Grover Cleveland

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Grover Cleveland
Grover Cleveland

Mangsa jabatan
4 Maret 1893 – 4 Maret 1897
Pejabat sadurungé Benjamin Harrison
Pengganti William McKinley

Mangsa jabatan
4 Maret 1885 – 4 Maret 1889
Pejabat sadurungé Chester A. Arthur
Pengganti Benjamin Harrison

Mangsa jabatan
1 Januari 1883 – 6 Januari 1885
Wakil David B. Hill
Pejabat sadurungé Alonzo B. Cornell
Pengganti David B. Hill

Lair 18 Maret 1837
Caldwell, New Jersey
Tilar donya 24 Juni 1908 (umur 71)
Princeton, New Jersey
Partai pulitik Demokrat
Pasangan Frances Folsom Cleveland
Pegawéyan Pengacara
Agama Presbiterian
Tapak asma Grover Cleveland's signature

Stephen Grover Cleveland (lair ing Caldwell, New Jersey, 18 Maret 1837 – tilar donya ing Princeton, New Jersey, 24 Juni 1908 kanthi umur71 taun) yaiku Presiden Amerika Serikat sing ka-22 (1885–1889)[1] dan ke-24 (1893–1897)[2]. Panjenengané gur salah sijining presidhèn sing njabat peng pindo katurut-turut. Panjenengané uga minangka gur siji Demokrat sing kapilih minangka presidhèn ing mangsa nalika Partai Republik ndominasi politik antarané taun 1860 lan 1912[3], lan sijiné wong Demokrat sing kapilih sawisé Perang Saudara[4]. Para pangagumé muji amarga kejujuran, independensi lan integritasé. Minangka pemimpin saka Demokrat Bourbon, panjenengané nentang imperialisme, pajak, korupsi, patronage (perlindungan khusus, biasané kanggo pengusaha), subsidi, lan kebijakan-kebijakan sing gawe inflasi, sawetara nyekel karo prinsip-prinsip liberalisme klasik[5]. Intervensiné ing Pemogokan Pullman nalika taun 1894 kanggo nggawe kereta tetap mlaku, nyebabaké kelompok-kelompok serikat buruh pada nesu. Dukungané kanggo standar emas lan oposisiné karo perak bebas nggawé nesu sewiwi agraria ing partainé[6].

Para kritikus nyebut Cleveland kurang nduwèni imajinasi lan ketoke kelep jero ing babagan kegagalan ekonomi negara, depresi lan pemogokan ing mangsa jabatane sing keloro[7]. Penjenengane kelangan kendali saka partaine sing dikuasai dening kaum agrarian lan para pendukung perak minangka standar moneter ("silverite") ing taun 1896[8].

Referensi[sunting | sunting sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Alexander Brush
Walikota Buffalo
1882
Diganti déning:
Marcus Drake
Sing mengku  sadurungé:
Alonzo B. Cornell
Gubernur New York
18831885
Diganti déning:
David B. Hill
Sing mengku  sadurungé:
Winfield Scott Hancock
Kandidat Presiden Partai Demokrat
1884 (menang), 1888 (kalah), 1892 (menang)
Diganti déning:
William Jennings Bryan
Sing mengku  sadurungé:
Chester A. Arthur
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18854 Maret 1889
Diganti déning:
Benjamin Harrison
Sing mengku  sadurungé:
Benjamin Harrison
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18934 Maret 1897
Diganti déning:
William McKinley



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Grover_Cleveland&oldid=869508"