New Jersey

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
State of New Jersey
Gendéra New Jersey Sègel praja New Jersey
Flag of New Jersey Sègel
Julukan: Garden State[1]
Motto: Liberty and prosperity
[[File:|center|270px||Petha Amérika Sarékat mawa New Jersey kasentrong]]
Basa resmiBasa Inggris
DhémonimNew Jerseyan or New Jerseyite or simply "Jerseyite"[2]
Kutha krajanTrenton
Kutha paling gedhéNewark
WewengkonUrutan 47th
 • Gunggung8,729 sq mi
(22,608 km2)
 • Amba70 miles (110 km)
 • Dawa150 miles (240 km)
 • % banyu14.9
 • Lintang38° 56′ N to 41° 21′ N
 • Bujur73° 54′ W to 75° 34′ W
Cacah jiwaUrutan 11th
 • Gunggung8,414,350 (8,724,560 as of 2006)
 • Karapetan1,134/sq mi  (438/km2)
Urutan 1st
 • Pangasilan somahan médhian$64,470 (2nd)
Èlevasi
 • Titik paling dhuwurHigh Point[3]
1,803 ft (550 m)
 • Rerata246 ft  (75.2 m)
 • Titik paling isorAtlantic Ocean[3]
lumahing segara
Panampa ing Sarékat18 Dhésèmber, 1787 (3rd)
GupernurPhil Murphy
Gupernur LitnanNone[4]
Bebadan pranatan{{{Legislature}}}
 • Paheman luhur{{{Upperhouse}}}
 • Paheman asor{{{Lowerhouse}}}
Sénator ASCory Booker (D)
Bob Menendez (D)
Pawakilan rakyat ASPratélan
Zona wektuEastern: UTC-5/-4
ISO 3166US-NJ
SingkatanNJ, N.J.
Sana jaringanwww.nj.gov

New Jersey (uniné /nuːˈdʒɝzi/) (kadhangkala ingaran Jersey), iku praja Amérikah Sarékat sing dunungé ana ing sisih lor-wétan. Praja iki wewatesan ing sisih lor karo New York, ing sisih wétan karo Samudra Atlantik, ing sisih kidul-kulon karo Delaware, lan ing sisih kulon karo Pennsylvania. Sapérangan tlatah New Jersey dadi tlatah metropolitan New York and Philadelphia.

Dipanggoni déning sing ndunungi asli Amérikan punjul 2,800 taun, sing ndunungi Éropah pisanan diadegaké déning wong Swedia lan Walanda ing wiwitan taun 1600an.[5] Wong Inggris sabanjuré nguwasani tlatah mau, kang banjur dipasrahaké marang Sir George Carteret lan John Berkeley, Baron Berkeley pisanan saka of Stratton, minangka panguwasa New Jersey. Jeneng praja iki asal saka pulo gedhé dhéwé ing Selat Inggris, ya iku pulo Jersey. New Jersey iku minangka panggonan wigato sajeroning perang revolusionèr Amérika; sawatara pertempuran wigati kadadéan ing tlatah iki.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. The Garden State and Other New Jersey State Nicknames, Robert Lupp, New Jersey Reference Services, New Jersey State Library, October 12, 1994
  2. http://everything2.com/index.pl?node=Demonyms%20of%20the%20United%20States
  3. a b "Elevations and Distances in the United States". U.S Geological Survey. 29 April 2005.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Paramèter |accessmonthday= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  4. Pursuant to a constitutional amendment approved by NJ voters, beginning in 2009, candidates for governor will select a Lt. Governor candidate to run as a joint ticket in the November general election. Until this procedure is effective, the President of the State Senate is first in line for succession for a permanent vacancy in the Office of Governor.
  5. NJ History Outline

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pamaréntah praja
Pamaréntah Federal
Liya

Cithakan:Amérikah Sarékat