Millard Fillmore

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Millard Fillmore
Millard Fillmore

Masa jabatan
9 Juli 1850 – 4 Maret 1853
Wakil Presiden Ora ana
Sadurungé Zachary Taylor
Pengganti Franklin Pierce

Masa jabatan
4 Maret 1849 – 9 Juli 1850
Presiden Zachary Taylor
Sadurungé George M. Dallas
Pengganti William R. King

Lahir 7 Januari 1800
Summerhill, New York
Meninggal Maret 8, 1874(1874-03-08) (umur 74)
Buffalo, New York
Kebangsaan Amerika
Partai politik Anti-Masonic, Whig, Amerika
Suami/Istri Abigail Powers Fillmore (istri ka-1)
Mrs. Caroline Carmichael McIntosh (istri ke-2)
Almamater New Hope Academy
Pekerjaan Pengacara
Agama Unitarian
Tanda tangan Millard Fillmore's signature

Millard Fillmore (lair ing Summerhill, New York, 7 Januari 1800 – pati di Buffalo, New York, 8 Maret 1874 ing yuswa 74 taun) ya iku Presidèn Amerika Serikat ke-13, njabat ing taun 1850-1853.[1] Sadurungé, panjenengané njabat dadi wakil presiden Amérika Sarékat.[2] Panjenegané dadi presiden amarga konstitusi Amerika, nggantekaké Presiden Zachary Taylor sing tilar donya amarga penyakit gastroenteritis sing parah. Millard Filmore njabat telong taun, saka taun 1850 tekan 1853. Panjenegané ya iku anggota Whig lan semangsa njabat dadi presidhèn ora didampingi déning wakil presidhèn. Penjenengané kacatet minangka Presiden Amerika Serikat keloro sing tilar donya nalika njabat sadurungé dilantik minangka presidhèn.[3]

Mllard Fillore lair nalika tanggal 7 Januari 1800 ing kutha cilik nagara bagian New York ing njero pondok sing digawé saka batang kayu ing nduwur kebon sing dibukak lan digarap déning bapaké dhewé.[4]

Millard nalika cilik sithik banget entuk kesempatan kanggo ngecap pendhidhikan, ananging panjenengané tekun sinau hukum. Ing imur 23 taun, panjenengané oleh izin kanggo mbukak praktik hukum. Kanthi cepet panjenengané narik perhatiané pulitikus - pulitikus ing New York, salah siji ing antarané mengaruhi Millard Fillmore kanggo makarya ing bidang pulitik.[5]

Ing taun 1832, nalika yuswané 32 taun, Millard Fillmore kapilih kanggp dadi anggota Dewan Perwakilan Rakyat Amerika, jabatan sing panjenengané geluti sasuwéné wolong taun.[6]

Ing taun 1844, panjenengané nyalonake dhiri kanggo dadi gubernur New York, ananging ora kasil, sabanjuré bali meneh nekuni praktik hukum. Petang taun salanjuté, panjenegané dicalonaké dadi calon presidhèn déning Parté Whig, lan entul kamenangan ing pamilihan umum.[7] Panjenengané dadi ketua perdebatan sengit ing senat masalah persoaan-persoalan perbudakan lan status laladan-laladan anyar sing dimenangaké ing Perang Meksiko 1846-1848. Sikapé sing ora mihak karo rong golongan minangka pengaruh sing menangaké suasana.

Miturut konstitusi Amerika, Millard Filmore disahaké dadi presidhèn ing 10 Juli 1850, nggantekaké presidhèn Zachary Taylor sing tilar donya. Ing wektu iku masalah perbudakan wés mecah belah Amerika. Strategi pulitiké kanggo nggabungaké pihak-pihak sing pada nentang wés mbiyantu ngundur Perang Sedulur (sing akhire pecah ing taun 1861).

Sawisé panjenengané dadi presidhèn, Millard Fillmore ngirim pesen kanggo Kongres, ndukung salah sijining rencana kanggo kompromi masalah perbudakan.[8] Rencana iku sabanjuré ditampa lan dikenal minangka Kompromi 1850. Undang undang iku isiné limang rancangan nukokaké budak sing didol ing kutha krajan Amerika. Ing pelaksanaané sing atos salah sijining undang-undang iku, panjenengané kelangan akeh dukungan saka parténé. Saingga panjenengané kalah ing pamilihan kanggo dadi calon presidhèn manèh. Telong taun sawisé panjenengané ninggalaké Gedung Putih, panjenengané dadi calon presidhèn saka parté liya, sing panjenengané mlebu dadi anggota, ananging panjenengané ora kasil dipilih. Lekas iku panjenengané dadi salah sijining non-parté. Sanadyan mangkono, panjenengané terus ndukung usaha kanggok nengahi lan kompromi masalah-masalah perbudakan, pendiriané sing nentang panggunaan kekerasan nyebabaké panjenengané kelangan akèh kanca-kancané. Akhiré panjenengané mandek saka kegiatan kemasyarakatan.

Ing 8 Maret 1874, Millard Filmore tilar donya ing yuswa 74 taun ing keadaan lumpuh. presidhèn Millard Filmore ninggalake siji putra lan siji putri saka garwané sing kapisan, sing tilar donya ing taun 1853. Saka garwané sing keloro panjenengané ora nduwèni putra[9].

Referensi[besut | besut sumber]

  • Buku Presiden - Presiden Amerika Serikat, diterbitake déning Dinas Penerangan lan Kebudayaan Amerika Serikat, Jakarta (2003)

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Millard_Fillmore&oldid=1053720"