Basa ing Amérika Sarékat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa ing Amérika Sarékat
Basa resmi none
Basa utama American English (82%)
Basa asli Basa Hawai, Navajo, Basa Dakota, Alaska Tengah Yup'ik, Cherokee, Western Apache, Piman, Choctaw, Keres, Zuni, Ojibwe
Common keyboard layout(s)
QWERTY
KB United States-NoAltGr.svg

Amérika Sarékat ora duwé basa resmi, nanging Basa Inggris dianggo wicara déning 82% pedunung minangka basa asli, kanthi mayoritas pamicara basa Inggris mung wicara siji basa (monolingual). Jinis basa Inggris sing dianggo wicara ing Amérika sarékat dikenal minangka Inggris Amérika (American English); bebarengan karo Inggris Kanada basa iki mujudaké klompok dhialèk sing diarani Basa Inggris Amérika Lor. 96% saka pedunung Amérika Sarékat wicara basa Inggris kanthi "apik" utawa "apik banget".[1] Ing tanggal 18 Mei, 2006, Senat AS mènèhi swara (voted) tumrap owah-owahan RUU reformasi imigrasi sing nyebutaké Basa Inggris minangka Basa Nasional Amérika Sarékat[2]. RUU Imigrasi kasebut S. 2611, lolos ing Senat tanggal 25 Mei, 2006, nanging batal amarga Senat lan DPR gagal nyetujoni owah-owahan kasebut jroning konferènsi.

Statistik Sènsus[sunting | sunting sumber]

Basa wicara ing omah (sènsus 2000)[3]
Basa Inggris waé 82.10%
Basa Spanyol 10.71%
Basa Cina 0.61%
Basa Prancis 0.61%
Basa Jerman 0.52%
Basa Tagalog 0.46%
Basa Vietnam 0.38%
Basa Italia 0.38%
Basa Koréa 0.34%
Basa Rusia 0.26%
Basa Polski 0.25%
Basa Arab 0.23%
Basa Portugis 0.21%
Basa Jepang 0.18%
Basa Prancis Creole 0.17%
Basa Yunani 0.13%
Basa Hindi 0.12%
Basa Persia 0.11%
Basa Urdu 0.10%
Basa Kanton 0.09%
Basa Gujarati 0.08%
Basa Armenia 0.07%
Basa Hebrew 0.07%
Basa Mon-Khmer, Basa Kambodja 0.06%
Basa Kru, Basa Igbo, Basa Yoruba 0.06%
Basa Yiddish 0.06%
Basa Navajo 0.06%
Basa Mandarin 0.06%
Basa Hmong 0.06%
Basa Walanda 0.05%

Cathetan[sunting | sunting sumber]

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press.
  • Campbell, Lyle; & Mithun, Marianne (Eds.). (1979). The languages of native America: Historical and comparative assessment. Austin: University of Texas Press.

* Grimes, Barbara F. (Ed.). (2000). Ethnologue: Languages of the world, (14th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-106-9. Online edition: http://www.ethnologue.com/, accessed on December 7, 2004.

  • Mithun, Marianne. (1999). The languages of native North America. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Zededa, Ofelia; Hill, Jane H. (1991). The condition of Native American Languages in the United States. In R. H. Robins & E. M. Uhlenbeck (Eds.), Endangered languages (pp. 135-155). Oxford: Berg.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Negara Anglophone Cithakan:Peta basa Inggris