William McKinley

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
William McKinley
William McKinley

Masa jabatan
4 Maret 1897 – 14 September 1901
Wakil Presiden Garret A. Hobart (1897-1899),
Ora ana (1899-1901),
Theodore Roosevelt (1901)
Sadurungé Grover Cleveland
Pengganti Theodore Roosevelt

Masa jabatan
11 Januari 1892 – 13 Januari 1896
Wakil Andrew Lintner Harris
Sadurungé James E. Campbell
Pengganti Asa S. Bushnell

Lahir (1843-01-29)Januari 29, 1843
Niles, Ohio
Meninggal Sèptèmber 14, 1901(1901-09-14) (umur 58)
Buffalo, New York
Partai politik Républik
Suami/Istri Ida Saxton McKinley
Pekerjaan Pengacara
Agama Methodis
Tanda tangan William McKinley's signature

William McKinley, Jr. (dipunlairaken ing Niles, Ohio, 29 Januari 1843 – surud ing Buffalo, New York, 14 September 1901 kanthi umur 58 taun) ya iku Présidhèn Amérika Sarékat ka-25, njabat ing taun 1897 tekan 1901[1].

Panjenengané dipejahi déning salah sijining anarkis. McKinley asalé saka parté Républik. Panjenengané awalé didampingi déning wakil presiden Garret A. Hobart lan salanjute Theodore Roosevelt. Ing mangsa pamerintahané, panjenengané ngembangaké imperialisme Amerika kanthi nguasani Hawaii lan Kuba.

Awal karir[sunting | besut sumber]

William McKinley dilairaké tanggal 29 Januari 1843 ing Niles, Ohio lan minangka anak kapitu saka sangang sedulur. Ing umur 17 taun panjenengané mlebu perguruan tinggi, ananging kapeksa ninggalaké bangku kuliah ora suwe sawiesé iku amarga kesehatané sing kurang apik.

Panjenengané akhiré nduwé profesi minangka guru. Nalika Perang Sedulur Amerika pecah ing taun 1861, McKinley sing umure 18 taun mlebu tentara lan berjuang ing Virginia kulon lan akhiré panjenengané diangkat dadi Letnan Loro. Sawisé Perang Sedulur rampung, William McKinley sinau hukum ing salah sijining kantor sasuwené setaun, lan nglanjutaké kuliah sasuwené pirang-pirang taun ing Sekolah Hukum.

Ing umur 24 taun panjenengané mbukak praktèk hukum. Ing umur 34 taun McKinley entuk jabatan ing Kongrès. Kapribadiané sing nyenengaké, wataké sinmg sopan, lan kapinterané nyebabaké panjenengané munggah kanthi cepet. Panjenengané tugas ing Kongrès sasuwené 14 taun lan salanjuté dadi Gubemur nagara bagian Ohio sasuwené rong mangsa jabatan.

Mangsa kapresidhènan[sunting | besut sumber]

William McKinley dadi calon Presidhèn saka Parté Républik ing pamilihan 1896, amarga dukungan salah sijining kancané sing sugih, panjenengané menang luwih saka pitung juta suara saka jumlah suara meh 14 juta[2].

Pamarintahan Presidhèn McKinley sibuk karo kegiyatan-kegiyatan ing bidang pulitik luar negeri. Ing ngisor pamarintahané, Amèrika sing kapisan oleh laladan-laladan ing luar negeri, ya iku Filipina, Guam, lan Puerto Rico[3]. Iki minangka kasil Perang Satus Dina ing taun 1898 antarané Amérika Sarékat lan Spanyol[4]. Perang iki metu amarga Amerika pengen mbiyantu Kuba ngolèhaké kamardikané saka Spanyol. Ing perang satus dina iku, Amerika ngalahaké pasukan Spanyol ing njaba pelabuhan Santiago ing Kuba[5].

Referensi[sunting | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
James E. Campbell
Gubernur Ohio
11 Januari 1892 - 13 Januari 1896
Diganti déning:
Asa S. Bushnell
Sing mengku  sadurungé:
Benjamin Harrison
Kandidat Presiden Parté Républik
1896 (menang), 1900 (menang)
Diganti déning:
Theodore Roosevelt
Sing mengku  sadurungé:
Grover Cleveland
Présidhèn Amérika Sarékat
4 Maret 189714 September 1901
Diganti déning:
Theodore Roosevelt


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=William_McKinley&oldid=1053702"