Dwight D. Eisenhower

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dwight D. Eisenhower
Dwight D. Eisenhower, official photo portrait, May 29, 1959.jpg
Présidhèn Amérika Sarékat angka 34
Lungguh
20 Januari 1953 – 20 Januari 1961
Wakil Présidhèn Richard Nixon
Kadhisiki Harry S. Truman
Kagantèni John F. Kennedy
Rerincèn priangga
Lair 14 Oktober 1890
Denison, Texas
Pati Maret 28, 1969(1969-03-28) (umur 78)
Washington, D.C.
Bangsa Amérika
Parté pulitik Républik
Sisihan Mamie Doud Eisenhower
Panggaota Tentara
Agama Presbiterian
Tandha tangan

Dwight David Eisenhower, terlahir David Dwight Eisenhower (lair ing Denison, Texas, 14 Oktober 1890 – pati ing Washington, D.C., 28 Maret 1969 ing yuswa 78 taun), utawa uga dikenal kanthi jeneng "Ike", tentara lan pulitikus Amérika. Panjenengané njabat Présidhèn Amérika Sarékat angka 34 (1953–1961).

Ing Perang Donya II, panjenengané Panglima paling dhuwur Sakuthu ing Éropah kanthi pangkat Jenderal Angkatan Darat. Tanggal 3 Januari taun 1959, panjenengané ngresmekaké panetapan Alaska minangka praja angka 49 sing wewengkon paling jembar ing Amérika. Eisenhower ya iku mung siji présidhèn sing pernah dines ing Perang Donya I utawa Perang Donya II.

Perjalanan karir[besut | besut sumber]

Dwight D. Eisenhower dilahiraké ing Denison, praja Texas, tanggal 14 Oktober 1890. Sadurungé dadi Présidhèn Amérika Sarékat angka 34, Dwight Eisenhower wes nduwé karir sing nengsemaké ing babagan kemiliteran. Panjenengané pinter banget nalika nglakokaké tugasé minangka anggota staf, lan panjenengané nglakokaké tugas ing ngisor telong Jenderal, ing antarané Jenderal Douglas McArthur.

Sawisé Jepang kalah Teluk Mutiara ing Hawaii, wulan Dhésèmber 1940. Kepala Staf Amérika Jendral George Marshall, ngangkat Dwight Eisenhower dadi Kepala Pérangan Perencanaan Perang Staf Umum Departemen Perang Amérika, lan salanjute dadi Pembantu Kepala Staf. Ora suwé sawisé iku panjenengané munggah pangkat dadi Mayor Jenderal.

Ing November 1942 minangka Letnan Jenderal, Dwight Eisenhower mimpin pendaratan tentara sekuthu ing Afrika Utara. Taun 1944 panjenengané diangkat dadi Panglima Tertinggi Pasukan Sakuthu sing nyerang Perancis. Paprangan iku akhiré ngasilaké panyerahan Jerman ing 8 Mèi 1945.

Mangsa Kapresidhènan[besut | besut sumber]

Dwight D. Eisenhower

Sawisé perang, Dwight Eisenhower katurut-turut dadi Kepala Staf Angkatan Darat Amérika, Présidhèn Universitas Columbia ing New York, lan Panglima Tertinggi wadyabala Pakta Pertahanan Atlantik Utara utawa NATO, ing Paris. Wektu iku, Parté Dhémokrat utawa Parté Républik mbujuk supaya gelem dadi calon Présidhèn. Akhiré panjenengané kapilih dadi Présidhèn kanthi béda suara sing akèh banget.

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Buku Présidhèn-Présidhèn Amérika Sarékat, diterbitake déning Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amérika Sarékat, Jakarta (2003)

Pranala njaba[besut | besut sumber]