Grover Cleveland

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Grover Cleveland
Grover Cleveland

Mangsa Kalenggahan
4 Maret 1893 – 4 Maret 1897
Pangageng sadurungé Benjamin Harrison
Pengganti William McKinley

Mangsa Kalenggahan
4 Maret 1885 – 4 Maret 1889
Pangageng sadurungé Chester A. Arthur
Pengganti Benjamin Harrison

Mangsa Kalenggahan
1 Januari 1883 – 6 Januari 1885
Wakil David B. Hill
Pangageng sadurungé Alonzo B. Cornell
Pengganti David B. Hill

Lair 18 Maret 1837
Caldwell, New Jersey
Surud Juni 24, 1908(1908-06-24) (umur 71)
Princeton, New Jersey
Partai pulitik Dhémokrat
Pasangan Frances Folsom Cleveland
Pegawéyan Pengacara
Agama Presbiterian
Tapak asma Grover Cleveland's signature

Stephen Grover Cleveland (dipunlairaken ing Caldwell, New Jersey, 18 Maret 1837 – surud ing Princeton, New Jersey, 24 Juni 1908 kanthi umur 71 taun) ya iku Presiden Amerika Serikat sing ka-22 (1885–1889)[1] dan ke-24 (1893–1897)[2]. Panjenengané gur salah sijining presidhèn sing njabat peng pindo katurut-turut. Panjenengané uga minangka gur siji Dhémokrat sing kapilih minangka presidhèn ing mangsa nalika Parté Républik ndominasi pulitik antarané taun 1860 lan 1912[3], lan sijiné wong Dhémokrat sing kapilih sawisé Perang Saudara[4]. Para pangagumé muji amarga kejujuran, independensi lan integritasé. Minangka pemimpin saka Dhémokrat Bourbon, panjenengané nentang imperialisme, pajak, korupsi, patronage (perlindungan khusus, biasané kanggo pengusaha), subsidi, lan kebijakan-kebijakan sing gawé inflasi, sawetara nyekel karo prinsip-prinsip liberalisme klasik[5]. Intervensiné ing Pemogokan Pullman nalika taun 1894 kanggo nggawé kereta tetap mlaku, nyebabaké kelompok-kelompok serikat buruh pada nesu. Dukungané kanggo standar emas lan oposisiné karo perak bebas nggawé nesu sewiwi agraria ing parténé[6].

Para kritikus nyebut Cleveland kurang nduwèni imajinasi lan ketoke kelep jero ing babagan kegagalan ékonomi nagara, depresi lan pemogokan ing mangsa jabatane sing keloro[7]. Penjenengane kelangan kendali saka parténe sing dikuasai déning kaum agrarian lan para pendukung perak minangka standar moneter ("silverite") ing taun 1896[8].

Referensi[sunting | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Alexander Brush
Walikota Buffalo
1882
Diganti déning:
Marcus Drake
Sing mengku  sadurungé:
Alonzo B. Cornell
Gubernur New York
18831885
Diganti déning:
David B. Hill
Sing mengku  sadurungé:
Winfield Scott Hancock
Kandidat Presiden Parté Dhémokrat
1884 (menang), 1888 (kalah), 1892 (menang)
Diganti déning:
William Jennings Bryan
Sing mengku  sadurungé:
Chester A. Arthur
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18854 Maret 1889
Diganti déning:
Benjamin Harrison
Sing mengku  sadurungé:
Benjamin Harrison
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18934 Maret 1897
Diganti déning:
William McKinley



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Grover_Cleveland&oldid=1053849"