Curling

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Curling
Martin Sesaker at the 2012 Youth Winter Olympics.jpg
Seorang pemain curling putra
Organisasi Federasi Curling Dunia
Dimainaké pisanan sekitar Akhir Abad Pertengahan di Sekotlan
Characteristics
Anggota tim satu regu 4 orang (2 orang dalam curling campuran)
Lapangan lintasan curling (sheet)
Olimpiade
Sekelompok tiyang nembe main curling ing sebuah danau ing Dartmouth, Nova Scotia, Kanada, sawetawis taun 1897
Pertandingan curling ing Kastil Eglinton, Ayrshire, Sekotlan taun 1860.
Lintasan kangge main curling. Batu ingkang dipundorong kedhah mandeg sawetawis hog line lan back line (garis tepat ing wingking house).

Curling inggih punika ulah raga ngluncurakè watu ing inggil permukaan es ngantos ing laladan sasaran. Ulah raga punika secara resmi sampun dados cabang ulah raga Olimpiade ngantos 1998. Permainan curling tasih gègayutan kaliyan boling, boules, lan shuffleboard. Kalih regu ingkang sabén-sabén kapèrang dados sèkawan pamain sacara bergantian ngluncurakèn batu granit nuju laladan sasaran ingkang dipunsèbat house. Laladan sasaran (house) wontèn ing sisih lintasan ingkang berseberangan, lan dipuntitiki kaliyan lingkaran ingkang nggadahi warni abrit lan biru. Lapangan permainan dipunsèbat sheet, arupi ingkang dipunmainakèn ing lintasan persegi panjang ingkang nggadahi permukaan berlapis es ingkang mulus. Batu granit ingkang dipunmainakèn inggih punika batu granit ingkang sampun dipunpoles, pramila sagèd dipunluncuraknè ing inggil permukaan es kaliyan cara didorong. Batu dipunparingi warna bèntèn kanggé bentenaken batu piyambak kaliyan batu nggadahanipun lawan . Sètunggal regu angsal 8 batu kanggé sètunggal babak (end). Ancasipun permainan inggih punika ngèmpalakèn angka ingkang katah. Angka dipundapat dèning regu ingkang nggadahi batu ingkang cérak kaliyan titik pusat house ing pungkasan sabén babak (ketika sadaya batu sumpun telas dipunluncuraken). Ing usaha mendominasi house kaliyan batu nggadahanipun piyambak, batu nggadahi lawan saged dipunbentur ngantos terdorong medal saking house. Ketika batu sampun dipunlepasaken déning rekan satunggal regu, kalih pemain ingkang mbeta sikat (sapu) nggadahi tugas ngarahaken batu nuju sasaran kaliyan cara nggosokaken sikat ing ngajeng jalur ingkang badhé dipunlampahi batu. Permukaan es menawi dipunsikat badhé ndamel batu meluncur langkung tebih utawi sekedhik nguwahi arah batu.

Permainan punika mbetahaken strategi ingkang matang, dipunmainakrn secara bergiliran kaliyan tempo ingkang santai, pramila sami kaliyan catur lan bisbol.[1]

Asal usul lan sejarah[besut | besut sumber]

Permainan curling dipunperkirakaken sampun dipunciptaaken ing pungkasan Abad Pertengahan ing Sekotlan. Catatan kaserat kawiwitan babagan permainan batu ing inggil es inggih punika dokumen kagunganipun Biara Paisley ing Renfrewshire saking wulan Februari 1541. Kalih lukisan karya Pieter Bruegel Senior ("Hunters in the Snow" lan "Winter Landscape with a Bird Trap", kalihipun asalipun saking taun 1565) nggambaraken petani penggarap ing Walandi menawi main curling. Ing masa punika, Sekotlan lan Negeri-negeri Rendah sampun nggadahi gegayutan perdagangan lan budaya ingkang kiat, kadasta ugi kabukti ing salebeting sejarah golf. Permainan curling sampun wonten ing Sekotlan ing wiwit abad ke-16, adedasar dipunpanggihaken bukti sebuah batu curling kaserat taun 1511 (dipunpanggihaken sami sebuah batu sanès kaserat taun 1551) ing sebuah kolam tua ingkang dipunkuras ing Dunblane, Sekotlan. Klub Curling Kilsyth ngklaim minangka klub curling kawiwitan ing donya. Klub ingkang madeg secara resmi ing taun 1716 punika tasih wonten ngantos sapunika.[2] Kota Kilsyth ugi mbanggakan sebuah kolam ing Colzium ingkang dibangun secara mliginipun kanggé main curling. Sebuah dam rendah dipunbangun kanggé ndamel sebuah kolam dangkal berukuran 100 × 250 mèter, menawi sakpunik jarang saged dipunginaaken kanggé curling amargi musim dingin ingkang anget.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Galeri[besut | besut sumber]

<gallery>

Gambar:Colziumcurling.jpg|Kolam ingkang dipunbangun mliginipun kanggé main curling ing Colzium, Kilsyth. Gambar:Men curling - 1909 - Ontario Canada.jpg|Sekelompok jaler nembé main curling ing Ontario (taun 1909). Punika mbeta sapu. Gambar:Hack.jpg|Sepasang hack (pijakan samparan sawekdal ndorong watu curling). Gambar:Curlingshoes.jpg|Permukaan sol sepatu slider ingkang licin (tengah); sepatu slider ingkang dipuntempel sol antilicin (kiri); pérangan inggil sepatu mliginipun curling (tengen).Cithakan:Link GA Cithakan:Link FA