James Madison

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
James Madison
James Madison.jpg
James Madison, 1751-1836
Présidhèn Amérika Sarékat kaping 4
Lungguh
4 Maret 1809 – 4 Maret 1817
Wakil Présidhèn George Clinton (1809-1812),
Tidak ada (1812-1813),
Elbridge Gerry (1813-1814)
Tidak ada (1814-1817)
Kadhisiki Thomas Jefferson
Kagantèni James Monroe
Rerincèn priangga
Lair (1751-03-16)Maret 16, 1751
Port Conway, Virginia
Pati Juni 28, 1836(1836-06-28) (umur 85)
Montpelier, Virginia
Bangsa Amérika
Parté pulitik Républiken-Dhémokrat
Sisihan Dolley Todd Madison
Panggaota Pengacara
Agama Episkopal
Tandha tangan

James Madison (lair ing Port Conway, Virginia, 16 Maret 1751 – pati ing Montpelier, Virginia, 28 Juni 1836 ing yuswa 85 taun) ya iku pulitikus Amérika lan Présidhèn Amérika Sarékat kaping 4 (1809–1817).[1] James ya iku Bapak Pendiri nagara Amérika Sarékat[1]. James Madison lair ing Port Conway, Virginia, tanggal 16 Maret 1751.[1] James sekolah jurusan ngèlmu kesusastraan, filsafat, teologi lan dhasar-dhasar pamaréntahan ing Universitas kang saiki dikenal dadi Universitas Princeton, New Jersey[2]. Sawisé lulus saka universitas, James banjur nerusaké pelajarane babagan ukum lah filsafat ana ing ngomah.[2] Sadurungé njabat présidhèn, James wis duwé pangalaman kang akèh lan pengalamane uga duwé kesan, salah sijiné ya iku ; ketua panitia revolusioner ing Virginia, anggota wakil Konvensi Virginia kang ngusulake supaya diwangun Konggrès Kontinental, dadi anggota kongres kontinental lan mèlu gawé lan ngesahake kaping 10 amandemen pisanan saka Konstitusi Amérika.[1] Amandemen iki banjur dikenal dadi Piagam Hak-Hak Azazi, kang isiné kaya ta, njamin kebebasan pers lan kebebasan ngomong ing Amérika Sarékat[3]. Amarga peranane nyusun lan ngesahake Konstitusi Amérika Sarékat, mula banjur James Madison dikenal dadi "Bapak Konstitusi".[1] Saksuwene Konvensi penyusunan konstitusi, saben dina James Madison gawé cathetan paling wigati ngenani kagiyatan-kagiyatan konvensi mau[4].James Madison asalé saka partae Democratic-Republican, nalika njabat James dikancani déning wakil présidhèn Elbridge Gerry.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e www.notablebiographies.com
  2. ^ a b americanhistory.about.com
  3. ^ Suhindriyo.1999.Biografi Singkat Présidhèn-Présidhèn Amérika Sarékat. Yogyakarta: Yayasan Pustaka Nusatama, hal.15
  4. ^ http://www.whitehouse.gov/about/presidents/jamesmadison