Zachary Taylor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Zachary Taylor
Zachary Taylor

Mangsa Kalenggahan
4 Maret 1849 – 9 Juli 1850
Pangageng sadurungé James Knox Polk
Pengganti Millard Fillmore

Lair 24 November 1784
Barboursville, Virginia
Surud 9 Juli 1850 (umur 65)
Washington, D.C.
Kabangsan Amerika
Partai pulitik Whig
Pasangan Margaret Smith Taylor
Pegawéyan Tentara (Jenderal)
Agama Episkopal
Tapak asma Zachary Taylor's signature

Zachary Taylor (dipunlairaken ing Barboursville, Virginia, 24 November 1784 – surud ing Washington, D.C., 9 Juli 1850 kanthi umur 65 taun)[1] yaiku pimpinan militer Amerika lan Presiden Amerika Serikat ke-12, kanthi masa jabatan setahun saka taun 1849 tekan tilar donyané ing taun 1850.[butuh rujukan] Sadurunge dadi presiden panjenengané minagka salah sijining pimpinan militer Amerika. Panjenengané asalé saka partai Whig lan didampingi Millard Fillmore minangka wakil presiden.[butuh rujukan] Sadurungé sempat dilantik kanthi resmi, panjenengané wes tilar donya lan digantekaké dening wakil presidenne[2].

Zachary Taylor dilairaké tanggal 24 November 1784[3]. Panjenengané yaiku presiden Amerika Serikat kapisan sing asalé saka perwira karier Angkatan Darat.[butuh rujukan] Saksuwené 40 taun panjenengané ngabdi ing Angkatan Darat, pangkaté terus munggah nganti posisi Jendral.[butuh rujukan] Panjenengané wes berjuang ing 4 paprangan[4]

Taylor dadi terkenal ing kabèh pelosok Amerika Serikat amarga kemenangan-kemenangan militèré, salah sijiné yaiku paprangan nglawan Meksiko[5].

Ing taun 1848, panjenengané dicalonaké dadi presiden.[butuh rujukan] Panjenengané menang pamilihan presiden ing wilayah bagian New York.[butuh rujukan] Babagan iki dianggep istiméwa, amarga ing wektu kuwi negara bagian New York lagi terpecah-belah.[butuh rujukan] Zachary Taylor kasil menangaké pamilihan presiden taun 1848[6].

Kekurangan pengalaman poitik Taylor langsung kethok, apa meneh pas penjengane ngundur ngenekake owahan ing kabinete, padahal jeneng kabinet kuwi wes dicap elek amarga keterlibatane sakpropirane anggotane ing praktik korupsi.[butuh rujukan] Sanadyan mangkono Taylor terus usaha kanggo jujur lan njupuk tindakan paling apik kanggo negarane.[butuh rujukan] Upaya ini jelas terlihat dalam cara ia menangani persoalan perbudakan yang menjadi bibit perpecahan negara[7].

Masalah perbudakan ditangani kanthi ora abot sisih, ing wong-wong kidul sing pro-perbudakan, panjenengane wenehi jaminan kanggo budak-budak supaya ora usah wedi diserang dening daerah-daerah sing perbudakan isih berlaku , ananging panjenengane wes mengetake kanggo para budak menawa panjenengane arep nganggo kekerasan menawa para budak mbrontak kanthi terang-terangan. Ing salah sijining konferensi karo pemimpin-pemimpin bagian kidul sing ngancam arep metu saka Amerika Serikat, Taylor negaskake kanggo para pemimpin-pemimpin menawa butuh kanggo negakake hukum, panjenengane dewe sing arep mimpin tentara. Panjenengane ngendika arep ggantung sapa wae sing mbrontak karo Amerika Serikat, lan panjenengane ora pernah ragu-ragu.[butuh rujukan]

Ing njaba dugaane, nalika 4 Juli 1850, ing salah sijining upacara dina kamardikan Amerika Serikat ing lapangan pengetan Washington (Washington Memorial Park), Washington D.C., Taylor sakit, lan tilar donya limang dina salanjute ing tanggal 9 Juli 1850[8]. Presiden Zachary Taylor wes mbiyantu semangat kompromi lan kemenangan. Sanadyan ngono, perang saudara ing Amerika sing diindarine pecah sewelas taun salanjute. Ironise, ing perang saudara kuwi, putra tunggale, Richard Taylor, sing tugas minangka jendral kanggo negara-negara bagian kidul sing mbrontak[9]


Sing mengku  sadurungé:
Henry Clay
Unggulan Presiden Partai Whig
1848 (menang)
Diganti déning:
Winfield Scott
Sing mengku  sadurungé:
James K. Polk
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18499 Juli 1850
Diganti déning:
Millard Fillmore



Pamilihan umum[sunting | Owah sumber]

kasil pemilihan umum sing ngeterake Taylor ing kursi kepresidenan Amerika Serikat yaiku :[butuh rujukan]

Kasil pamilihan umum 1848
Kandidat Partai Suara
Electoral
Suara
Popular
Zachary Taylor Whig 163 47,4%
Lewis Call Demokrat 127 42,5%
Martin Van Buren Free-Soil 0 10,1%
Komposisi politik Kongres ke-31 (1849-1851)
Kamar Demokrat Whig Lain-lain
Senat 35 25 2
Dewan Perwakilan 112 109 9

Pranala njaba[sunting | Owah sumber]

Referensi[sunting | Owah sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zachary_Taylor&oldid=943164"