Grand Canyon

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Grand Canyon
View from Mohave Point of the Colorado River flowing through the Grand Canyon.
Arizona, United States
Èlevasi dhasar. approx. 2.600 feet (800 m)
Dawa sumbu 277 miles (446 km)
Amba 4 to 18 miles (6,4 to 29 km)
Geography
Koordinat 36°06′N 112°06′W / 36.1°N 112.1°W / 36.1; -112.1Koordhinat: 36°06′N 112°06′W / 36.1°N 112.1°W / 36.1; -112.1
Watercourses Colorado River
Grand Cañon ing sikil Toroweap - ngadep wétan, karya panjenengané William Henry Holmes

Grand Canyon, ya iku Ngarai tebing terjal, dikikir saka Kali Colorado, ing sisih lor Arizona, lan dadi salah sawijining Taman Nasional ing Amerika Serikat. Presiden Theodore Roosevelt ya iku salah saji sing ndhukung anane panggonan Grand Canyon, dheweké asring ngincer kéwan ing kana, kaya singa gunung lan ngrasakake panyawangan kang endah banget.[1].

Ngarai iki karipta amarga anané kali Colorado medhot selat sing wis pirang atus taun, dawané kira-kira 446 kilometer, kang ambané saka 6 nganti 29 kilometer, sing nduwèni jero kurang luwih 1600 meter, lan ameh 2000 yuta taun suharah ndunya, sing wis kepedhot saka kali Colorado lan anak-anakké kali lapis per lapis sedimene ing wayah daratan dhuwur. Ing ekspedisi kang dipandhegani déning Mayor AS John Wesley Powell ing pungkasan taun 1870.[1]

Ngikise lembah kali iki saben dina, banyu kali, wedhi, lan blethok si [http://www.nationg lewat kanthi lewat cepet ya iku 3 faktor sing marai faktor pengikis paling cepet.[2] Adoh sakdurungé papan panggonan Grand Kanyon wis dipanggoni masyarakat asli Amérika ya iku suku indian sing mbangun papan kanggo urip iki ning tembok jurang.[2] Canyon County nduwèni lansekap sing marai takjub lan ning kana dipanggoni karo kewan-kewan alas, sing marai kagem uripe jejak jejak Suku Indian Hualapai sing ameh punah.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Taman Nasional pisanan kang ana ing Amerika Serikat[besut | besut sumber]

Grand Canyon dumunung ing sisih lor Arizona lan ana ing Taman Nasional Grand Canyon, salah siji taman nasional ing Amerika Serikat. Ing kana ana klompok jurang tebing kang terjal, dawane kira-kira 446 km, kanthi ambane saka 6 km nganti tekan 29 km kang jerune luwih saka 1.600 m. Wong kulit putih pisanan kang nemokake ya iku García López de Cárdenas saka Spanyol ing taun 1540. Kasunyatane, panggonan iki wis dipanggone Penduduk Asli Amerika (Suku Indian) kang mbangun panggonan kang dienggoni ing tembok ngarai adoh sadurunge ditemokake déning García López.

Kabentuk suwene nganti tekan milyaran taun[besut | besut sumber]

Para ahli akeh kang nggawe teri pembentukan Grand Canyon. Salah siji teori anane Grand Canyon kang akeh dipercaya ya iku nalika Lempeng Pasifik lan Lempengan Bawana Amerika Utara tubruk-tinubrukan ndadekake anane rangkaian pegunungan purba kang gedhe banget lan dhuwur.

Nalika ana owah-owahing iklim ekstrim ing 1,7 Milyar taun kepungkur, banyu segara munggah menyang sadhuwuring bumi, kabeh padha kerem kalebu uga pegunungan purba iku. Kauripan ing sadhuwuring gunung kang kerem iku uga owah. Bageyan dhuwur pegunungan ditutupi pasir segara lan kanthi otomatis kewan-kewan kang urip ing segara uga bisa urip ing sadhuwuring pasir kang nutupi pegunungan.

Nanging nalika banyu segara mulai asad, pegunungan mulai katon manèh. Endapan pasir lan kewan segarane isih ana ing sadhuwure. Sansaya suwe, kewan-kewan segara kayadene brachiopoda, koral, moluska, lili laut, utawa cacing laut dadi fosil ing lapisan kang paling dhuwur Grand Canyon.

Rinukir Kali Colorado[besut | besut sumber]

Aktivitas lempeng bumi nalika owahing iklim ekstrim iku uga ndadekake munggahe dataran tinggi Colorado dhuwure nganti tekan 3 mil saka sadhuwure segara. Kali Colorado sasuwene yuta taun ndadekake dataran tinggi Colorado dadi jero banget, dawane 446 km kawasan Grand Canyon.[3]

Nalika pinuju menyang samodra, kali iki ngikis tembok tebing-tebing Grand Canyon. Asil kikisane akeh banget. Kira-kira setengah yuta ton digawa kali Colorado menyang Samudera Pasifik setiap harinya! Dahsyat! Hasil penelitian terbaru menyatakan bahwa bebatuan paling tua di dasar Grand Canyon berumur hampir 2 milyar tahun. Dene ngarai iku kabentuk saka erosi kang diperkirakake kedadeyan ing 5 yuta utawa 6 yuta taun kepungkur. Mula miturute ahli géologi sanajan watu tembok Grand Canyon umure wis tuwa, nanging ngarai Grand Canyon iku miturut ahli géologi umure isih nom banget.[4]

Hotèl Grand Canyon[besut | besut sumber]

Hotèl Grand Canyon iku hotèl kang ana ing sajroning gua Grand Canyon. Grand Canyon Hotèl ing Arizona nawarake ruang penginapan kang dumunung 220 kaki ing sangisoring lemah. Hotèl kang ambane 200 kaki, dawane 400 kaki, lan dhuwure 70 kaki iki bisa dituroni nganti tekan wong nem, nduwèni rong kasur lan sofa. Hotèl ing jero gua iki dijangkepi fasilitas perpustakaan buku lan majalah kang wis lawas, kalebu koleksi National Geographic taun 1917, lan koleksi buku saka era 1800-an.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  2. ^ a b c [2] (diakses tanggal 15 Juli 2011)
  3. ^ (id)Tempat Wisata di Amerika: Grand Canyon
  4. ^ (id)Grand Canyon Ngarai Penuh Sejarah

Cithakan:Nagara bagean Arizona


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Grand_Canyon&oldid=1054357"