Grover Cleveland

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Grover Cleveland
President Grover Cleveland.jpg
Présidhèn Amérika Sarékat 24
Lungguh
4 Maret 1893 – 4 Maret 1897
Wakil Présidhèn Adlai E. Stevenson (1893-1897)
Kadhisiki Benjamin Harrison
Kagantèni William McKinley
Présidhèn Amérika Sarékat 22
Lungguh
4 Maret 1885 – 4 Maret 1889
Wakil Présidhèn Thomas A. Hendricks (1885, meninggal saat menjabat),
Tidak ada (1885–1889)
Kadhisiki Chester A. Arthur
Kagantèni Benjamin Harrison
Gubernur New York 28
Lungguh
1 Januari 1883 – 6 Januari 1885
Litnan David B. Hill
Kadhisiki Alonzo B. Cornell
Kagantèni David B. Hill
Rerincèn priangga
Lair 18 Maret 1837
Caldwell, New Jersey
Pati Juni 24, 1908(1908-06-24) (umur 71)
Princeton, New Jersey
Parté pulitik Dhémokrat
Sisihan Frances Folsom Cleveland
Panggaota Pengacara
Agama Presbiterian
Tandha tangan

Stephen Grover Cleveland (lair ing Caldwell, New Jersey, 18 Maret 1837 – pati di Princeton, New Jersey, 24 Juni 1908 ing yuswa 71 taun) ya iku Presiden Amerika Serikat sing ka-22 (1885–1889)[1] dan ke-24 (1893–1897)[2]. Panjenengané gur salah sijining presidhèn sing njabat peng pindo katurut-turut. Panjenengané uga minangka gur siji Dhémokrat sing kapilih minangka presidhèn ing mangsa nalika Parté Républik ndominasi pulitik antarané taun 1860 lan 1912[3], lan sijiné wong Dhémokrat sing kapilih sawisé Perang Saudara[4]. Para pangagumé muji amarga kejujuran, independensi lan integritasé. Minangka pemimpin saka Dhémokrat Bourbon, panjenengané nentang imperialisme, pajak, korupsi, patronage (perlindungan khusus, biasané kanggo pengusaha), subsidi, lan kebijakan-kebijakan sing gawé inflasi, sawetara nyekel karo prinsip-prinsip liberalisme klasik[5]. Intervensiné ing Pemogokan Pullman nalika taun 1894 kanggo nggawé kereta tetap mlaku, nyebabaké kelompok-kelompok serikat buruh pada nesu. Dukungané kanggo standar emas lan oposisiné karo perak bebas nggawé nesu sewiwi agraria ing parténé[6].

Para kritikus nyebut Cleveland kurang nduwèni imajinasi lan ketoke kelep jero ing babagan kegagalan ékonomi nagara, depresi lan pemogokan ing mangsa jabatane sing keloro[7]. Penjenengane kelangan kendali saka parténe sing dikuasai déning kaum agrarian lan para pendukung perak minangka standar moneter ("silverite") ing taun 1896[8].

Referensi[besut | besut sumber]


Sing mengku  sadurungé:
Alexander Brush
Walikota Buffalo
1882
Diganti déning:
Marcus Drake
Sing mengku  sadurungé:
Alonzo B. Cornell
Gubernur New York
18831885
Diganti déning:
David B. Hill
Sing mengku  sadurungé:
Winfield Scott Hancock
Kandidat Presiden Parté Dhémokrat
1884 (menang), 1888 (kalah), 1892 (menang)
Diganti déning:
William Jennings Bryan
Sing mengku  sadurungé:
Chester A. Arthur
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18854 Maret 1889
Diganti déning:
Benjamin Harrison
Sing mengku  sadurungé:
Benjamin Harrison
Presiden Amerika Serikat
4 Maret 18934 Maret 1897
Diganti déning:
William McKinley



Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Grover_Cleveland&oldid=1053849"