Andy Cole

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Andy Cole (cropped).jpg
Andy Cole
Informasi pribadi
Jeneng lengkap Andrew Alexander Cole
Tanggal lair 15 October 1971
Papan kelairan Nottingham, England
Dhuwur 1,80 m
Posisi bermain Penyerang
Informasi klub
Klub saiki Nottingham Forest
Nomer 18
Karir senior
Taun Tim Tampil (Gol)
1989–1992 Arsenal 1 0
1991 Fulham (pinjam) 13 3
1992–1993 Bristol City 41 20
1993–1995 Newcastle United 70 55
1995–2001 Manchester United 195 93
2001–2004 Blackburn Rovers 83 27
2004–2005 Fulham 31 12
2005–2006 Manchester City 22 9
2006–2007 Portsmouth 18 3
2007 Birmingham City (pinjam) 5 1
2007–2008 Sunderland 13 1
2008 Burnley (pinjam) 13 1
2008– Nottingham Forest 1 0
Tim Nasional
1992–1993 Inggris U-21 8 4
1994 Inggris B 1 1
1995–2002 Inggris 15 1

Andrew Alexander Cole[1] (lair tanggal 15 Oktober 1971) minangka mantan pemain bal-balan profesional ing Inggris sing main dadi penyerang. Karir profesionale wiwit taun 1988 nganti 2008, lan umume dikenang nalika semana karo Manchester United, sing mbayar biaya transfer rekor Inggris kanggo mlebu dheweke saka Newcastle United. Cole suwene nem taun karo Manchester United lan menang wolung piala utama, kalebu Treble Liga Premier, Piala FA lan Liga Champions UEFA ing taun 1999.

Uga kanggo Manchester United lan Newcastle United, Cole uga main ing divisi paling dhuwur bal-balan Inggris kanggo Arsenal, Blackburn Rovers, Fulham, Manchester City, Portsmouth lan Sunderland, uga ing Liga Sepak Bola kanggo Bristol City, Birmingham City, Burnley lan Alas Nottingham. Dheweke dadi pencetak gol paling dhuwur nomer telu ing sejarah Liga Premier kanthi 187 gol, lan nyekel rekor Liga Premier kanggo paling akeh gol sing dicetak ing musim game 42 (34)[2], lan paling cepet nyetak 50 gol (65 pertandingan).[3]

Cole mbedakake minangka salah sawijine pemain ing Inggris sing wis entuk kabeh kaurmatan ing game Inggris, kalebu penghargaan PFA Young Player of the Year, uga judhul Liga Champions UEFA sing dikepengini. Cole uga menang 15 kaping kanggo timnas Inggris antara taun 1995 lan 2001, kanthi skor kaping siji nglawan Albania ing kualifikasi Piala Dunia FIFA 2002.[4]

Karir klub[besut | besut sumber]

Early career[besut | besut sumber]

Cole miwiti kariré dadi pemain nom-noman kanggo Arsenal nalika budhal sekolah ing taun 1988, mlebu profesional ing taun 1989. Dheweke dadi penampilan liga tunggal kanggo Arsenal, umur 19 taun, minangka sulih karo Sheffield United ing Highbury sajrone pertandingan Divisi Pertama tanggal 29 Desember 1990 Arsenal menang 4-1 nanging Cole ora ngetung skor. Dheweke uga tampil karo Tottenham Hotspur ing Charity Shield ing taun 1991 lan meh nggawe pengaruh langsung, tekan jaring sisih njaba sanjabane penalti. Ing musim sabanjure, Cole dipinjamake menyang Fulham ing Divisi Katelu, ing kana dheweke ngetung 3 gol ing 13 pertandingan.

Cole gabung karo Divisi II ing Bristol kanthi utang nalika Maret 1992 sadurunge mlebu kesepakatan permanen £ 500,000 ing musim panas 1992, nalika semana dadi pemain paling larang. Wis mbuktekake dheweke minangka pencetak gol enom sing kompeten karo Bristol City (sing miwiti musim 1992–93 ing Divisi Liga Sepak Bola sing anyar sawise nggawe Liga Premier), Cole kanthi cepet minangka salah sawijining prospek paling apik ing Inggris lan jenenge rutin digandhengake karo klub Liga Premier ing musim 1992–93.

Newcastle United[besut | besut sumber]

Ing wulan Februari 1993, pimpinan Divisi Satu, Newcastle United ngilangi rekor transfer klub kanthi mbayar 1,75 yuta kanggo mlebu Cole. Dheweke banjur ngetung 12 gol ing pirang-pirang pertandingan liga nalika Magpies mlebu judhul Divisi Satu lan menang promosi menyang Liga Premier. 12 gol kasebut kalebu loro trik hat, sing pertama nglawan Barnsley tanggal 7 April, sing nomer loro ing dina pungkasan musim iki ing 7-1 palu ing Leicester City. Dheweke uga nyetak gol pertama ing rong gol klub nalika menang 2-0 menang ing Grimsby Town ing Blundell Park tanggal 4 Mei.[5]

Sawise David Kelly didol karo Wolverhampton Wanderers, manajer Kevin Keegan nggawa Peter Beardsley dadi mitra mogok Cole kanggo kampanye Liga Premier 1993-94.

Cole damel 34 gol ing 40 pertandingan sajrone musim Liga Premier pertama ing Newcastle amarga wis menang kaping telu, lan lolos menyang Piala UEFA kaping pisanan wiwit taun 1970an. Gol divisi paling apik kaping pisanan yaiku menang 1-1 nglawan juara liga bertahan Manchester United ing Old Trafford tanggal 21 Agustus 1993.[6] Iki minangka gol pertama Newcastle ing Liga Premier[7]. Persis telung wulan mengko, Cole ngetung kabeh telung gol nalika Newcastle ngalahake Liverpool 3-0 ing gawang. Trik hat liyane sing negesake ngetutake marang Coventry City ing pungkasan wulan Februari lan karo Peter Beardsley meh wae bisa nyebabake dheweke mateni kanca mogok. Cole damel 41 gol ing kabeh kompetisi - ngilangi rekor pencetak gol klub sing wis ditemtokake dening Hughie Gallacher udakara 70 taun kepungkur (Gallacher isih nyekel rekor gol paling dhuwur ing sawijining musim kanthi 36).

Cole banjur dipilih dadi PFA Young Player of the Year kanggo musim kasebut.

Cole banjur damel 9 gol ing 18 pertandingan Liga Premier kanggo Newcastle sawise musim 1994-95, lan uga mencetak hat-trick nglawan Royal Antwerp ing Piala UEFA.[8]

Secara total, Cole ngetrapake 68 gol ing 84 pertandingan kanggo Newcastle, lan menehi 81[9] angka serangan. Gol pungkasan Cole kanggo Newcastle United ana ing seri 1-1 karo Ipswich Town tanggal 26 November 1994.

Manchester United[besut | besut sumber]

Ing tanggal 10 Januari 1995, Cole ujug-ujug didol kanthi kesepakatan kejutan menyang Manchester United kanthi kesepakatan regane £ 7 yuta - awis £ 6 yuta plus Keith Gillespie sing regane £ 1 yuta bakal arah sing beda,[10] nggawe rekor anyar kanggo sing paling larang Transfer Inggris. Penggemar Newcastle sedhih lan bingung karo Keegan amarga adol Cole, nyebabake Keegan ngadhepi publik ing St James 'Park, kanthi nasihat ketua Sir John Hall lan pelatih tim pertama Terry McDermott, nerangake alasane nalika transfer kasebut. Cole nyatakake sedhihane nalika ninggalake klub kasebut, nanging rumangsa status ikonik para penggemar Newcastle sing selaras karo dheweke durung wayahe lan mengaruhi dheweke dhewe, nalika dheweke nyebutake kekalahan Newcastle ing wulan November menyang Wimbledon F.C [11]amarga ngrusak hubungane karo Keegan. McDermott nyathet ing otobiografine yen Keegan mutusake adol Cole kanthi nyebutake wujud lan semangat, nalika uga pengin mlebu Queens Park Rangers F.C. striker Les Ferdinand sakcepete sawise budhal Cole. Ferdinand mlebu ing Newcastle ing musim sabanjure.[12]

Sanajan gabung separo ing musim 1994–95, Cole isih bisa ngetung 12 gol ing 18 pertandingan Liga Premier kanggo United. Iki kalebu sing pertama, sing menang nalika menang 1-0 nglawan Aston Villa tanggal 4 Februari ing Old Trafford lan lima ing dalan 9-0 Ipswich Town, nggawe dheweke dadi pemain pertama sing ngetung limang gol ing pertandingan Liga Premier.[13]

Nanging, Cole ketinggalan rong peluang ing menit pungkasan nglawan West Ham United ing dina pungkasan musim iki amarga dheweke mung bisa menang seri 1-1 lan judhul liga dadi Blackburn Rovers. Dheweke dadi ikatan piala ing Final Piala FA seminggu mengko. Tanpa dheweke, United kalah karo Everton 1-0. United uga ora nglarang Eric Cantona lan Andrei Kanchelskis sing cilaka, loro pemain skor paling dhuwur ing musim kasebut.[14]

Musim pertama pertama Cole ing taun 1995–96 karo Manchester United kabukten angel, amarga Cole berjuang golek formulir merek dagang ing sisih sing saiki dibangun ing sekitar Eric Cantona. Sanajan Cole mencetak gol ing pertandingan papat lurus nalika musim salju, kalebu gol pambuka penting nalika kalah 2-0 saka saingan gelar Newcastle United tanggal 27 Desember, Cole ditandhani karo para penggemar lan kritikus ing musim kasebut amarga mung nulis biji 14 kaping lan ilang akeh kemungkinan. Nanging, Cole milih penampilan ing akhir musim iki lan nyetak gol kritis kalebu gol penyamaan ing semi final Piala FA nglawan Chelsea kanggo mbantu United mlebu Stadion Wembley maneh. Dheweke banjur nglumpukake medali juara Liga Premier pertama lan nyetak gol nomer loro nalika kekalahan Middlesbrough 3-0 ing United ing dina pungkasan musim iki kanggo mbantu United menang gelar Liga Premier kaping telu sajrone patang taun. Dheweke uga main ing kemenangan final Piala FA dadi bagean saka tim pertama Inggris sing menang kaping pindho.

Sadurunge musim 1996–97 diwiwiti, Cole kudu menehi tawaran nalika ditawakake menyang Blackburn Rovers minangka pertukaran saham ing kesepakatan £ 12 yuta sing bakal nggawa Alan Shearer menyang Old Trafford, nanging tawaran kasebut ditolak lan Shearer gabung karo Newcastle. Senadyan pratelan Alex Ferguson sing jelas marang Cole yen dheweke golek striker liyane, sawise kesepakatan Shearer, Cole berjuang tetep ing klub kasebut lan diwenehi kaos nomer 9, sadurunge wis nganggo 17. Tekane Ole Gunnar Solskjær - lan dadi korban sikil loro sing patah nandhang lara sawise diatasi Neil Ruddock ing pertandingan cadangan nglawan Liverpool, mbatesi peluang tim pertama Cole luwih adoh. Nanging, dheweke bisa pulih ing wulan Desember taun kasebut lan isih main ing 20 pertandingan Liga Premier [15](sepuluh minangka pemain pengganti) kanggo musim kasebut. Cole banjur mungkasi musim kasebut kanthi kuat kanthi sawetara gol penting ing liga (kayata ora ana ing lawan judhul Arsenal), lan ing Liga Champions UEFA (ing pundi dheweke entuk gol milih gol Eropa paling apik musim kasebut nglawan Porto) kanggo ngrampungake baline saka cilaka. Cole banjur ngetrapake gol segel judhul nalika menang 3-1 kanggo United ing Anfield - adegan sikile mung setengah musim sadurunge - nglawan tim Liverpool "Spice Boys" Roy Evans lan banjur mbantu United menang gelar kaping papat ing limang taun, kanthi Cole menang medali gelar Liga Premier liyane.

Kanggo musim 1997–98, pensiun Eric Cantona ndeleng Cole dadi striker pilihan pertama maneh, lan dheweke nemokake bentuk sing paling apik ing klub kasebut. Dheweke dadi pencetak gol utama ing Liga Premier sajrone musim kasebut kanthi 18 gol, kalebu sawetara gol spektakuler, salah sijine (chip nglawan Everton) duwe suara para penggemar minangka gol Manchester United musim iki. Cole uga nggawe kemitraan sing kuat karo Teddy Sheringham (sanajan ana gesekan pribadi ing antarane wong loro kasebut), nanging United mung trampil tanpa kaping pindho ing sangang musim nalika dheweke kalah karo Arsenal ing pungkasan. Cole entuk sawetara landmark pribadi ing kampanye iki, ngetrapake hat-trick Eropa sing kaping pisanan kanggo klub kasebut ing pertandingan tandang ing Feyenoord, uga mungkasi musim dadi runner-up ing penghargaan Pemain Terbaik PFA Pemain kanggo Dennis Bergkamp Arsenal . Sanajan akreditasi iki, lan dadi pencetak gol utama ing kabeh kompetisi musim kasebut kanthi 25, Cole ora dikalahake saka skuad Piala Dunia FIFA 1998 Inggris dening manajer Glenn Hoddle. Cole tetep semangat nalika diwawancarai lan nalika takon babagan sukses anyar, dheweke ujar manawa dheweke wis nemokake kamardikan sajrone urip sawise cilaka musim sadurunge, ujar manawa dheweke seneng banget karo putra sing nembe lahir lan urip kanggo dheweke lan kulawarga. ing iman minangka Kristen sing lair maneh. [Kutipan dibutuhake] Dheweke uga ngaku kekancan karo Ryan Giggs, kanca sakamar ing laga tandang, minangka faktor motivasi utama ing jaman angel nalika para penggemar mangu-mangu dheweke ing United.[16]

Cole ngadhepi kompetisi saka penandatanganan anyar Dwight Yorke, Teddy Sheringham lan Ole Gunnar Solskjær sajrone musim 1998–99, nanging pungkasane nggawe kemitraan sing sukses banget karo Yorke. Kalorone nyumbang 53 gol ing antarane lan diwenehi peringkat salah sawijining kemitraan sing nyerang ing Eropa, kanthi pasangan kasebut nyetak gol kanggo tim kaya Barcelona ing Camp Nou, lan mbaleni formulir kasebut ing kabeh musim kanthi pas sentuhan sing luar biasa lan mbantu kala-kala kayadene nuduhake pangerten telepati. Cole duwe peran penting ing treble unik ing judhul Liga Premier, Piala FA lan Liga Champions UEFA. Cole damel gol menang ing pertandingan Liga Premier pungkasan musim iki nglawan Tottenham Hotspur, asil sing tegese United ngrampungake siji poin sadurunge musuh Arsenal kanggo menang judhul Liga Premier. Dheweke uga nyetak gol nomer telu lan menang United ing leg kedua semifinal Liga Champions nglawan Juventus, nyandhet papane ing final kanggo kaping pisanan luwih saka 30 taun. Uga ing musim iki, Cole nyetak gol Liga Premier 100th ing pertandingan paling dhuwur nglawan Arsenal ing Old Trafford tanggal 17 Februari; pertandingan rampung 1-1.

Sajrone tur pre-musim United ing Australia ing Juli 1999, Cole melu aksi horor sing nyebabake pemain pertahanan Australia, Simon Colosimo, sing umur 19 taun mandheg nem wulan lan mbutuhake rekonstruksi dhengkul lengkap. Sadurunge cedera, Colosimo minangka salah sawijining pemain enom paling apik ing Australia lan arep ngasilake dhuwit menyang Eropa, lan ora bisa ngrampungake karir ing Eropa, sanajan ana sawetara penampilan ing Manchester City.

Cole dadi pencetak gol terbanyak nomer loro ing United ing taun 1999–2000 kanthi 19 gol ing 28 pertandingan Liga Premier. Dheweke nglumpukake medali gelar Liga Premier kaping papat ing limang musim, lan ngetung luwih saka 20 gol ing kabeh kompetisi kanggo musim ketiga sukses. Cole ngetung akeh gol kanggo United, kalebu siji-sijine gol ing pertandingan ndhuwur-lawan lan lawane Leeds United sing paling cedhak. Dheweke uga gabung karo grup elit sajrone musim iki kanthi nyetak gol kaping 100 kanggo klub kasebut nalika menang 2-2 nglawan Wimbledon.

Judhul liyane diterusake ing taun 2000-01, sanajan ngalami cedera sing mbatesi penampilane, Cole ngetrapake 13 gol ing kabeh kompetisi, kalebu papat ing Liga Champions UEFA, saengga dheweke (nalika semana) dadi pencetak gol rekor Manchester United ing Persaingan Eropa kabeh wektu.

Ing musim 2001-02 sabanjure, Cole ngadhepi kompetisi saka penandatanganan anyar Ruud van Nistelrooy, uga Dwight Yorke, Ole Gunnar Solskjær lan uga Paul Scholes ing ngarep, karo Sir Alex Ferguson nggunakake pendekatan sing luwih konservatif, utamane ing pertandingan Eropa, kanthi main Scholes ing mburine Van Nistelrooy karo Roy Keane lan Juan Sebastián Verón ing lini tengah wong telu. Senadyan mangkono, Cole bisa ngetung pitung gol sadurunge budhal menyang Blackburn Rovers sawise mundur saka kemitraan Van Nistelrooy lan Solskjær sing kuwat, meksa dheweke dadi peran "super sub".

Cole nampilake penampilan terakhir kanggo Manchester United ing Pertandhingan Perayaan UEFA nem taun mengko, tanggal 13 Maret 2007, teka ing paruh waktu kanggo pertandingan persahabatan antara Manchester United lan XI Eropa, ing perayaan 50 taun Komunitas Eropa. lan 50 taun Manchester United ing Piala Eropa.

Blackburn Rovers[besut | besut sumber]

Rawuhé Ruud van Nistelrooy lan Juan Sebastián Verón ora bisa dibandhingake karo tim utama Cole ing musim 2001-02, lan nalika tanggal 29 Desember 2001, Cole didol menyang Blackburn Rovers kanthi rega 8 juta. Sajrone rong wulan teka, dheweke nglumpukake medali pemenang Piala Liga, nyetak gol kemenangan kanggo Blackburn ing final nglawan Tottenham Hotspur, sing dikelola dening mantan manajer Inggris lan kritikus terbuka Cole, Glenn Hoddle. Kemenangan iki tegese, sajrone suwene pitung musim, Cole menang kabeh papat piala domestik ditambah piala Eropa. Cole mungkasi musim iki kanthi total 18 gol ing kabeh kompetisi, 5 kanggo Manchester United lan 13 mung ing 20 pertandingan kanggo Blackburn.[17]

Rovers ngrampungake nomer enem musim sabanjure lan mumpuni ing Piala UEFA. Kampanye kasebut nggawe Cole gabung maneh karo Dwight Yorke, sing wis mlebu Blackburn saka Manchester United kanthi rega £ 2 yuta ing Juli 2002.

Cole ngalami musim sing frustasi ing musim 2003-04, nalika Rovers mlebu ing babak paling ngisor Liga Premier, dadi nomer 15. Dheweke nyetak 11 gol nanging hubungane karo manajer Graeme Souness tekan ngisor sawise Cole nglaporake dheweke menyang Asosiasi Pemain Sepakbola Profesional ("PFA") sing nuduh dheweke dianggep ora adil. Cole damel 37 gol ing 100 penampilan ing kabeh kompetisi Blackburn.

Mengko karir lan pensiun[besut | besut sumber]

Tandha tandatangan Cole ing sanjabane Stadion Kota Manchester, Oktober 2005


Telulas taun sawise ngentekake sewulan utang ing Fulham, Cole bali menyang Craven Cottage ing musim 2004-05, gabung karo dheweke kontrak setaun. Dheweke dadi pencetak gol terbanyak ing klub kasebut lan nyetak salah sawijining gol musim kasebut nglawan Liverpool. Sanajan sukses ing Fulham, dheweke mutusake metu saka klub kasebut sawise mung musim amarga kulawargane pengin bali menyang Kulon Lor. [Kutipan dibutuhake]

Cole mlebu ing Manchester City kanthi transfer gratis ing wiwitan musim 2005-06, lan nikmati karir wiwit wiwitan ing Eastlands. Sisih Stuart Pearce ngentekake musim kasebut ing babak paling ndhuwur, nanging musim Cole pungkasane cilaka ing wulan Maret.

Sanajan ditandatangani kontrak anyar karo Manchester City mung sawetara wulan sadurunge Ian ninggalake Fulham ing taun 2005 kanggo bali menyang sisih lor, Cole mlebu menyang klub pantai kidul Portsmouth nalika dina tenggat transfer (31 Agustus 2006) kanthi biaya sing ora dingerteni, dilaporake minangka £ 500,000 kanthi potensial mundhak dadi £ 1 yuta gumantung karo penampilan. Dheweke mencetak gol liga pertamanya kanggo klub barange nalika menang 2-0 ing kandang West Ham United tanggal 14 Oktober. Nanging, Cole berjuang mbebayani karo sisihane Harry Redknapp lan ing wulan Maret 2007, dheweke mlebu utangan kanggo Birmingham City of Championship nganti pungkasan musim. Cole bali menyang Portsmouth sawise limang penampilan lan siji gol (nglawan Wolverhampton Wanderers) kanggo Birmingham. Dheweke dibebasake tanggal 3 Agustus 2007.

Sawise dibebasake dening Portsmouth ing pungkasan musim 2006-07, Cole nandatangani kontrak setaun karo Sunderland kanthi transfer gratis, nggabungake dheweke maneh karo mantan mitra mogok Manchester United lan Blackburn Rovers Dwight Yorke, lan ing sangisoré manajemen mantan kanca tim United Roy Keane. Sawise pitung pertandingan kanggo klub kasebut, Cole ngentekake utangan telung wulan ing Burnley nalika dheweke nyetak enem gol kanggo klub Championship, kalebu hat-trick nglawan Queens Park Rangers ing Loftus Road. Nggambarake wektu ing Turf Moor, Cole ujar, "Aku lunga menyang Burnley lan ngomong karo Owen Coyle lan entuk getar banget. Dheweke nggawa sing paling apik saka aku lan nggawe aku rumangsa luwih enom tinimbang umurku." Cole dirilis dening Sunderland ing pungkasan musim 2007-08.

Ing tanggal 4 Juli 2008, Cole nandatangani perjanjian 12 wulan karo Nottingham Forest, klub kaping 12 lan klub kelairane wiwit cilik. Nanging, tanggal 31 Oktober 2008, Forest negesake kontrak Cole wis dibatalake kanthi idin bareng sawise 11 penampilan lan 0 gol.

Tanggal 11 November 2008, Cole ngumumake pensiun ing bal-balan, mungkasi karir 19 taun.

Karir internasional[besut | besut sumber]

Sanajan pisanan dadi Inggris ing taun 1995, Cole mung entuk 15 topi nalika ngumumake pensiun saka bal-balan internasional sawise gagal dipilih kanggo skuad Piala Dunia 2002. Dheweke nyetak siji gol kanggo Inggris, ing pertandingan kualifikasi Piala Dunia nglawan Albania ing Maret 2001. Dheweke uga ngetung penampilan tunggal kanggo tim Inggris B.[18]

Glenn Hoddle, kanggo nimbali keputusane ora milih Cole kanggo Piala Dunia ing taun 1998, nuduh Cole mbutuhake enem utawa pitung kasempatan kanggo ngetung siji gol.

Cedera jempol sing terus-terusan nalika UEFA Euro 2000 nyebabake Cole ilang kompetisi liyane kanggo negarane.[19]

Cole entuk papat kapital kapisan ing patang manajer beda. Piyambakipun damel debut nglawan Uruguay ing sangisoré Terry Venables ing 1995; tampil sabanjure nglawan Italia ing sangisore Glenn Hoddle ing Tournoi de France ing taun 1997; tampil kaping telu nglawan Prancis kanthi pamimpin Howard Wilkinson ing taun 1999; lan pungkasane entuk gelar kaping papat nglawan Polandia ing sangisore manajer anyar Kevin Keegan ing penampilan pertamane sawetara minggu mengko.

Karir pelatih[besut | besut sumber]

Ing wulan Agustus 2009, Cole dipekerjakake dening mantan rekan tim Manchester United lan Inggris, manajer Milton Keynes Dons, Paul Ince, kanggo nglatih pemain klub kasebut kanthi wiwitan. Nanging, seminggu mengko, Cole setuju mbuwang paling ora rong dina seminggu nggarap rampung karo pemain ngarep ing Huddersfield Town, ing sangisoré kancané Newcastle United lan Fulham Lee Clark. Ing wulan Desember 2010, Cole bali ing Manchester United, kerja ing lapangan latihan Carrington nalika ngrampungake lencana pelatihane. Ing wulan Oktober 2019, Cole dipilih dadi pelatih asisten maju lan serangan, Sol Campbell ing Southend United. Tanggal 30 Juni 2020, manajer Campbell lan telu asistene kalebu Cole ninggalake klub kasebut kanthi idin bebarengan.[20]

Urip pribadi[besut | besut sumber]

Bapake Cole, Lincoln, pindah menyang Inggris saka Jamaika ing taun 1957 lan kerja dadi penambang batubara ing Gedling, Nottinghamshire, saka taun 1965 nganti 1987.[21]

Cole omah-omah karo pacare sing wis suwe, Shirley Dewar ing wulan Juli 2002. Putrane, Devante, uga pemain bal-balan profesional; kanggo Motherwell FC

Ing taun 2008, Cole ditakokake karo polisi sawise dakwaan nyerang garwane ing omah ing Alderley Edge, Cheshire, sadurunge dibebasake kanthi jaminan. Nenem wulan mengko, Cole, liwat firma hukum perwakilan Schillings, menang kerusakan ing tumindak marang pamilik Daily Star amarga fitnah babagan publikasi materi babagan tuduhan penyerangan lan kerusakan sing disebabake marang kulawargane kanthi laporan sensasionalis.

Ing wulan April 2016, Cole dijenengi ing Panama Papers.

Statistik karir[besut | besut sumber]

Penampilan lan target miturut klub, musim lan kompetisi
Klub Mangsa Liga Piala FA Piala Liga Eropa Liyane Gunggunge
Division Apps Gol Apps Gol Apps Gol Apps Gol Apps Gol Apps Gol
Arsenal 1989–90 Divisi Pertama 0 0 0 0 0 0 - 0 0 0 0
1990–91 Divisi Pertama 1 0 0 0 0 0 - - 1 0
1991–92 Divisi Pertama 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 0
Gunggunge 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 2 0
Fulham (Pinjaman) 1991–92 Divisi Katelu 13 3 - - - 2 1 15 4
Bristol City (Pinjaman) 1991–92 Divisi Kapindho 12 8 - - - - 12 8
Bristol City 1992–93 Divisi Pertama 29 12 1 0 3 4 - 4 1 37 17
Gunggunge 41 20 1 0 3 4 - 4 1 49 25
Newcastle United 1992–93 Divisi Pertama 12 12 - - - - 12 12
1993–94 Liga Inggris 40 34 3 1 2 6 - - 45 41
1994–95 Liga Inggris 18 9 1 0 5 2 3 4 - 27 15
Gunggunge 70 55 4 1 7 8 3 4 - 84 68
Manchester United 1994–95 Liga Inggris 18 12 - - - - 18 12
1995–96 Liga Inggris 34 11 7 2 1 0 1 0 - 43 13
1996–97 Liga Inggris 20 6 3 0 0 0 5 1 0 0 28 7
1997–98 Liga Inggris 33 15 3 5 1 0 7 5 1 0 45 25
1998–99 Liga Inggris 32 17 7 2 0 0 10 5 1 0 50 24
1999–20 Liga Inggris 28 19 - 0 0 13 3 4 0 45 22
2000–01 Liga Inggris 19 9 1 0 0 0 10 4 1 0 31 13
2001–02 Liga Inggris 11 4 - 0 0 4 1 0 0 15 5
Gunggunge 195 93 21 9 2 0 50 19 7 0 275 121
Blackburn Rovers 2001–02 Liga Inggris 15 9 2 1 3 3 - - 20 13
2002–03 Liga Inggris 34 7 2 2 4 4 3 0 - 43 13
2003–04 Liga Inggris 34 11 1 0 1 0 1 0 - 37 11
Gunggunge 83 27 5 3 8 7 4 0 - 100 37
Fulham 2004–05 Liga Inggris 31 12 5 0 3 1 - - 39 13
Manchester City 2005–06 Liga Inggris 22 9 1 1 0 0 - - 23 10
Portsmouth 2006–07 Liga Inggris 18 3 2 1 2 0 - - 22 4
Birmingham City (Pinjaman) 2006–07 Championship 5 1 - - - - 5 1
Sunderland 2007–08 Liga Inggris 7 0 1 0 0 0 - - 8 0
Burnley (Pinjaman) 2007–08 Championship 13 6 - - - - 13 6
Nottingham Forest 2008–09 Championship 10 0 0 0 1 0 - - 11 0
Gunggunge 509 229 40 15 26 20 57 23 14 2 646 289

Pakurmatan[besut | besut sumber]

Arsenal

  • FA Charity Shield: 1991 (dituduhake)

Newcastle United

  • Divisi Pertama Liga Sepakbola: 1992–93

Manchester United

  • Liga Premier: 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01
  • Piala FA: 1995–96, 1998–99
  • FA Shield Shield: 1997
  • Liga Champions UEFA: 1998–99

Blackburn Rovers

  • Piala Liga Bal-balan: 2001-02

Individual

  • Boot Emas Liga Premier: 1993–94
  • Pemain Muda PFA ing Taun: 1993–94
  • Pemain Liga Premier ing wulan iki: November 1997
  • Tim PFA Taun iki: Liga Premier 1999-2000

Hubungan karo pemain liyane[besut | besut sumber]

Neil Ruddock nganggep Cole dadi pemain sing paling disenengi main. Ing sawijining wawancara jujur karo Talksport, dheweke guyonan nyebutake kedadeyan sing nyebabake Cole nandhang loro sikil patah ing taun 1997 minangka "ora gedhe, lan ora pinter", nambah "nanging pancen apik", lan "Aku ora sengaja sikile sikile loro yen aku jujur, aku mung arep nggeget siji ".

Ing taun 2010, Cole nulis ing kolom ing "Independent" dheweke wis "nguciwani" lan "mbenci" mantan kanca tim Manchester United lan Inggris Teddy Sheringham "suwene 15 taun" sawise Sheringham ora menehi tawaran kanggo menehi tangan Cole amarga Cole diganti Sheringham kanggo debut debut ing Inggris ing pertandingan nglawan Uruguay ing Wembley ing 1995.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Andy Cole".
  2. "Premier League Records - Clubs, Players & Managers Stats". www.premierleague.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  3. "Salah edged only by Shearer in time to 50 goals". www.premierleague.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  4. "Situs bola".
  5. "Football". mirror (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  6. "Newcastle v Man Utd, 1993/94 | Premier League". www.premierleague.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  7. "Newcastle United Football Club". web.archive.org. 2001-01-26. Dibukak ing 2021-03-10.
  8. Smith, Mark (2014-05-21). "Newcastle United's Greatest: The goal-scoring great Andy Cole". ChronicleLive (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  9. Morton, David (2020-09-03). "NUFC's record crowd, with thousands locked out, and the return of a hero". ChronicleLive (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  10. "Premier League icon: Andy Cole :: Total Football Magazine - Premier League, Championship, League One, League Two, Non-League News". totalfootballmag.com. Dibukak ing 2021-03-10.
  11. "Euro goal king Cole" (ing basa Inggris). 2001-10-11. Dibukak ing 2021-03-10.
  12. Morton, David (2017-01-10). "Andy Cole was sold on this day 22 years ago". ChronicleLive (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  13. Morton, David (2017-01-10). "Andy Cole was sold on this day 22 years ago". ChronicleLive (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  14. Ryder, Lee (2014-05-02). "Kevin Keegan: Why I had to talk to the Newcastle United fans after selling Andy Cole". ChronicleLive (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  15. "UTD Podcast: Cole's Newcastle fallout". www.manutd.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  16. chroniclelive.co.uk (2017-03-27). "The inside story of why Newcastle United sold Andy Cole to Manchester United". ChronicleLive (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  17. Jamieson, Stuart (2020-06-07). "Les Ferdinand's best Newcastle moments". ChronicleLive (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  18. "Former Man United striker Andy Cole undergoes kidney transplant". The Irish Times (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  19. "Andrew Cole: Former Manchester United and England star has kidney op". BBC News (ing basa Inggris). 2017-04-07. Dibukak ing 2021-03-10.
  20. Jepson, Anthony (2017-09-03). "Andy Cole thanks two former Man Utd teammates as he battles to regain health". Manchester Evening News (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.
  21. "'No day comes easy' for isolating Cole". BBC Sport (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-03-10.