Jimmy Carter

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
James Earl Carter, Jr
Jimmy Carter

Masa jabatan
20 Januari 1977 – 20 Januari 1981
Wakil Presiden Walter Mondale
Sadurungé Gerald Ford
Pengganti Ronald Reagan

Masa jabatan
12 Januari 1971 – 14 Januari 1975
Sadurungé Lester Maddox
Pengganti George Busbee

Lahir (1924-10-01) Oktober 1, 1924 (umur 93)
Plains, Georgia
Partai politik Dhémokrat
Suami/Istri Rosalynn Smith Carter
Anak John William Carter
James Earl Carter III
Donnel Jeffrey Carter
Amy Lynn Carter
Almamater United States Naval Academy
Georgia Southwestern College
Georgia Tech
Profesi Petani (kacang)
Perwira
Agama Baptis
Tanda tangan Jimmy Carter's signature

James Earl Carter, Jr. lair ing Plains, Georgia, utawi asring dipunsebat kanthi asma Jimmy Carter inggih punika Présidhèn Amérika Sarékat kaping 39 (1977-1981) lan naté pikantuk kanugrahan Nobel Pardamean ing taun 2002. Saderengipun dados présidhèn, Carter nglenggahi kalungguhan minangka Senat Georgia lan Gubernur Georgia ingkang kaping 76 (1971-1975).[1]

Ing taun 1976, Carter dipunnominasikaken minangka kandidat "jaran ireng" déning Dhémokrat dados gantosipun présidhèn Gerald Ford ing pemilu présidhèn Amérika Sarékat taun 1976.[1]

Salah satyunggalipun prastawa ingkang kontroversial nalika panjenenganipun dados présidhèn inggih punika warga Amérika Sarékat cacahipun 450 dipunsandera ing Kadutaan Ageng Amérika Sarékat ing Teheran, Iran.[1] Jimmy Carter naté pikantuk Nobel Perdamean ing taun 2002.[1]

Karier[2][besut | besut sumber]

Sasampunipun sekolah satunggal taun ing Universitas Teknik Georgia, ing taun 1946, Jimmy Carter yasa bale wisma kaliyan Rosalynn ingkang ugi asalipun saking Georgia.[2] Panjenenganipun kagungan sekawan putra, tigang jaler lan satunggal èstri.[2] Setunggal taun sasampunipun lulus saking Akademi lajeng makarya ing dinas militèr aktif ing armada kapal selam. Taun 1952, Jimmy Carter pikantuk tugas ing program kapal selam nuklir ingkang dipunpandhegani déning Laksamana hyman Rickover.[2] Sataun salajengipun, Carter nyinaoni fisika nuklir, wekdal punika panjenenganipun dipuncalonaken dados perwira mesin ingkang badhé dipuntugasi ing kapal selam nulkir Amérika ingkang kaping kalih.[2] Ananging taun 1953, wonten musibah ing kulawarganipun lan bapanipun Carter tilar donya.[2] Jimmy Carter kondur dhateng Georgia saperlu ngurus perusahaan kacang kagunganipun kulawarga Carter.[2]

Ing taun 1962, Carter wangsul malih dhateng karieripun. Wekdal punika rayinipun ingkang namanipun Billy dados gantosipun minangka pangurus perusahaan kacang.[2] Jimmy Carter saged menangaken pamilihan senator praja georgia.[2] Sasampunipun dados senat ing Georgia, Jimmy Carter lajeng ndhèrèk nyalon dados Gubernur Georgia, ananging gagal piakntuk panjurung saking partenipun. Ing taun 1970, Jimmy nyalon malih dados gubernur lan menang saéngga saged lenggah minangka gubenur Georgia.[2]

taun 1976, Jimmy Carter nyalon dados présidhèn Amérika seriakat. Jimmy Carter menang nyalon présidhèn lan ngalahaken Présidhèn Gerald Ford.[2]

Masa kepresidenan[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Lester Maddox
Gubernur Georgia
19711975
Diganti déning:
George Busbee
Sing mengku  sadurungé:
George McGovern
Nominator Présidhèn Parté Dhémokrat
1976 (menang), [[Pemilu
Présidhèn Amérika Sarékat 1980|1980]] (kalah)
Diganti déning:
Walter Mondale
Sing mengku  sadurungé:
Gerald Ford
Présidhèn Amérika Sarékat
20 Januari 197720 Januari 1981
Diganti déning:
Ronald Reagan
Sing mengku  sadurungé:
PBB
Kofi Annan
Pemenang Nobel Bedhamèn
2002
Diganti déning:
Shirin Ebadi
Sing mengku  sadurungé:
Gerald Ford
Urutan protokoler Amérika Sarékat
Hingga taun 2006
Diganti déning:
George H. W. Bush



Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Carter New Georgia Encyclopedia (dipunundhuh tanggal 27 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i j k James Carter ] dipunundhuh tanggal 27 Juni 2011)


Pranala njawi[besut | besut sumber]

Jimmy Carter