Grover Cleveland

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Grover Cleveland
President Grover Cleveland.jpg
Présidhèn Amérikah Sarékat 24
Linggih
4 Maret 1893 – 4 Maret 1897
Wakil PrésidhènAdlai E. Stevenson (1893-1897)
Kang sadurungéBenjamin Harrison
Kang sawiséWilliam McKinley
Présidhèn Amérikah Sarékat 22
Linggih
4 Maret 1885 – 4 Maret 1889
Wakil PrésidhènThomas A. Hendricks (1885, meninggal saat menjabat),
Tidak ada (1885–1889)
Kang sadurungéChester A. Arthur
Kang sawiséBenjamin Harrison
Gubernur New York 28
Linggih
1 Januari 1883 – 6 Januari 1885
LitnanDavid B. Hill
Kang sadurungéAlonzo B. Cornell
Kang sawiséDavid B. Hill
Rerincèn dhiri
Lair18 Maret 1837
Caldwell, New Jersey
PatiJuni 24, 1908(1908-06-24) (umur 71)
Princeton, New Jersey
Parté pulitikDhémokrat
SisihanFrances Folsom Cleveland
PanggaotaPengacara
AgamaPresbiterian
Tandha tangan

Stephen Grover Cleveland (lair ing Caldwell, New Jersey, 18 Maret 1837 – pati ing Princeton, New Jersey, 24 Juni 1908 ing umur 71 taun) ya iku Présidhèn Amérikah Sarékat angka 22 (1885–1889)[1] dan ke-24 (1893–1897)[2]. Panjenengané gur salah sijining présidhèn kang njabat peng pindo katurut-turut. Panjenengané uga minangka gur siji Dhémokrat kang kapilih minangka présidhèn ing mangsa nalika Parté Républik ndominasi pulitik antarané taun 1860 lan 1912[3], lan sijiné wong Dhémokrat kang kapilih sawisé Perang Saudara[4]. Para pangagumé muji amarga kejujuran, independensi lan integritasé. Minangka pemimpin saka Dhémokrat Bourbon, panjenengané nentang imperialisme, pajak, korupsi, patronage (perlindungan mirunggan, lumrahé kanggo pengusaha), subsidi, lan kebijakan-kebijakan kang gawé inflasi, sawatara nyekel karo prinsip-prinsip liberalisme klasik[5]. Intervensiné ing Pemogokan Pullman nalika taun 1894 kanggo nggawé kereta tetap mlaku, njalari kelompok-kelompok serikat buruh pada nesu. Dukungané kanggo standar emas lan oposisiné karo pérak bébas nggawé nesu sewiwi agraria ing parténé[6].

Para kritikus nyebut Cleveland kurang duwé imajinasi lan ketoke kelep jero ing babagan kegagalan ékonomi nagara, depresi lan pemogokan ing mangsa jabatane kang keloro[7]. Penjenengane kelangan kendali saka parténe kang dikuwasai déning kaum agrarian lan para pendukung pérak minangka standar moneter ("silverite") ing taun 1896[8].

Réferènsi[besut | besut sumber]


Kang sadurungé
Alexander Brush
Walikota Buffalo
1882
Kang sawisé
Marcus Drake
Kang sadurungé
Alonzo B. Cornell
Gubernur New York
18831885
Kang sawisé
David B. Hill
Kang sadurungé
Winfield Scott Hancock
Kandidat Présidhèn Parté Dhémokrat
1884 (menang), 1888 (kalah), 1892 (menang)
Kang sawisé
William Jennings Bryan
Kang sadurungé
Chester A. Arthur
Présidhèn Amérikah Sarékat
4 Maret 18854 Maret 1889
Kang sawisé
Benjamin Harrison
Kang sadurungé
Benjamin Harrison
Présidhèn Amérikah Sarékat
4 Maret 18934 Maret 1897
Kang sawisé
William McKinley



Cithakan:Amériangka Serikat-bio-stub