Zachary Taylor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zachary Taylor
Ztaylor.jpg
Présidhèn Amérika Sarékat ke-12
Lungguh
4 Maret 1849 – 9 Juli 1850
Wakil Présidhèn Millard Fillmore
Kadhisiki James Knox Polk
Kagantèni Millard Fillmore
Rerincèn priangga
Lair 24 November 1784
Barboursville, Virginia
Pati Juli 9, 1850(1850-07-09) (umur 65)
Washington, D.C.
Bangsa Amérika
Parté pulitik Whig
Sisihan Margaret Smith Taylor
Panggaota Tentara (Jenderal)
Agama Episkopal
Tandha tangan

Zachary Taylor (lair ing Barboursville, Virginia, 24 Novèmber 1784 – pati ing Washington, D.C., 9 Juli 1850 ing yuswa 65 taun)[1] ya iku pimpinan militèr Amérika lan Présidhèn Amérika Sarékat ke-12, kanthi masa kalungguhan setahun saka taun 1849 tekan tilar donyané ing taun 1850.[butuh sitiran] Sadurunge dadi présidhèn panjenengané minagka salah sijining pimpinan militèr Amérika. Panjenengané asalé saka parté Whig lan didampingi Millard Fillmore minangka wakil présidhèn.[butuh sitiran] Sadurungé sempat dilantik kanthi resmi, panjenengané wes tilar donya lan digantèni déning wakil presidenne[2].

Zachary Taylor dilairaké tanggal 24 November 1784[3]. Panjenengané ya iku présidhèn Amérika Sarékat kapisan sing asalé saka perwira karier Angkatan Darat.[butuh sitiran] Saksuwené 40 taun panjenengané ngabdi ing Angkatan Darat, pangkaté terus munggah nganti posisi Jendral.[butuh sitiran] Panjenengané wes berjuang ing 4 paprangan[4]

Taylor dadi terkenal ing kabèh pelosok Amérika Sarékat amarga kemenangan-kemenangan militèré, salah sijiné ya iku paprangan nglawan Meksiko[5].

Ing taun 1848, panjenengané dicalonaké dadi présidhèn.[butuh sitiran] Panjenengané menang pamilihan présidhèn ing wewengkon pérangan New York.[butuh sitiran] Babagan iki dianggep istiméwa, amarga ing wektu iku praja New York lagi terpecah-belah.[butuh sitiran] Zachary Taylor kasil menangaké pamilihan présidhèn taun 1848[6].

Kekurangan pengalaman poitik Taylor langsung kethok, apa manèh pas penjengane ngundur ngenekake owahan ing kabinete, padahal jeneng kabinet iku wes dicap elek amarga keterlibatane sakpropirane anggotane ing praktik korupsi.[butuh sitiran] Sanadyan mangkono Taylor terus usaha kanggo jujur lan njupuk tindakan paling apik kanggo nagarané.[butuh sitiran] Upaya ini jelas terlihat dalam cara ia menangani persoalan perbudakan yang menjadi bibit perpecahan nagara[7].

Masalah perbudakan ditangani kanthi ora abot sisih, ing wong-wong kidul sing pro-perbudakan, panjenengané wenehi jaminan kanggo budak-budak supaya ora usah wedi diserang déning laladan-laladan sing perbudakan isih berlaku , ananging panjenengané wes mengetake kanggo para budak manawa panjenengané arep nganggo kekerasan manawa para budak mbrontak kanthi terang-terangan. Ing salah sijining konferènsi karo pemimpin-pemimpin pérangan kidul sing ngancam arep metu saka Amérika Sarékat, Taylor negaskake kanggo para pemimpin-pemimpin manawa butuh kanggo negakake hukum, panjenengané dhéwé sing arep mimpin tentara. Panjenengane ngendika arep ggantung sapa baé sing mbrontak karo Amérika Sarékat, lan panjenengané ora pernah ragu-ragu.[butuh sitiran]

Ing njaba dugaane, nalika 4 Juli 1850, ing salah sijining upacara dina kamardikan Amérika Sarékat ing lapangan pengetan Washington (Washington Memorial Park), Washington D.C., Taylor sakit, lan tilar donya limang dina salanjute ing tanggal 9 Juli 1850[8]. Présidhèn Zachary Taylor wes mbiyantu semangat kompromi lan kemenangan. Sanadyan ngono, perang saudara ing Amérika sing diindarine pecah sewelas taun salanjute. Ironise, ing perang saudara iku, putra tunggale, Richard Taylor, sing tugas minangka jendral kanggo praja-praja kidul sing mbrontak[9]


Sing mengku  sadurungé:
Henry Clay
Unggulan Présidhèn Parté Whig
1848 (menang)
Diganti déning:
Winfield Scott
Sing mengku  sadurungé:
James K. Polk
Présidhèn Amérika Sarékat
4 Maret 18499 Juli 1850
Diganti déning:
Millard Fillmore


Pamilihan umum[besut | besut sumber]

kasil pemilihan umum sing ngeterake Taylor ing kursi kepresidenan Amérika Sarékat ya iku :[butuh sitiran]

Kasil pamilihan umum 1848
Kandidat Parté Suara
Electoral
Suara
Popular
Zachary Taylor Whig 163 47,4%
Lewis Call Dhémokrat 127 42,5%
Martin Van Buren Free-Soil 0 10,1%
Komposisi pulitik Konggrès ke-31 (1849-1851)
Kamar Dhémokrat Whig Lain-lain
Senat 35 25 2
Dewan Perwakilan 112 109 9

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]