Arkansas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
State of Arkansas
Flag of Arkansas State seal of Arkansas
Flag of Arkansas Seal
Julukan: The Natural State (current),
The Land of Opportunity (former)
Map of the United States with Arkansas highlighted
Basa resmi Inggris
Démonim Arkansan
Ibukutha Little Rock
Kutha paling gedhé Little Rock
metro area paling gedhé Little Rock Metropolitan Area
Area  Ranking 29th ing AS
 - Total 53,179 sq mi
(137,002 km²)
 - Jembar 239 miles (385 km)
 - Dawa 261 miles (420 km)
 - % banyu 2.09
 - Garis lintang 33° 00′ N to 36° 30′ N
 - Garis bujur 89° 39′ W to 94° 37′ W
Populasi  Rangking 32nd ing AS
 - Total 2,673,400
 - Kapadhetan 51.34/sq mi 
19.82/km² (34th in the US)
Elevasi  
 - Titik paling dhuwur Mount Magazine[1]
2,753 ft  (840 m)
 - Mean 650 ft  (198 m)
 - Titik paling cendhèk Ouachita River[1]
55 ft  (17 m)
Mlebu Union  15 Juni, 1836 (25th)
Gubernur Mike Beebe (D)
Lètnan Gubernur Bill Halter (D)
Senator Blanche Lincoln (D)
Mark Pryor (D)
Delegasi Konggrès List
Zona wektu Central: UTC-6/DST-5
Cekakan AR Ark. US-AR
Situs web www.arkansas.gov

Arkansas (pocapané [ˈɑɹkn̩ˌsɑː]) iku praja ing Amérika Sarékat sing dumunung ing sisih kidul. Arkansas wewatesan karo enem praja liya lan ing sisih wétan racaké wewatesan karo Kali Mississippi. Kaanan géografis praja iki awujud tlatah gunung-gunung Pagunungan Ozarks lan Pagunungan Ouachita, ing sisih wétan awujud dhataran cendhèk sadawaning Kali Mississippi. Kutha krajan lan kutha kang paling akèh sing ndunungi ya iku Little Rock, dunungé ing tengah-tengah praja iki.[2]

Wong Eropa pisanan sing tekan wilayah kasebut yaiku penjelajah Spanyol Hernando de Soto ing taun 1541. Ing taun 1682 tanah kasebut diklaim kanggo Prancis minangka bagean saka Wilayah Louisiana, sawijining wilayah sing akeh banget kalebu sebagian besar wilayah tengah Amerika Serikat. Wilayah kasebut dituku dening Amerika Serikat ing taun 1803.[3]

Arkansas minangka produser bromin paling gedhe ing donya, sing digunakake ing pestisida, pemurnian banyu, obat-obatan, lan tahan api.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b "Elevations and Distances in the United States". U.S Geological Survey. 29 April 2005. Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (pitulung); Unknown parameter |accessmonthday= ignored (pitulung); Check date values in: |year= (pitulung)
  2. "Arkansas". www.infoplease.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-11-24.
  3. Editors, History com. "Arkansas". HISTORY (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-11-24.CS1 maint: extra text: authors list (link)

Wacan[besut | besut sumber]

  • Blair, Diane D. & Jay Barth Arkansas Politics & Government: Do the People Rule? (2005)
  • Deblack, Thomas A. With Fire and Sword: Arkansas, 1861-1874 (2003)
  • Donovan, Timothy P. and Willard B. Gatewood Jr., eds. The Governors of Arkansas (1981)
  • Dougan, Michael B. Confederate Arkansas (1982),
  • Duvall, Leland. ed., Arkansas: Colony and State (1973)
  • Fletcher, John Gould. Arkansas (1947)
  • Hamilton, Peter Joseph. The Reconstruction Period (1906), full length history of era; Dunning School approach; 570 pp; ch 13 on Arkansas
  • Hanson, Gerald T. and Carl H. Moneyhon. Historical Atlas of Arkansas (1992)
  • Key, V. O. Southern Politics (1949)
  • Kirk, John A., Redefining the Color Line: Black Activism in Little Rock, Arkansas, 1940-1970 (2002).
  • McMath, Sidney S. Promises Kept (2003)
  • Moore, Waddy W. ed., Arkansas in the Gilded Age, 1874-1900 (1976).
  • Peirce, Neal R. The Deep South States of America: People, Politics, and Power in the Seven Deep South States (1974)
  • Thompson, George H. Arkansas and Reconstruction (1976)
  • Whayne, Jeannie M. et al. Arkansas: A Narrative History (2002)
  • Whayne, Jeannie M. Arkansas Biography: A Collection of Notable Lives (2000)
  • White, Lonnie J. Politics on the Southwestern Frontier: Arkansas Territory, 1819-1836 (1964)
  • Williams, C. Fred. ed. A Documentary History Of Arkansas (2005)
  • WPA., Arkansas: A Guide to the State (1941)

Pranala njaba[besut | besut sumber]