James Monroe

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
James Monroe
James Monroe

Mangsa Kalenggahan
4 Maret 1817 – 4 Maret 1825
Pangageng sadurungé James Madison
Pengganti John Quincy Adams

Lair 28 April 1758
Westmoreland County, Virginia
Surud Juli 4, 1831(1831-07-04) (umur 73)
New York, New York
Kabangsan Amérika
Partai pulitik Républiken-Dhémokrat
Pasangan Elizabeth Kortright Monroe
Pegawéyan Petani
Agama nominal Episkopal [1]
Tapak asma James Monroe's signature

James Monroe (dipunlairaken ing Westmoreland County, Virginia, 28 April 1758 – surud ing New York, New York, 4 Juli 1831 kanthi umur 73 taun) ya iku Présidhèn Amérika Sarékat kang kaping lima lan njabat kaping loro période kaprésidhènan ya iku antarané taun 1817 nganti tekan 1825.[1] Jeneng Monroe dadi misuwur amarga doktriné kang dijenengi Doktrin Monroe, ya iku Monroe nyatakaké yèn bawana Amérika ora olèh dijajah menèh déning nagara-nagara saka Éropah. Nalika jaman Présidhèn Monroe, kamakmuran ana ing nagara iki, ya iku période perdamaian ing hubungan manca nagara.[2] Monroe ngetokaké pesen présidhèn nalika taun 1823, Amérika Sarékat metu saka masalah Éropah lan kawicaksanan ing Amérika lan Éropah nuduhaké yèn penutupan bisa mangaruhi.[3]

Mangsa kaprésidhènan[sunting | besut sumber]

James Monroe kapilih dadi présidhèn nalika taun 1817. Monroe mèlu dadi anggota ana ing Parte Dhémokratik-Républikan[4]. Nalika njabat présidhèn wakilé ya iku Daniel D. Tompkins.[4]

Monroe miwiti pamaréntahané kanthi mbentuk salah siji kabinèt paling kuwat ing sajarah A.S.[4] Dhèwèké nyingkiraké rasa kalaladanan nalika milih anggota-anggota ing kabinèté.[4] Kasil paling gedhé saka pamaréntahan James Monroe ya iku ana ing urusan manca nagara.[4] Wiwit pisanan dhèwèké duwé rasa simpati marang gerakan kamardikan ing nagara bagéyan jajahan Spanyol ing bawana Amérika lan péngin sacepeté awèh pangakonan marang nagara - nagara anyar mau, nanging perkara mau katundha, merga nalika iku Amérika Sarékat lagi nglakokaké perundhingan karo Spanyol ngenani wewengkon Florida lan dhèwèké péngin yèn perundhingan iki gagal.[4]

Cathetan sikil[sunting | besut sumber]

  1. ^ Suhindriyo.1999.Biografi Singkat Presiden-Presiden Amerika Serikat. Yogyakarta: Yayasan Pustaka Nusatama, hal.19
  2. ^ www.historycentral.com
  3. ^ Doktrin.net - Siapa James Monroe?
  4. ^ a b c d e f http://millercenter.org


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=James_Monroe&oldid=1053547"