Theodore Roosevelt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt


Masa jabatan
14 September 1901 – 4 Maret 1909
Sadurungé William McKinley
Pengganti William Howard Taft

Masa jabatan
4 Maret 1901 – 14 September 1901
Sadurungé Garret Hobart (nagnti 1899)
Pengganti Charles W. Fairbanks (saka 1905)

Mangsa jabatan
1 Januari 1899 – 31 Dhésèmber 1900
Wakil Timothy L. Woodruff
Sadurungé Frank S. Black
Pengganti Benjamin B. Odell, Jr.

Lahir 27 Oktober 1858
New York, New York, ing Gramercy, Manhattan
Meninggal Januari 6, 1919(1919-01-06) (umur 60)
Oyster Bay, New York
Kebangsaan Amérika
Partai politik Républik
Suami/Istri (1) Alice Hathaway Lee (punikah 1880, séda 1884)
(2) Eingth Kermit Carow (punikah 1886)
Agama Kristen Protèstan
Tanda tangan Theodore Roosevelt's signature

Theodore Roosevelt, Jr. (lair ing New York, New York, ing Gramercy, Manhattan, 27 Oktober 1858 – pati ing Oyster Bay, New York, 6 Januari 1919 ing umur 60 taun) iku Présidhèn Amérikah Sarékat angka 26. Mengku kalungguhan kaping pindho ing taun 1901 nganti 1909. Sadurungé dadi présidhèn Roosevelt iku wakil présidhèn Amérikah Sarékat nalika jaman Présidhèn William McKinley.

Theodore Roosevelt dikenal uga kanthi peparab T.R., lan ing kalangan masarakat dikenal minangka Teddy (sanadyan dhèwèké ora seneng jeneng undang-undangan iki). Jeneng bonékah dolanan bruwang Teddy njupuk saka jenengé présidhèn iki amarga nalika ajag kéwan dhèwèké ora gelem matèni anak bruwang.

Jabatan présidhèn ingtampa nalika dhèwèké ngganti kalungguhan présidhèn Willdhèwèkém McKinley kang kaprejaya.

Ing yuswa 42 taun, Roosevelt dadi présidhèn Amérikah Sarékat kang paling anom. Roosevelt asal saka Parté Républik.

Ing mangsa kalungguhan pisanan dhèwèké ora duwé wakil présidhèn, banjur ing mangsa kalungguhan kaloro dhèwèké ingdhampingi d’ening wakil présidhèn Charles W. Fairbanks.

Présidhèn iki isih sadulur cedhak karo présidhèn Franklin Delano Roosevelt, Présidhèn Amérika angka 32.

Wiwitan karir[besut | besut sumber]

Theodore Roosevelt inglairaké ing kutha New York ing 27 Oktober 1858. Dhèwèké asal saka kulawarga kang sugih. Sadurungé dadi présidhèn, Theodore Roosevelt wis duwé pengalaman kang jembar. Dhèwèké tau dadi anggota Parlemen praja New York, anggota Jawatan Kapegawéyan Pamaréntah Amérikah Sarékat, Ketua Dewan Pulisi New York, Letnan Kolonel sajeroning perang Spanyol Amérika, Gubemur New York, dan Wakil Présidhèn Amérika.

Mangsa kapresidhènan[besut | besut sumber]

Ing taun 1901 wektu Présidhèn William McKinley tilar donya déné ditémbak sawijining téroris. Wektu semana, dhèwèké dadi Présidhèn Amérika kang paling anom dalam sajarah Amérikah Sarékat. Minangka Présidhèn, Theodore Roosevelt duwé panemu yèn pamaréntah kudu;

  • Dadi penengah antara faktor-faktor ékonomi kang bertentangan ing Amérika,mligi antara golongan majikan lan buruh.
  • Njamin kaadilan tumrap saben wong lan ora botsih.

Lan présidhèn minangka "pemimpin rakyat" kudu njupuk tindakan apa waé kanggo kapentingan rakyat kajaba tindakan-tindakan kang kanthi tegas dipenggak hukum utawa Konstitusi.

Présidhèn Theodore Roosevelt njaga supaya perusahaan-perusahaan gedhé aja nganti dolanan pulitik lan dhèwèké meksa pembubaran perusahan-perusahaan gedhé, amarga nglanggar undang-undang antimonopoli.

Silsilah[besut | besut sumber]

 
 
 
 
 
 
 
Claes van Roosevelt
(wafat 1659)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nicholas Roosevelt
(1658-1742)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johannes Roosevelt
(lahir 1689)
 
 
 
Jacobus Roosevelt
(1692-1776)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jacobus Roosevelt
(lahir 1724)
 
 
 
Isaac Roosevelt
(1726-1794)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
James Roosevelt
(1759-1840)
 
 
 
James Roosevelt
(1760-1847)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cornelius Roosevelt
(1794-1871)
 
 
 
Isaac Roosevelt
(1790-1863)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Theodore Roosevelt
(1831-1878)
 
 
 
James Roosevelt
(1828-1900)
 
Sara Delano
(1854-1941)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Presiden Theodore Roosevelt
(1858-1919)
 
Edith Carow
(1861-1948)
 
Elliott Roosevelt
(1860-1894)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Eleanor Roosevelt
(1884-1962)
 
Presiden Franklin D. Roosevelt
(1882-1945)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Eleanor Roosevelt
(1906-1975)
 
 
Franklin Roosevelt
(1909)
 
 
Franklin D. Roosevelt
(1914-1988)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
James Roosevelt
(1907-1991)
 
Elliott Roosevelt
(1910-1990)
 
John Roosevelt
(1916-1981)



Kang sadurungé
Frank S. Black
Gubernur New York
1899 - 1901
Kang sawisé
Benjamin B. Odell, Jr.
Kang sadurungé
Garret Hobart
Kaningdat Wakil Présidhèn Parté Républik
1900 (menang)
Kang sawisé
Charles W. Fairbanks
Kang sadurungé
Garret Hobart
Wakil Présidhèn Amérikah Sarékat
4 Maret 1901 - 14 September 1901
Kang sawisé
Charles W. Fairbanks
Kang sadurungé
Willdhèwèkém McKinley
Présidhèn Amérikah Sarékat
14 September 1901 - 4 Maret 1909
Kang sawisé
Willdhèwèkém Howard Taft
Kang sadurungé
Willdhèwèkém McKinley
Kaningdat Présidhèn Parté Républik
1904 (menang)
Kang sawisé
Willdhèwèkém Howard Taft
Kang sadurungé
Kaningdat Présidhèn Parté Progresif
1912 (kalah)
Kang sawisé