Arizona

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
State of Arizona
Flag of Arizona [[Image:|100px|State seal of Arizona]]
Flag of Arizona Seal
Julukan: The Grand Canyon State,
The Copper State
Motto: Ditat Deus ("God enriches")
Map of the United States with Arizona highlighted
Basa resmi Inggris
Basa wicara Inggris 74.1%,
Spanyol 19.5%,
Navajo 1.9%
Démonim Arizonan
Ibukutha Phoenix
Kutha paling gedhé Phoenix
metro area paling gedhé Phoenix Metropolitan Area
Area  Ranking 6th ing AS
 - Total 113,998 sq mi
(295,254 km²)
 - Jembar 310 miles (500 km)
 - Dawa 400 miles (645 km)
 - % banyu 0.32
 - Garis lintang 31° 20′ N to 37° N
 - Garis bujur 109° 3′ W to 114° 49′ W
Populasi  Rangking 16th ing AS
 - Total 6,338,666
 - Kapadhetan 45.2/sq mi 
17.43/km² (36th in the US)
Elevasi  
 - Titik paling dhuwur Humphreys Peak[1]
12,633 ft  (3,851 m)
 - Mean 4,100 ft  (1,250 m)
 - Titik paling cendhèk Colorado River[1]
70 ft  (22 m)
Mlebu Union  14 Februari, 1912 (48th)
Gubernur Janet Napolitano (D)
Lètnan Gubernur None[2]
Senator John McCain (R)
Jon Kyl (R)
Delegasi Konggrès 4 Rep. and 4 Dem. (list)
Zona wektu  
 - Most of State Mountain: UTC-7
 - Navajo Nation Mountain: UTC-7/-6
Cekakan AZ Ariz. US-AZ
Situs web www.az.gov

Arizona (IPA: /ˌærɪˈzoʊnə, ˌerɪ-/) iku nagara bagéyan Amérika Sarékat sing dumunung ing kidul-kulon. Kutha krajan lan kutha paling gedhé ya iku Phoenix. Lima kutha paling gedhé liyané ya iku are Tucson, Mesa, Chandler, Glendale, lan Scottsdale.[3] Arizona iku minangka nomer 48 lan pungkasan saka nagara bagéyan ing Amérika Dharatan sing gabung menyang Union, ya iku ing tanggal 14 Februari, 1912.[4] Arizona misuwur kanthi iklim ara-ara, panas banget ing mangsa panas lan amangsa anyep sing sedheng, lan tlatah dhataran dhuwur ing sisih lor kanthi alas pinus lan lemah pagunungan kanthi hawa kang luwih asrep tinimbang ing tlatah ara-ara sing luwih cendhèk. Populasi ing sasi Juli, 2006 nuduhaké yèn Arizona minangka nagara bagéyan sing tuwuh paling cepet ing Amérika Sarékat, ngluwihi tuwuhing nagara bagéyan Nevada sing sadurungé minangka nagara bagéyan sing paling cepet tuwuhing padunung.

Arizona iku saka patang nagara bagéyan pojok (Four Corners). Nagara iki wewatesan karo New Mexico, Utah, Nevada, California, nyénggol Colorado, lan nduwèni tapel wates internasional 389-mile (Cithakan:Convert/LoffAonSon)Cithakan:Convert/track/adj/onkaro nagara bag'eyan Sonora lan Baja California ing Meksiko. Saliyané Grand Canyon, akèh alas taman nasional lan konsèrvasi kang dumunung ing nagara bagéyan iki.

Geografi[besut | besut sumber]

Arizona dumunung ing sisih kulon minangka salah siji nagara bagéyan pojok ing Amérika Sarékat. Arizonaiku nomer enenm paling jembar, sawisé New Mexico lan sangisoré Nevada. Saka jembar watara 118.000 square miles (306,000 km²), 15% diduwèni déning privat. Sisané arupa alas umum lan taman, papan rékréasi lan reservasi padunung asli.

Iklim[besut | besut sumber]

Littlefield dumunung ing sajabané Virgin River Gorge arupa komunitas kapencil ing Ara-ara Mojave.

Amarga jembaré wewengkon lan variasi èlevasiné, nagara bagéyan iki nduwèni kondisi iklim lokal kang manéka warna. Arizona duwé curah udan rata-rata taunan 127 inches (Cithakan:Convert/sround mm),[5]

Kutha Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des
Flagstaff 43/17 46/19 50/23 58/27 68/34 79/41 82/50 80/49 74/42 63/31 51/22 44/17
Phoenix 65/43 69/47 74/51 83/58 92/66 102/75 104/81 102/80 97/75 86/63 73/50 65/44
Tucson 65/39 68/42 73/45 82/51 90/59 100/68 100/73 97/72 94/68 84/57 72/45 65/39
Winslow 47/21 54/26 62/31 70/37 79/45 90/54 93/62 90/61 84/53 72/40 58/29 47/21
Yuma 69/43 74/47 79/51 86/57 94/64 103/72 107/80 105/80 101/73 90/62 77/49 68/42
Source: US National Climatic Data Center[6]

Sajarah[besut | besut sumber]

Demografi[besut | besut sumber]

Ing taun 2006, Arizona nduwèni populasi 6,166,318 jiwa,[7] ya iku panambahan 213,311, utawa 3.6%, saka taun sadurungé lan panambahan 1,035,686 jiwa, utawa 20.2%, wiwit taun 2000.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ a b "Elevations and Distances in the United States". U.S Geological Survey. April 29, 2005.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Paramèter |accessmonthday= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ Ing kakosongan jabatan Gubernur, Secretary of State Arizona minangka panggantiné.
  3. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cities_in_Arizona_%28by_population%29
  4. ^ Arizona
  5. ^ Climate Assessment for the Southwest (1999). "The Climate of the Southwest". University of Arizona. Dijupuk 2006-03-21.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung)
  6. ^ http://cdo.ncdc.noaa.gov/cgi-bin/climatenormals/climatenormals.pl
  7. ^ "Table 1: Estimates of Population Change for the United States and States, and for Puerto Rico and State Rankings: July 1, 2005 to July 1, 2006". 2006 Population Estimates. U.S. Census Bureau, Population Division. 22 Desember, 2006.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Paramèter |accessmonthday= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)

Wacan[besut | besut sumber]

  • Bayless, Betsy, 1998, Arizona Blue Book, 1997-1998. Phoenix, Arizona.
  • McIntyre, Allan J., 2008, The Tohono O'odham and Pimeria Alta. Charleston, SC: Arcadia Publishing, (ISBN 978-0-7385-5633-8)
  • Miller, Tom (editor), 1986, Arizona: The Land and the People. Tucson, AZ: University of Arizona Press. (ISBN 0-8165-1004-0)
  • Thomas, David M. (editor), 2003, Arizona Legislative Manual. In [1]. Phoenix, AZ: Arizona Legislative Council. Google Print. Retrieved January 16 2006.
  • Trimble, Marshall, 1998, Arizona, A Cavalcade of History. Tucson, AZ: Treasure Chest Publications. (ISBN 0-918080-43-6)

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Situs resmi pamaréntah[besut | besut sumber]

Liya[besut | besut sumber]

Cithakan:Nagara bagean Arizona

  1. ^ http://www.usastatesdates.com/arizona.htm
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Arizona&oldid=1056136"