Theodore Roosevelt

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt

Masa jabatan
14 September 1901 – 4 Maret 1909
Sadurungé William McKinley
Pengganti William Howard Taft

Masa jabatan
4 Maret 1901 – 14 September 1901
Sadurungé Garret Hobart (nagnti 1899)
Pengganti Charles W. Fairbanks (saka 1905)

Mangsa jabatan
1 Januari 1899 – 31 Desember 1900
Wakil Timothy L. Woodruff
Sadurungé Frank S. Black
Pengganti Benjamin B. Odell, Jr.

Lahir 27 Oktober 1858
New York, New York, ing Gramercy, Manhattan
Meninggal Januari 6, 1919(1919-01-06) (umur 60)
Oyster Bay, New York
Kebangsaan Amérika
Partai politik Républik
Suami/Istri (1) Alice Hathaway Lee (punikah 1880, wafat 1884)
(2) Eingth Kermit Carow (punikah 1886)
Agama Kristen Protestan
Tanda tangan Theodore Roosevelt's signature

Theodore Roosevelt, Jr. (lair ing New York, New York, ing Gramercy, Manhattan, 27 Oktober 1858 – pati di Oyster Bay, New York, 6 Januari 1919 ing yuswa 60 taun) iku Presidhèn Amérika Sarékat sing ka-26. Mengku jabatan kaping pindho ing taun 1901 nganti 1909. Sadurungé dadi presidhèn Roosevelt iku wakil presidhèn Amérika Sarékat nalika jaman Presidhèn William McKinley.

Theodore Roosevelt dikenal uga kanthi peparab T.R., lan ing kalangan masarakat dikenal minangka Teddy (senadyan dhèwèké ora seneng jeneng undang-undangan iki). Jeneng boneka dolanan bruwang Teddy njupuk saka jenengé presidhèn iki amarga nalika ajag kéwan dhèwèké ora gelem matèni anak bruwang.

Jabatan presidhèn ingtampa nalika dhèwèké ngganti kalungguhan presidhèn Willdhèwèkém McKinley sing kaprejaya.

Ing yuswa 42 taun, Roosevelt dadi presidhèn Amérika Sarékat sing paling anom. Roosevelt asal saka Parté Républik.

Ing mangsa jabatan pisanan dhèwèké ora nduwèni wakil presidhèn, banjur ing mangsa jabatan kaloro dhèwèké ingdhampingi d’ening wakil presidhèn Charles W. Fairbanks.

Presidhèn iki isih sedulur cedhak karo presidhèn Franklin Delano Roosevelt, Presidhèn Amerika sing ka-32.

Wiwitan karir[besut | besut sumber]

Theodore Roosevelt inglairaké ing kutha New York ing 27 Oktober 1858. Dhèwèké asal saka kulawarga sing sugih. Sadurungé dadi presidhèn, Theodore Roosevelt wis nduwèni pengalaman sing jembar. Dhèwèké tau dadi anggota Parlemen nagara bagéyan New York, anggota Jawatan Kapegawéyan Pamaréntah Amérika Sarékat, Ketua Dewan Pulisi New York, Letnan Kolonel jroning perang Spanyol Amérika, Gubemur New York, dan Wakil Presidhèn Amérika.

Mangsa kapresidhènan[besut | besut sumber]

Ing taun 1901 wektu Presidhèn William McKinley tilar donya déné ditémbak sawijining téroris. Wektu semana, dhèwèké dadi Presidhèn Amerika sing paling anom dalam sejarah Amérika Sarékat. Minangka Presidhèn, Theodore Roosevelt nduwèni panemu yèn pamaréntah kudu;

  • Dadi penengah antara faktor-faktor ékonomi sing bertentangan ing Amérika,utamané antara golongan majikan lan buruh.
  • Njamin kaadilan tumrap saben wong lan ora botsih.

Lan presidhèn minangka "pemimpin rakyat" kudu njupuk tindakan apa waé kanggo kapentingan rakyat kajaba tindakan-tindakan sing kanthi tegas dipenggak hukum utawa Konstitusi.

Presidhèn Theodore Roosevelt njaga supaya perusahaan-perusahaan gedhé aja nganti dolanan pulitik lan dhèwèké meksa pembubaran perusahan-perusahaan gedhé, amarga nglanggar undang-undang antimonopoli.

Silsilah[besut | besut sumber]

 
 
 
 
 
 
 
Claes van Roosevelt
(wafat 1659)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nicholas Roosevelt
(1658-1742)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Johannes Roosevelt
(lahir 1689)
 
 
 
Jacobus Roosevelt
(1692-1776)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jacobus Roosevelt
(lahir 1724)
 
 
 
Isaac Roosevelt
(1726-1794)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
James Roosevelt
(1759-1840)
 
 
 
James Roosevelt
(1760-1847)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cornelius Roosevelt
(1794-1871)
 
 
 
Isaac Roosevelt
(1790-1863)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Theodore Roosevelt
(1831-1878)
 
 
 
James Roosevelt
(1828-1900)
 
Sara Delano
(1854-1941)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Presiden Theodore Roosevelt
(1858-1919)
 
Edith Carow
(1861-1948)
 
Elliott Roosevelt
(1860-1894)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Eleanor Roosevelt
(1884-1962)
 
Presiden Franklin D. Roosevelt
(1882-1945)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna Eleanor Roosevelt
(1906-1975)
 
 
Franklin Roosevelt
(1909)
 
 
Franklin D. Roosevelt
(1914-1988)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
James Roosevelt
(1907-1991)
 
Elliott Roosevelt
(1910-1990)
 
John Roosevelt
(1916-1981)



Sing mengku  sadurungé:
Frank S. Black
Gubernur New York
1899 - 1901
Diganti déning:
Benjamin B. Odell, Jr.
Sing mengku  sadurungé:
Garret Hobart
Kaningdat Wakil Presidhèn Parté Républik
1900 (menang)
Diganti déning:
Charles W. Fairbanks
Sing mengku  sadurungé:
Garret Hobart
Wakil Presidhèn Amérika Sarékat
4 Maret 1901 - 14 September 1901
Diganti déning:
Charles W. Fairbanks
Sing mengku  sadurungé:
Willdhèwèkém McKinley
Presidhèn Amérika Sarékat
14 September 1901 - 4 Maret 1909
Diganti déning:
Willdhèwèkém Howard Taft
Sing mengku  sadurungé:
Willdhèwèkém McKinley
Kaningdat Presidhèn Parté Républik
1904 (menang)
Diganti déning:
Willdhèwèkém Howard Taft
Sing mengku  sadurungé:
Kaningdat Presidhèn Parté Progresif
1912 (kalah)
Diganti déning: