Alben Barkley

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alben William Barkley
Alben Barkley

Alben Barkley


Wakil Présidhèn Amérika Sarékat
Masa jabatan
20 Januari 1949 – 20 Januari 1953
Pendahulu Harry S. Truman
Pengganti Richard Milhous Nixon

Partai politik Dhémokrat
Suami/Istri Jane Hadley Barkley
Pekerjaan Jaksa

Alben William Barkley lair ing Lowes, Graves County, Kentucky, tanggal 24 November 1877.[1][2] iku Wakil Présidhèn Amérika Sarékat ing taun 1949 nganti taun 1953.

Wong tuwané ya iku John Wilson Barkley lan Electra Eliza Smith sawijining petani kang religius.[1][2] Jeneng asli Alben ya iku Willie Alben Barkley. Dhèwèké mlebu ana ing Marvin College, Clinton, Kentucky kang ndadèkaké dhèwèké piawae anggoné pidato lan debat.[1] Barkley lulus nalika taun 1897, banjur nglanjutake sekolah ana ing Emory College, Oxford, lan lulus taun 1900.[1] Ana ing kéné dhèwèké dadi anggota klub Delta Tau Delta.[1] Sawisé iku dhèwèké banjur mlebu ana ing University of Virginia Law School.[1] Nalika iku dhèwèké ngganti jenenge dadi Alben William Barkley.[1] Barkley miwiti karier ana ing babagan ukume dadi jaksa nalika taun (1905-1909) lan hakim taun (1905-1909) ing McCracken County.[3]

Dhèwèké wiwit yasa reputasi dadi salah siji wong kang progresif lan mihak marang kaum petani.[3] Gaya orasie kang enerjik ndadèkaké dhèwèké duwé kakuatan ana ing kalangan Parté Dhémokrat.[3] Karier pulitike diwiwiti nalika dhèwèké dadi anggota Kongres AS taun (1913-1927) makili dhistrik 1 Kentucky.[2] Dhèwèké olèh dukungan saka kalangan pendeta Protèstan amarga sikape kang anti marang perjudian.[2] Barkley banjur dadi Senator AS nalika taun 1926 lan kapilih manèh nalika taun 1932, 1938 lan 1944.[2]

Ana ing taun 1937-1947, Barkley dadi pemimpin mayoritas Dhémokrat ana ing Senat AS.[2] Barkley kapilih dadi Wakil Présidhèn ka-35, ngampingi Présidhèn Harry Truman, wiwit sasi Januari 1949 nganti tekan sasi Januari 1953.[2] Nalika dilantik dhèwèké win ngancik umur 71 taun lan ndadèkaké dhèwèké dadi Wapres paling tua ana ing sajarah AS.[2]

Barkley uga tau olèh kanugrahan Medali Emas Kongres taun 1949.[2] Sawisé dadi wapres Barkley mbalik manèh dadi Senat AS nalika taun 1955 nganti tekan dhèwèké mati.[2] Kakung saka Jane Hadley iki mati nalika pidato ana ing Washington and Lee University, ing kutha Lexington, Virginia, tanggal 30 April 1956.[2] Jenazahe banjur dimakamake ing Mount Kenton cemetery, sacedhake Danau Oak Road, Paducah, Kentucky.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]