Zachary Taylor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Zachary Taylor
Ztaylor.jpg
Presiden Amerika Serikat ke-12
Lungguh
4 Maret 1849 – 9 Juli 1850
Wakil Présidhèn Millard Fillmore
Kadhisiki James Knox Polk
Kagantèni Millard Fillmore
Rerincèn priangga
Lair 24 November 1784
Barboursville, Virginia
Pati Juli 9, 1850(1850-07-09) (umur 65)
Washington, D.C.
Bangsa Amerika
Parté pulitik Whig
Sisihan Margaret Smith Taylor
Panggaota Tentara (Jenderal)
Agama Episkopal
Tandha tangan

Zachary Taylor (lair ing Barboursville, Virginia, 24 Novèmber 1784 – pati ing Washington, D.C., 9 Juli 1850 ing yuswa 65 taun)[1] ya iku pimpinan militer Amerika lan Presiden Amerika Serikat ke-12, kanthi masa jabatan setahun saka taun 1849 tekan tilar donyané ing taun 1850.[butuh rujukan] Sadurunge dadi presiden panjenengané minagka salah sijining pimpinan militer Amerika. Panjenengané asalé saka parté Whig lan didampingi Millard Fillmore minangka wakil presiden.[butuh rujukan] Sadurungé sempat dilantik kanthi resmi, panjenengané wes tilar donya lan digantekaké déning wakil presidenne[2].

Zachary Taylor dilairaké tanggal 24 November 1784[3]. Panjenengané ya iku presiden Amerika Serikat kapisan sing asalé saka perwira karier Angkatan Darat.[butuh rujukan] Saksuwené 40 taun panjenengané ngabdi ing Angkatan Darat, pangkaté terus munggah nganti posisi Jendral.[butuh rujukan] Panjenengané wes berjuang ing 4 paprangan[4]

Taylor dadi terkenal ing kabèh pelosok Amerika Serikat amarga kemenangan-kemenangan militèré, salah sijiné ya iku paprangan nglawan Meksiko[5].

Ing taun 1848, panjenengané dicalonaké dadi presiden.[butuh rujukan] Panjenengané menang pamilihan presiden ing wewengkon bagian New York.[butuh rujukan] Babagan iki dianggep istiméwa, amarga ing wektu iku nagara bagian New York lagi terpecah-belah.[butuh rujukan] Zachary Taylor kasil menangaké pamilihan presiden taun 1848[6].

Kekurangan pengalaman poitik Taylor langsung kethok, apa meneh pas penjengane ngundur ngenekake owahan ing kabinete, padahal jeneng kabinet iku wes dicap elek amarga keterlibatane sakpropirane anggotane ing praktik korupsi.[butuh rujukan] Sanadyan mangkono Taylor terus usaha kanggo jujur lan njupuk tindakan paling apik kanggo nagarane.[butuh rujukan] Upaya ini jelas terlihat dalam cara ia menangani persoalan perbudakan yang menjadi bibit perpecahan nagara[7].

Masalah perbudakan ditangani kanthi ora abot sisih, ing wong-wong kidul sing pro-perbudakan, panjenengane wenehi jaminan kanggo budak-budak supaya ora usah wedi diserang déning laladan-laladan sing perbudakan isih berlaku , ananging panjenengane wes mengetake kanggo para budak manawa panjenengane arep nganggo kekerasan manawa para budak mbrontak kanthi terang-terangan. Ing salah sijining konferensi karo pemimpin-pemimpin bagian kidul sing ngancam arep metu saka Amerika Serikat, Taylor negaskake kanggo para pemimpin-pemimpin manawa butuh kanggo negakake hukum, panjenengane dhéwé sing arep mimpin tentara. Panjenengane ngendika arep ggantung sapa wae sing mbrontak karo Amerika Serikat, lan panjenengane ora pernah ragu-ragu.[butuh rujukan]

Ing njaba dugaane, nalika 4 Juli 1850, ing salah sijining upacara dina kamardikan Amerika Serikat ing lapangan pengetan Washington (Washington Memorial Park), Washington D.C., Taylor sakit, lan tilar donya limang dina salanjute ing tanggal 9 Juli 1850[8]. Presiden Zachary Taylor wes mbiyantu semangat kompromi lan kemenangan. Sanadyan ngono, perang saudara ing Amerika sing diindarine pecah sewelas taun salanjute. Ironise, ing perang saudara iku, putra tunggale, Richard Taylor, sing tugas minangka jendral kanggo nagara-nagara bagian kidul sing mbrontak[9]


Sing mengku  sadurungé:
Henry Clay
Unggulan Presiden Parté Whig
1848 (menang)
Diganti déning:
Winfield Scott
Sing mengku  sadurungé:
James K. Polk
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18499 Juli 1850
Diganti déning:
Millard Fillmore


Pamilihan umum[besut | besut sumber]

kasil pemilihan umum sing ngeterake Taylor ing kursi kepresidenan Amerika Serikat ya iku :[butuh rujukan]

Kasil pamilihan umum 1848
Kandidat Parté Suara
Electoral
Suara
Popular
Zachary Taylor Whig 163 47,4%
Lewis Call Dhémokrat 127 42,5%
Martin Van Buren Free-Soil 0 10,1%
Komposisi pulitik Kongres ke-31 (1849-1851)
Kamar Dhémokrat Whig Lain-lain
Senat 35 25 2
Dewan Perwakilan 112 109 9

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zachary_Taylor&oldid=1078921"