisconsin dilapuraké umur sangisoré 5 taun, 25.5% sangisoré umur 18, lan 13.1% umur 65 utawa luwih tuwa. Wanita cacahé ana kira-kira 50.6% populasi.

Kuth ing Wisconsin kanthi populasi 50,000 jiwa utawa luwih (2005) ya iku:

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Elevations and Distances in the United States". U.S Geological Survey. 29 April 2005. Dijupuk 2006-11-09.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Michael Barone and Richard E. Cohen. The Almanac of American Politics, 2006 (2005)
  • Richard Current, Wisconsin: A History (2001)
  • Larry Gara; A Short History of Wisconsin 1962
  • Holmes, Fred L. Wisconsin (5 vols., Chicago, 1946), detailed popular history and many biographies
  • Robert C. Nesbit, Wisconsin: A History (rev. ed. 1989)
  • Pearce, Neil. The Great Lakes States of America (1980)
  • Quaife, Milo M. Wisconsin, Its History and Its People, 1634–1924 (4 vols., 1924), detailed popular history & biographies
  • Raney, William Francis. Wisconsin: A Story of Progress (1940)
  • Arthur H. Robinson and J. B. Culver, ed., The Atlas of Wisconsin (1974)
  • Richard Sisson ed. The American Midwest: An Interpretive Encyclopedia (2006)
  • I. Vogeler, Wisconsin: A Geography (1986);
  • Wisconsin Cartographers' Guild, Wisconsin's Past and Present: A Historical Atlas (2002);
  • WPA, Wisconsin: A Guide to the Badger State 1941; detailed guide to every town and city, and cultural history

See additional books at History of Wisconsin

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikiplesir duwé panuntun plesir ngenani Wisconsin.