Franklin Delano Roosevelt

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Franklin Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt


Masa jabatan
4 Maret 1933 – 12 April 1945
Wakil Presiden John N. Garner (1933-1941),
Henry A. Wallace (1941-1945),
Harry S. Truman (1945)
Sadurungé Herbert Hoover
Pengganti Harry S. Truman

Masa jabatan
1 Januari 1929 – 31 Dhésèmber 1932
Sadurungé Alfred E. Smith
Pengganti Herbert H. Lehman

Lahir 30 Januari 1882
Hyde Park, New York
Meninggal April 12, 1945(1945-04-12) (umur 63)
Warm Springs, Georgia
Kebangsaan Amérika
Partai politik Dhémokrat
Suami/Istri Eleanor Roosevelt
Anak Anna Roosevelt Halsted
James Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr. (I)
Elliott Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, Jr.
John Aspinwall Roosevelt
Almamater Universitas Harvard
Pekerjaan Lawyer (Corporate)
Tanda tangan Franklin Delano Roosevelt's signature

Franklin Delano Roosevelt (lair ing Hyde Park, New York, 30 Januari 1882 – pati ing Warm Springs, Georgia, 12 April 1945 ing umur 63 taun) punika Présidhèn Amérika Sarékat kaping 32 lan wujud satunggil-satunggilipun Présidhèn Amérika ingkang kapilih kaping sekawan salebetipun mangsa kalungguhan saking taun 1933 dumugi taun 1945.

Panjenenganipun salah satunggil tokoh abad kaping 20 lan mapan ing urutan angka tiga salebeting sajarah kaprésidhènan Amérika Sarékat. Miyos ing kaanan kacekapan, panjenenganipun ugi ngliwati wekdal gerah ingkang damel cacat. Panjenenganipun manggènaken piyambakipun ing barisan ngajeng pendhukung réformasi. Kuluwarga lan réncang caketipun ngundang panjenenganipun Frank. Kanggé warga Amérika, panjenenganipun akrab dipuntepangi minangka FDR.

Salah satunggil panggayuhan Roosevelt ingkang misuwur inggih punika amargi kapamimpinanipun mbiyantu Amérika Sarékat mulihaken dhiri saking mangsa "Depresi Hebat".

Salebetipun parencanan dhumateng Perang Donya II, panjenenganipun nyiapaken AS kanggé dados "Gudhang Gegaman Dhémokrasi" nglawan kakiyatan Jerman Nazi lan Kakaisaran Jepang, nanging aspèk-aspèk kapamimpinananipun, mliginipun sikapipun dhumateng Joseph Stalin ingkang dipunpandang naif, sampun dipunkritik déning sapérangan sajarawan.

Pungkasanipun visinipun perkawis organisasi internasional ingkang èfèktif kanggé njagi katentreman kagayuh kanthi dipunwangunipun Perserikatan Bangsa-Bangsa.


Kang sadurungé
Thomas R. Marshall
Kandidat Wakil Présidhèn Parté Dhémokrat
1920 (kalah)
Kang sawisé
Charles W. Bryan
Kang sadurungé
Alfred E. Smith
Gubernur New York
19291933
Kang sawisé
Herbert H. Lehman
Kang sadurungé
Al Smith
Kandidat Présidhèn Parté Dhémokrat
1932 (menang), 1936 (menang), 1940 (menang), 1944 (menang)
Kang sawisé
Harry Truman
Kang sadurungé
Herbert Hoover
Présidhèn Amérika Sarékat
4 Maret 193312 April 1945
Kang sawisé
Harry Truman


Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Buku Présidhèn - Présidhèn Amérika Sarékat, diterbitkan olèh Dinas Penerangan dan Kebudayaan Amérika Sarékat, Jakarta (2003)

Médhia[besut | besut sumber]

Cithakan:Dengar Cithakan:Dengar Cithakan:Dengar

Pranala njawi[besut | besut sumber]