Irlandia Lor

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Northern Ireland
Tuaisceart Éireann
Northren Ireland
Norlin Airlann
Lokasi Irlandia Lor
Northern Ireland's location within the UK
Basa resmi Inggris, Irlandia,
Ulster-Scots
Ibu kutha lan
kutha paling gedhé
Belfast
Pamaréntahan Republik lan Demokrasi Parlementer
Wilayah
 - Total
Urutan ka-4
13,843 km²
Pedunung
 - Total (2001)
 - Kapadhetan
Urutan ke-4
1,685,267
122/km²
Madeg Pembagian Irlandia (1920)
Valuta Pound Sterling (£) (GBP)
Zona wektu
 - dalam Musim panas
UTC+0
UTC+1
TLD +353 48, +44 28 (uga 048 saka Republik Irlandia)
Kembang nasional Shamrock
Wong suci pelindung St. Patrick

Irlandia Lor (basa Inggris Northern Ireland) minangka sawijiné negara bagéyan Britania Raya lan dumunung ing sisih wétan-lor pulo Irlandia. Jembar wilayahé yakuwi 14.139 km² lan pedunungé cacah 1.685.267 jiwa (April 2001). Irlandia Lor ndarbèni ibu kutha Belfast. Irlandia Lor wewatesan karo Republik Irlandia. Jroning basa Inggris daerah iki disebut Northern Ireland utawa Ulster. Ananging jeneng iki rada jumbuh sebab sabeneré Ulster kuwi jenengé tilas provinsi Irlandia kang wilayahé luwih amba. Ulster bagéyan kidul isih dadi wilayah Irlandia. Jeneng iki mung dianggo déning kaum Unionis.

Sawetara fakta[sunting | sunting sumber]

Nalika Irlandia (Kidul) mardika saka Britania Raya taun 1920, pedunung Irlandia Lor kang sebagéyan gedhé nganut agama Protestan lan isih setya marang Krajaan Britania Raya milih tetep dadi bagéyan negara kesatuan Britania Raya. Wong-wong mau diarani kaum Unionis, déné wong saka Irlandia Kidul diarani kaum Nasionalis. Ananging permasalahan ora mandheg tekan semana, sebab wong-wong kang nganut agama Katulik ing Irlandia Lor ngrasa didiskriminasi. Karusuhan kang dijenengké The Troubles miwiti ing taun 1969.

Daftar kutha[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Irlandia_Lor&oldid=812814"