Grand Canyon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Grand Canyon
View from Mohave Point of the Colorado River flowing through the Grand Canyon.
Arizona, United States
Èlevasi dhasar. approx. 2,600 feet (800 m)
Dawa sumbu 277 miles (446 km)
Amba 4 to 18 miles (6.4 to 29.0 km)
Geography
Koordinat 36°06′N 112°06′W / 36.1°N 112.1°W / 36.1; -112.1Koordhinat: 36°06′N 112°06′W / 36.1°N 112.1°W / 36.1; -112.1
Watercourses Colorado River
Grand Cañon ing sikil Toroweap - ngadep wétan, karya panjenengané William Henry Holmes

Grand Canyon, ya iku Ngarai tebing terjal, dikikir saka Kali Colorado, ing sisih lor Arizona, lan dadi salah sawijining Taman Nasional ing Amérika Sarékat. Présidhèn Theodore Roosevelt ya iku salah saji sing ndhukung anané panggonan Grand Canyon, dhèwèké asring ngincer kéwan ing kana, kaya singa gunung lan ngrasakake panyawangan kang éndah banget.[1].

Ngarai iki karipta amarga anané kali Colorado medhot selat sing wis pirang atus taun, dawané kira-kira 446 kilomèter, kang ambané saka 6 nganti 29 kilomèter, sing duwé jero kurang luwih 1600 mèter, lan ameh 2000 yuta taun suharah ndunya, sing wis kepedhot saka kali Colorado lan anak-anakké kali lapis per lapis sedimene ing wayah daratan dhuwur. Ing èkspèdhisi kang dipandhegani déning Mayor AS John Wesley Powell ing pungkasan taun 1870.[1]

Ngikise lembah kali iki saben dina, banyu kali, wedhi, lan blethok si [http://www.nationg lewat kanthi lewat cepet ya iku 3 faktor sing marai faktor pengikis paling cepet.[2] Adoh sadurungé papan panggonan Grand Kanyon wis dipanggoni masarakat asli Amérika ya iku suku indian sing yasa papan kanggo urip iki ning tembok jurang.[2] Canyon County duwé lansekap sing marai takjub lan ning kana dipanggoni karo kéwan-kéwan alas, sing marai kagem uripé jejak jejak Suku Indian Hualapai sing ameh cures.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Taman Nasional pisanan kang ana ing Amérika Sarékat[besut | besut sumber]

Grand Canyon dumunung ing sisih lor Arizona lan ana ing Taman Nasional Grand Canyon, salah siji taman nasional ing Amérika Sarékat. Ing kana ana golongan jurang tebing kang terjal, dawane kira-kira 446 km, kanthi ambané saka 6 km nganti tekan 29 km kang jerune punjul 1.600 m. Wong kulit putih pisanan kang nemu ya iku García López de Cárdenas saka Spanyol ing taun 1540. Kasunyatane, panggonan iki wis dipanggone Penduduk Asli Amérika (Suku Indian) kang yasa panggonan kang dienggoni ing tembok ngarai adoh sadurungé tinemu déning García López.

Kabentuk suwéné nganti tekan milyaran taun[besut | besut sumber]

Para ahli akèh kang nggawe teri pembentukan Grand Canyon. Salah siji téyori anané Grand Canyon kang akèh dipercaya ya iku nalika Lempeng Pasifik lan Lempengan Bawana Amérika Utara tubruk-tinubrukan ndadèkaké anané rerangkèn pagunungan purba kang gedhé banget lan dhuwur.

Nalika ana owah-owahing iklim ekstrim ing 1,7 Milyar taun kapungkur, banyu segara munggah menyang sadhuwuring bumi, kabèh padha kerem kalebu uga pagunungan purba iku. Kauripan ing sadhuwuring gunung kang kerem iku uga owah. Pérangan dhuwur pagunungan ditutupi pasir segara lan kanthi otomatis kéwan-kéwan kang urip ing segara uga bisa urip ing sadhuwuring pasir kang nutupi pagunungan.

Nanging nalika banyu segara wiwit asad, pagunungan wiwit katon manèh. Endapan pasir lan kéwan segarane isih ana ing sadhuwure. Sansaya suwé, kéwan-kéwan segara kaya déné brachiopoda, koral, moluska, lili laut, utawa cacing laut dadi fosil ing lapisan kang paling dhuwur Grand Canyon.

Rinukir Kali Colorado[besut | besut sumber]

Aktivitas lempeng bumi nalika owahing iklim ekstrim iku uga ndadèkaké munggahe dataran tinggi Colorado dhuwure nganti tekan 3 mil saka sadhuwure segara. Kali Colorado sasuwene yuta taun ndadèkaké dataran tinggi Colorado dadi jero banget, dawane 446 km kawasan Grand Canyon.[3]

Nalika pinuju menyang samodra, kali iki ngikis tembok tebing-tebing Grand Canyon. Asil kikisane akèh banget. Kira-kira setengah yuta ton digawa kali Colorado menyang Samudera Pasifik setiap harinya! Dahsyat! Hasil panalitèn terbaru menyatakan bahwa bebatuan tuwa dhéwé di dhasar Grand Canyon berumur hampir 2 milyar taun. Déné ngarai iku kabentuk saka erosi kang diperkirakake kedadeyan ing 5 yuta utawa 6 yuta taun kapungkur. Mula miturute ahli géologi sanajan watu tembok Grand Canyon umuré wis tuwa, nanging ngarai Grand Canyon iku miturut ahli géologi umuré isih nom banget.[4]

Hotèl Grand Canyon[besut | besut sumber]

Hotèl Grand Canyon iku hotèl kang ana ing sajeroning gua Grand Canyon. Grand Canyon Hotèl ing Arizona nawarake ruwang penginapan kang dumunung 220 kaki ing sangisoring lemah. Hotèl kang ambané 200 kaki, dawane 400 kaki, lan dhuwure 70 kaki iki bisa dituroni nganti tekan wong nem, duwé rong kasur lan sofa. Hotèl ing jero gua iki dijangkepi fasilitas pabukon buku lan kalawarta kang wis lawas, kalebu koleksi National Geographic taun 1917, lan koleksi buku saka era 1800-an.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  2. ^ a b c [2] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  3. ^ Tempat Wisata di Amerika: Grand Canyon
  4. ^ Grand Canyon Ngarai Penuh Sejarah

Cithakan:Nagara bagean Arizona