Dwight D. Eisenhower

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dwight D. Eisenhower
Dwight D. Eisenhower

Mangsa jabatan
20 Januari 1953 – 20 Januari 1961
Pejabat sadurungé Harry S. Truman
Pengganti John F. Kennedy

Lair 14 Oktober 1890
Denison, Texas
Tilar donya 28 Maret 1969 (umur 78)
Washington, D.C.
Kabangsan Amerika
Partai pulitik Republik
Pasangan Mamie Doud Eisenhower
Pegawéyan Tentara
Agama Presbiterian
Tapak asma Dwight D. Eisenhower's signature

Dwight David Eisenhower, terlahir David Dwight Eisenhower (lair ing Denison, Texas, 14 Oktober 1890 – tilar donya ing Washington, D.C., 28 Maret 1969 kanthi umur78 taun), utawa uga dikenal kanthi jeneng "Ike", tentara lan politikus Amerika. Panjenengané njabat Présidhèn Amérika Sarékat ka-34 (1953–1961).

Ing Perang Donya II, panjenengané Panglima paling dhuwur Sekutu ing Eropa kanthi pangkat Jenderal Angkatan Darat. Tanggal 3 Januari taun 1959, panjenengané ngresmekaké panetapan Alaska minangka negara bagian sing ka-49 sing minangka wilayah paling jembar ing Amerika. Eisenhower yaiku mung siji presidhèn sing pernah dines ing Perang Donya I utawa Perang Donya II.

Perjalanan karir[sunting | sunting sumber]

Dwight D. Eisenhower dilahiraké ing Denison, negara bagian Texas, tanggal 14 Oktober 1890. Sadurungé dadi Présidhèn Amérika Sarékat ka-34, Dwight Eisenhower wes nduwe karir sing nengsemaké ing bidang kemiliteran. Panjenengané pinter banget nalika nglakokaké tugasé minangka anggota staf, lan panjenengané nglakokaké tugas ing ngisor telong Jenderal, ing antarane Jenderal Douglas McArthur.

Sawisé Jepang kalah Teluk Mutiara ing Hawaii, wulan Desember 1940. Kepala Staf Amerika Jendral George Marshall, ngangkat Dwight Eisenhower dadi Kepala Bagian Perencanaan Perang Staf Umum Departemen Perang Amerika, lan salanjute dadi Pembantu Kepala Staf. Ora suwé sawisé kuwi panjenengané munggah pangkat dadi Mayor Jenderal.

Ing November 1942 minangka Letnan Jenderal, Dwight Eisenhower mimpin pendaratan tentara sekutu ing Afrika Utara. Taun 1944 panjenengané diangkat dadi Panglima Tertinggi Pasukan Sekutu sing nyerang Perancis. Paprangan kuwi akhiré ngasilaké panyerahan Jerman ing 8 Mei 1945.

Mangsa Kapresidhenan[sunting | sunting sumber]

Dwight D. Eisenhower

Sawisé perang, Dwight Eisenhower katurut-turut dadi Kepala Staf Angkatan Darat Amerika, Presidhen Universitas Columbia ing New York, lan Panglima Tertinggi pasukan Pakta Pertahanan Atlantik Utara utawa NATO, ing Paris. Wektu kuwi, Partai Demokrat utawa Partai Republik mbujuk supaya gelem dadi calon Presidhèn. Akhiré panjenengané kapilih dadi Presidhèn kanthi beda suara sing akeh banget.


Referensi[sunting | sunting sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitake dening Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]