Sajarah Amérika Sarékat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Peta wewengkon Amérika Sarékat.

Amérika Sarékat mapan ing tengah-tengah bawana Amérika Lor, diwatesi karo Kanada ing pérangan lor lan Mèksiko ing pérangan kidul. Nagara Amérika Sarékat jembaré saka Samudra Atlantik ing pasisir étan tekan Samudera Pasifik ing pasisir kulon, kamasuk kepulauan Hawaii ing lautan Pasifik, praja Alaska ing pucuk lor bawana Amèrika, lan sapropirané teritori liyané.

Sing dumunung kapisan ing wewengkon sing saiki dadi Amérika Sarékat asalé saka Asia kira-kira 15.000 taun kapungkur. Panjenengané nyeberangi kreteg darat Bering tumuju Alaska.[1] Salanjuté, penduduk asli Amérika mapan ing wewengkon kasebut sasuwené ewonan taun. Ing taun 1492, Christopher Columbus wés hasil tekan Amérika. Wong-wong Inggris banjur mapan ing Jamestown, Virginia ing taun 1607. Pemukiman iku dianggep minangka pemukiman sing kapisan ing Amérika Sarékat. Salanjuté, Amérika Sarékat terus ditekani déning wong-wong Inggris. Wong Prancis, Spanyol, lan Walanda uga mapan ing sebagian Amérika Sarékat.[2] Perkembangane koloni-koloni Inggris rampung ora apik kanggo penduduk asli Amérika, amarga akèh saka kelompoké sing mati amarga lelara, lan panjenengané kélangan negeriné.

Amérika Sarékat kabéntuk saka 13 tilas koloni Inggris kauculan saka Revolusi Amérika sawisé deklarasi kamardikan ing tanggal 4 Juli 1776. Perang iki diwiwiti amarga kolonis rumangsa diperlakokaké ora adil déning Inggris.[3]

Sawisé Revolusi, Amérika Sarékat ngadepi akèh masalah, kaya ta batur tukon. Ing taun 1800-an, AS éntuk akèh wewengkon lan wiwit dadi industralisasi. Saka taun 1861 tekan 1865, Perang Sedulur Amérika pecah antarané Lor karo Kidul. Perang iki kadadéan amarga masalah hak-hak praja, batur tukon, lan mangsa ngarep Amérika Sarékat. Sapropirané praja ing kidul ninggal Amérika Sarékat lan ngedekaké Konfederasi.

Lor menangaké perang, lan nagara-nagara sing wés ninggal perserikatan bali ing Amérika Sarékat. Nagara iki banjur ngléwati mangsa rekonstruksi. Ing akir 1800-an, akèh wong Éropah teka ing Amérika Sarékat lan makarya ing pabrik gedhé. Ing awal abad ka-20, AS dadi kekuatan donya. Ekonominé minangka salah sijining sing paling gedhé ing donya. Nagara iki uga kamasuk ing Perang Donya I lan II.

Sawisé Perang Donya II, Amérika Sarékat mèlu nyampur ing Perang Dingin karo Uni Soviet. Sasuwené Perang Dingin, pamarintah akèh ngentèkaké duit kanggo pertahanan. AS nyampur ing Perang Koréa lan Vietnam, lan uga ngirimaké Neil Armstrong lan wong-wong Amérika liya ana ing njaba angkasa. Ing taun 1991, Uni Soviet kalah lan perang dingin rampung. Timur Tengah dadi wigati kanggo Amérika, apa manèh sawisé Serangan 11 September 2001. Saiki, Amérika Sarékat minangka nagara adidaya, ananging isih ngadépi pirang-pirang masalah masalah.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Wilford, John Noble (2008-04-04). "Evidence Supports Earlier Date for People in North America". The New York Times. 
  2. ^ "Scots to Colonial North Carolina Before 1775". School of Applied Arts of the University of Strathclyde. Dijupuk 2010-08-27. 
  3. ^ Blum, John M.; William S. McFeely, Edmund S. Morgan, Arthur M. Schlesinger, Jr., Kenneth M. Stampp, and C. Vann Woodward (1985). The National Experience: A History of the United States (ed. 6th). Harcourt Brace Jovanovich. k. 91. ISBN 0155656643.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)

Wacanan lanjutan[besut | besut sumber]

  • Agnew, Jean-Christophe, and Roy Rosenzweig, eds. A Companion to Post-1945 America (2006)
  • Anderson, Fred, ed. The Oxford Companion to American Military History (2000)
  • Barney, William. A Companion to 19th-Century America (2006)
  • Bender, Thomas. A Nation Among Nations : America’s place in world history, New York : Hill and Wang, 2006. ISBN 978-0-8090-9527-8
  • Carnes, Mark C., and John A. Garraty, The American Nation: A History of the United States: AP Edition (2008); university textbook
  • Diner, Hasia, ed. Encyclopedia of American Women's History (2010)
  • Foner, Eric. Give Me Liberty! An American History (2nd ed. 2008), university textbook
  • Gilbert, Martin. The Routledge Atlas of American History (2010)
  • Hornsby Jr., Alton. A Companion to African American History (2008) excerpt and text search
  • Kennedy, David M., Lizabeth Cohen, and Thomas Bailey. The American Pageant (2 vol 2008), university textbook study guide
  • Lancaster, Bruce, Bruce Catton, and Thomas Fleming. The American Heritage History of the American Revolution (2004)
  • Milner, Clyde A., Carol A. O'Connor, and Martha A. Sandweiss, eds. The Oxford History of the American West (1996) excerpt and text search
  • Perry, Elisabeth Israèls, and Karen Manners Smith, eds. The Gilded Age & Progressive Era: A Student Companion (2006)
  • Pole, Jack P. and J.R. Pole. A Companion to the American Revolution (2003) excerpt and text search
  • Resch, John, ed. Americans at War: Society, Culture, and the Homefront (4 vol 2004)
  • Schweikart, Larry, and Michael Allen. A Patriot's History of the United States: From Columbus's Great Discovery to the War on Terror (2007), view from the right excerpt and text search
  • Tindall, George Brown, and David E. Shi. America: A Narrative History (8th ed. 2009), university textbook
  • Vickers, Daniel, ed. A Companion to Colonial America (2006)
  • Zinn, Howard. A People's History of the United States: 1492 to Present (2005), view from the left excerpt and text search
  • Zophy, Angela Howard, ed. Handbook of American Women's History. (2nd ed. 2000). 763 pp. articles by experts

Pranala njaba[besut | besut sumber]