John Tyler

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
John Tyler
John Tyler

Masa jabatan
4 April 1841 – 4 Maret 1845
Wakil Presiden Tidak ada
Sadurungé William Henry Harrison
Pengganti James K. Polk

Wakil Presidhèn Amérika Serékat
Masa jabatan
4 Maret 1841 – 4 April 1841
Presiden William Henry Harrison
Sadurungé Richard Mentor Johnson
Pengganti George Dallas

Mangsa jabatan
10 Desember 1825 – 4 Maret 1827
Sadurungé James Pleasants
Pengganti William Branch Giles

Masa jabatan
4 Maret 1827 – 29 Februari 1836
Pendahulu John Randolph of Roanoke
Pengganti William C. Rives

Lahir 29 Maret 1790
Charles City County, Virginia
Meninggal Januari 18, 1862(1862-01-18) (umur 71)
Richmond, Virginia
Kebangsaan Amerika
Partai politik Whig, Dhémokrat
Suami/Istri Letitia Christian Tyler (bojo pisanan)
Julia Gardiner Tyler (bojo kaping-2)
Anak Mary Tyler
Robert Tyler
John Tyler
Letitia Tyler
Elizabeth Tyler
Anne Contesse Tyler
Alice Tyler
Tazewell Tyler
David Gardiner Tyler
John Alexander Tyler
Julia Gardiner Tyler
Lachlan Tyler
Lyon Gardiner Tyler
Robert Fitzwalter Tyler
Pearl Tyler
(allegations of Tyler being the father of John Dunjee have also risen)
Almamater The College of William and Mary
Pekerjaan Pengacara
Agama Episkopal (kayane uga Deisme) [1]
Tanda tangan John Tyler's signature

John Tyler, Jr. (lair ing Charles City County, Virginia, 29 Maret 1790 – pati di Richmond, Virginia, 18 Januari 1862 ing yuswa 71 taun) ya iku Presiden lan Wakil Presiden Amerika Serikat kaping-10[1]. Tyler njabat presiden nalika taun 1841-1845.[2] Sakdurunge tyler njabat dadi Wakil Presiden Amerika Serikat[2]. Dhèwèké dadi wakil presiden pisanan kang dadi presiden ana ing sejarah Amerika merga presiden kang lagi njabat banjur mati[3]. Saksuwene dadi presiden, Tyler akèh gawé veto proposal penting kang diajukake déning partene, merga iku parténe ora seneng karo dheweke, kabinet kang dipandhegani dijenengi kabinet "bencana" lan ndadekake Tyler salah siji presiden kang dipanggonake ana ing rangking paling ngisor.[2] Ana ing pungkasane Tyler lewih nuduhake kesetiaane marang prinsip- prinsipe lan nagara bagian asale dibandingake karo nagara konfederasi kang dipimpin dadi presiden.[2] Ana ing kapamimpinane John Tyler nalika iku kadadeyan evolusi penting parté-parté pulitik.[2] Ana ing mangsa Presiden Tyler uuga ditentokake panggon sawijining kebijaksanaan domestik lan diwiwitine kebjaksanaan anyar pulitik luar negeri ing Amerika.[2]

Awal karier[besut | besut sumber]

John Tyler dilairake ing Charles City County, Virginia.[3] Bapake uga dadi gubernur ana ing nagara bagian iki.[3] Tyler iku lulusan saka William and Mary College. Nalika umure 19 taun dhèwèké wis diwenehi hak kanggo kerja minangka pengacara. Nalika umure 21 taun dhèwèké dipilih dadi anggota DPR nagara perangane Virginia nganti tekan taun 1816. Nalika iku dhèwèké dijaluk supaya manggoni kursi kang kosong ing Dewan Perwakilan Rakyat Amerika. Nalika dhèwèké dadi anggota DPR nagara perangane Virginia, ana perang kang pecah antarane Amerika lan Inggris, banjur dhèwèké ditugasake menyang medhan paperangan supaya mandhegani salah siji kompi milisi kanggo mertahanake nagara perangane Virginia sing nalika iku diancem déning para bala tentarane Inggris.

Ing taun 1821 John Tyler mundur saka donyane pulitik uga ninggalake jabatane minangka Anggot DPR Amerika. Rong taun sawise iku, dhèwèké kapilih manèh dadi anggota DPR nagara perangane Virginia, banjur dadi Gubernur Virginia, anggota MPR, jejabat senat Amerika lan bali manèh dadi anggota DPR nagara perangane Virginia.

Minangka anggota DPR Amerika, John Tyler nentang arep sakabehing rencana perundang-undangan nagara. Minangka senator, ing pisanan dhèwèké ndhukung Andrew Jackson kanggo dadi presiden sanajan mung setengah-setengah. Banjur dhèwèké nentang kebijakan pulitik Jackson amarga dhèwèké nganggepe luwih menyang kedhaliman. John Tyler menehi dhukungan menyang hak-hak nagara perangan lan nentang penafsiran bebas sajroning konstitusi Amerika.

Dhèwèké dipilih déning Parté Whig dadi calon presiden amarga calon sadurunge mundur. Nalika iku Parté Whig mbutuhake calon kang asale saka laladan kidul kanggo nyeimbangake pencalonan. Amarga Tyler asring katon mbela kapentingane "bagian kidul" ing Parté Whig, mula dhèwèké dianggep mathuk dadi calon presiden.

Masa kepresidenan[besut | besut sumber]

Nalika sedane Presiden William Henry Harrison, keputusan kang pisanan John Tyler nduwèni prabawa kang gedhé ing sajarah Amerika kanggo sabanjure. Nalika iku isih ora cetha apa wakil presidhèn bisa dadi presidhèn utawa wakil presiden tumindak dadi "presiden sementara". Tyler banjur mutusake yèn wakil presidhèn kang manggon ing kantor presidhèn kudune dadi presidhèn.

Tyler nglakoni sumpah jabatan, ngandharake sesorah inagurasi kang cekak, banjur pindhah menyang gedung putih. Nalika iku akèh kritisi kang ndebatake keputusane, nanging banjur keputusan iku didhukung déning kongres. Sawise iku, wakil presidhèn ing Amerika dadi presiden Amerika yèn presiden kang isih njabat wafat utawa mundur saka jabatane.

Ing taun 1841, nalika umure 51 taun, dhèwèké dadi presiden Amerika paling nom, dene sing sadurunge, ya iku William Henry Harrison iku presiden paling tua. Presiden John Tyler kuwat mertahanake pendhapate yèn ngrembag babagan kebijakan publik lan antusias banget kanggo ngowahake sakabehing wewenang kepresidenane supaya bisa mujudake apa sing dikarepake. Mung Presiden Jackson kang bisa ngalahake sajroning panganggonan hak veto.

Presiden Tyler uga ora oyag nalika mertahanake cabang eksekutif supaya bisa ngadeg dhewe, ora mathuk karo kepinginane parté whig, ya iku ndadekake cabang eksekutif ana ing sangisore kongres.

Pecah karo Parté Whig[besut | besut sumber]

Pecahe presiden Tyler karo parté whig nyatane ngrugikake kekarone, kanggo Presiden Tyler uga Parté Whig. Ana rong perkara kang dadi penyebab ananing perpecahan.

Panggabungan Texas[besut | besut sumber]

Nalika tanggal 27 Februari 1845 resolusi bersama babagan panggabungan Texas ddisarujuki déning Kongres. Resolusi iki netepake rong pilian kang kudu diputusake déning presiden.

  1. Nawari Texas dadi nagara perangan ing wektu kang sacekak-cekake kanthi syarat-syarat tartamtu.
  2. Negoisasekake manèh syarat-syarat karo para jejabat kang nduwèni wewenang ing Texas kanthi kemungkinan Texas bisa dadi nagara perangan.

Resolusi tekan ing Presiden Tyler nalika tanggal 1 Maret 1845 lan kasunyatane ngenteni keputusan Presiden James Polk, kang dinyana bakalan milih pilian kang kapindho. Nanging Presiden Tyler ora gelem ngalah. Presiden Tyler ngirimake utusan menyang Texas nalika tanggal 3 Maret lan nawarake pilian kang pisanan.

Nalika Presiden Polk resmi manggon ing kantor kepresidenan ing tanggal 4 Maret, dhèwèké ora eling yèn Tyler tau ngirimake utusan diplomatik menyang Texas. Sanajan mengkono, banjur Texas diresmikake dadi nagara perangan Amerika ing Januari 1846.

Rerampungan saka Presidhèn[besut | besut sumber]

Tyler ninggalake Washington D.C. nalika James Polk nembe diinagurasi. Miturute, dhèwèké wis nglakoni kang paling apik kanggo nagarane. Ing taun 1852 Tyler kanthi seneng nrima pamilihane supaya manggon ing sajroning Parté Dhémokrat Virginia. Sawise dadi nagara perangan yang pisanan, ya iku South Carolina metu saka perserikatan (kang mujudake lelakon kang pisanan tumuju Prang Sedulur), Tyler dadi penaséhat sementara. Banjur ing sasi Juni 1861 dhèwèké bungah nalika kapilih dadi Ketua Konvensi Perdamaian.

John Tyler nganjurake supaya nagara perangan Virginia sacepete metu saka perserikatan. Sawise iku dhèwèké dipilih dadi anggota Kongres Sementara nagara-nagara perangan kang metu saka perserikatan. Ing tanggal 18 Januari 1862 dhèwèké seda ing Richmond. Pungkasane, dhèwèké luwih setia karo prinsip-prinsipe lan nagara perangane saka nagara federasi kang wis tau dhèwèké pandhegani.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Suhindriyo.1999.Biografi Singkat Presiden-Presiden Amerika Serikat. Yogyakarta:Yayasan Pustaka Nusatama,hal.35.
  2. ^ a b c d e f www.whitehouse.gov
  3. ^ a b c www.answers.com


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=John_Tyler&oldid=1081568"