Dwight D. Eisenhower

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dwight D. Eisenhower
Dwight D. Eisenhower, official photo portrait, May 29, 1959.jpg
Présidhèn Amérika Sarékat ka-34
Lungguh
20 Januari 1953 – 20 Januari 1961
Wakil Présidhèn Richard Nixon
Kadhisiki Harry S. Truman
Kagantèni John F. Kennedy
Rerincèn priangga
Lair 14 Oktober 1890
Denison, Texas
Pati Maret 28, 1969(1969-03-28) (umur 78)
Washington, D.C.
Bangsa Amerika
Parté pulitik Républik
Sisihan Mamie Doud Eisenhower
Panggaota Tentara
Agama Presbiterian
Tandha tangan

Dwight David Eisenhower, terlahir David Dwight Eisenhower (lair ing Denison, Texas, 14 Oktober 1890 – pati di Washington, D.C., 28 Maret 1969 ing yuswa 78 taun), utawa uga dikenal kanthi jeneng "Ike", tentara lan politikus Amerika. Panjenengané njabat Présidhèn Amérika Sarékat ka-34 (1953–1961).

Ing Perang Donya II, panjenengané Panglima paling dhuwur Sekutu ing Éropah kanthi pangkat Jenderal Angkatan Darat. Tanggal 3 Januari taun 1959, panjenengané ngresmekaké panetapan Alaska minangka nagara bagian sing ka-49 sing minangka wewengkon paling jembar ing Amerika. Eisenhower ya iku mung siji presidhèn sing pernah dines ing Perang Donya I utawa Perang Donya II.

Perjalanan karir[besut | besut sumber]

Dwight D. Eisenhower dilahiraké ing Denison, nagara bagian Texas, tanggal 14 Oktober 1890. Sadurungé dadi Présidhèn Amérika Sarékat ka-34, Dwight Eisenhower wes nduwé karir sing nengsemaké ing bidang kemiliteran. Panjenengané pinter banget nalika nglakokaké tugasé minangka anggota staf, lan panjenengané nglakokaké tugas ing ngisor telong Jenderal, ing antarane Jenderal Douglas McArthur.

Sawisé Jepang kalah Teluk Mutiara ing Hawaii, wulan Desember 1940. Kepala Staf Amerika Jendral George Marshall, ngangkat Dwight Eisenhower dadi Kepala Bagian Perencanaan Perang Staf Umum Departemen Perang Amerika, lan salanjute dadi Pembantu Kepala Staf. Ora suwé sawisé iku panjenengané munggah pangkat dadi Mayor Jenderal.

Ing November 1942 minangka Letnan Jenderal, Dwight Eisenhower mimpin pendaratan tentara sekuthu ing Afrika Utara. Taun 1944 panjenengané diangkat dadi Panglima Tertinggi Pasukan Sekutu sing nyerang Perancis. Paprangan iku akhiré ngasilaké panyerahan Jerman ing 8 Mei 1945.

Mangsa Kapresidhènan[besut | besut sumber]

Dwight D. Eisenhower

Sawisé perang, Dwight Eisenhower katurut-turut dadi Kepala Staf Angkatan Darat Amerika, Presidhèn Universitas Columbia ing New York, lan Panglima Tertinggi pasukan Pakta Pertahanan Atlantik Utara utawa NATO, ing Paris. Wektu iku, Parté Dhémokrat utawa Parté Républik mbujuk supaya gelem dadi calon Presidhèn. Akhiré panjenengané kapilih dadi Presidhèn kanthi béda suara sing akèh banget.

Referensi[besut | besut sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitake déning Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)

Pranala njaba[besut | besut sumber]