Curling

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Curling
Martin Sesaker at the 2012 Youth Winter Olympics.jpg
Seorang pemain curling putra
Organisasi Federasi Curling Dunia
Dimainaké pisanan sekitar Akhir Abad Pertengahan di Skotlandia
Characteristics
Anggota tim satu regu 4 orang (2 orang dalam curling campuran)
Lapangan lintasan curling (sheet)
Olimpiade
Sekelompok tiyang nembe main curling ing sebuah danau ing Dartmouth, Nova Scotia, Kanada, sawetawis taun 1897
Pertandingan curling ing Kastil Eglinton, Ayrshire, Skotlandia taun 1860.
Lintasan kangge main curling. Batu ingkang dipundorong kedhah mandeg sawetawis hog line lan back line (garis tepat ing wingking house).

Curling inggih punika olahraga ngluncurakè watu ing inggil permukaan es ngantos ing daèrah sasaran. Olahraga punika secara resmi sampun dados cabang olahraga Olimpiade ngantos 1998. Permainan curling tasih gègayutan kaliyan boling, boules, lan shuffleboard. Kalih regu ingkang sabén-sabén kapèrang dados sèkawan pamain sacara bergantian ngluncurakèn batu granit nuju daerah sasaran ingkang dipunsèbat house. Daerah sasaran (house) wontèn ing sisi lintasan ingkang berseberangan, lan dipuntitiki kaliyan lingkaran ingkang nggadahi warni abrit lan biru. Lapangan permainan dipunsèbat sheet, arupi ingkang dipunmainakèn ing lintasan persegi panjang ingkang nggadahi permukaan berlapis es ingkang mulus. Batu granit ingkang dipunmainakèn inggih punika batu granit ingkang sampun dipunpoles, pramila sagèd dipunluncuraknè ing inggil permukaan es kaliyan cara didorong. Batu dipunparingi warna bèntèn kanggè bentenaken batu piyambak kaliyan batu nggadahanipun lawan . Sètunggal regu angsal 8 batu kanggè sètunggal babak (end). Ancasipun permainan inggih punika ngèmpalakèn angka ingkang katah. Angka dipundapat dèning regu ingkang nggadahi batu ingkang cérak kaliyan titik pusat house ing pungkasan sabén babak (ketika sedaya batu sumpun telas dipunluncuraken). Ing usaha mendominasi house kaliyan batu nggadahanipun piyambak, batu nggadahi lawan saged dipunbentur ngantos terdorong medal saking house. Ketika batu sampun dipunlepasaken dening rekan setunggal regu, kalih pemain ingkang mbeta sikat (sapu) nggadahi tugas ngarahaken batu nuju sasaran kaliyan cara nggosokaken sikat ing ngajeng jalur ingkang badhe dipunlampahi batu. Permukaan es menawi dipunsikat badhe ndamel batu meluncur langkung tebih utawi sekedhik nguwahi arah batu.

Permainan punika mbetahaken strategi ingkang matang, dipunmainakrn secara bergiliran kaliyan tempo ingkang santai, pramila sami kaliyan catur lan bisbol.[1]

Asal usul lan sejarah[sunting | sunting sumber]

Permainan curling dipunperkirakaken sampun dipunciptaaken ing pungkasan Abad Pertengahan ing Skotlandia. Catatan kaserat kawiwitan babagan permainan batu ing inggil es inggih punika dokumen kagunganipun Biara Paisley ing Renfrewshire saking wulan Februari 1541. Kalih lukisan karya Pieter Bruegel Senior ("Hunters in the Snow" lan "Winter Landscape with a Bird Trap", kalihipun asalipun saking taun 1565) nggambaraken petani penggarap ing Walandi menawi main curling. Ing masa punika, Skotlandia lan Negeri-negeri Rendah sampun nggadahi gegayutan perdagangan lan budaya ingkang kiat, kadasta ugi kabukti ing salebeting sejarah golf. Permainan curling sampun wonten ing Skotlandia ing wiwit abad ke-16, adedasar dipunpanggihaken bukti sebuah batu curling kaserat taun 1511 (dipunpanggihaken sami sebuah batu sanes kaserat taun 1551) ing sebuah kolam tua ingkang dipunkuras ing Dunblane, Skotlandia. Klub Curling Kilsyth ngklaim minangka klub curling kawiwitan ing donya. Klub ingkang madeg secara resmi ing taun 1716 punika tasih wonten ngantos sakpunika.[2] Kota Kilsyth ugi mbanggakan sebuah kolam ing Colzium ingkang dibangun secara mliginipun kangge main curling. Sebuah dam rendah dipunbangun kangge ndamel sebuah kolam dangkal berukuran 100 × 250 meter, menawi sakpunik jarang saged dipunginaaken kangge curling amargi musim dingin ingkang anget.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Curling ing Wikimedia Commons.


Galeri[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Curling&oldid=865623"