Basa ing Amérika Sarékat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Basa ing Amérika Sarékat
Basa resmi none
Basa utama American English (82%)
Basa asli Basa Hawai, Navajo, Basa Dakota, Alaska Tengah Yup'ik, Cherokee, Western Apache, Piman, Choctaw, Keres, Zuni, Ojibwe
Common keyboard layout(s)

Amérika Sarékat ora duwé basa resmi, nanging Basa Inggris dianggo wicara déning 82% kang ndunungi minangka basa asli, kanthi mayoritas pamicara basa Inggris mung wicara siji basa (monolingual). Jinis basa Inggris kang dianggo wicara ing Amérika sarékat dikenal minangka Inggris Amérika (American English); bebarengan karo Inggris Kanadha basa iki minangka golongan dhialèk kang diarani Basa Inggris Amérika Lor. 96% saka kang ndunungi Amérika Sarékat wicara basa Inggris kanthi "apik" utawa "apik banget".[1] Ing tanggal 18 Mèi, 2006, Senat AS mènèhi swara (voted) tumrap owah-owahan RUU reformasi imigrasi kang nyebutaké Basa Inggris minangka Basa Nasional Amérika Sarékat[2]. RUU Imigrasi mau S. 2611, lolos ing Senat tanggal 25 Mèi, 2006, nanging batal amarga Senat lan DPR gagal nyetujoni owah-owahan mau sajeroning konferènsi.

Statistik Sènsus[besut | besut sumber]

Basa wicara ing omah (sènsus 2000)[3]
Basa Inggris waé 82.10%
Basa Spanyol 10.71%
Basa Cina 0.61%
Basa Prancis 0.61%
Basa Jerman 0.52%
Basa Tagalog 0.46%
Basa Vietnam 0.38%
Basa Italia 0.38%
Basa Koréa 0.34%
Basa Ruslan 0.26%
Basa Polski 0.25%
Basa Arab 0.23%
Basa Portugis 0.21%
Basa Jepang 0.18%
Basa Prancis Creole 0.17%
Basa Yunani 0.13%
Basa Hindi 0.12%
Basa Pèrsi 0.11%
Basa Urdu 0.10%
Basa Kanton 0.09%
Basa Gujarati 0.08%
Basa Armenia 0.07%
Basa Hebrew 0.07%
Basa Mon-Khmer, Basa Kambodja 0.06%
Basa Kru, Basa Igbo, Basa Yoruba 0.06%
Basa Yiddish 0.06%
Basa Navajo 0.06%
Basa Mandarin 0.06%
Basa Hmong 0.06%
Basa Walanda 0.05%

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Summary Tables on Language Use and English Ability: 2000 (PHC-T-20), U.S. Census Bureau, dibukak ing 2008-02-22
  2. U.S. Senate Roll Call Votes 109th Congress-2nd Session, United States Senate, dibukak ing 2008002-22 Check date values in: |accessdate= (pitulung)
  3. MLA Language Map Data Center, Modern Language Association, dibukak ing 2008-02-22

Bibliografi[besut | besut sumber]

  • Campbell, Lyle. (1997). American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press.
  • Campbell, Lyle; & Mithun, Marianne (Eds.). (1979). The languages of native America: Historical and comparative assessment. Austin: University of Texas Press.

* Grimes, Barbara F. (Ed.). (2000). Ethnologue: Languages of the world, (14th ed.). Dallas, TX: SIL International. ISBN 1-55671-106-9. Online edition: http://www.ethnologue.com/, accessed on December 7, 2004.

  • Mithun, Marianne. (1999). The languages of native North America. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Zededa, Ofelia; Hill, Jane H. (1991). The condition of Native American Languages in the United States. In R. H. Robins & E. M. Uhlenbeck (Eds.), Endangered languages (pp. 135–155). Oxford: Berg.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Nagara Anglophone Cithakan:Peta basa Inggris