Curling

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Curling
Martin Sesaker at the 2012 Youth Winter Olympics.jpg
Seorang pemain curling putra
Organisasi Federasi Curling Dunia
Dimainaké pisanan sekitar Akhir Abad Pertengahan di Sekotlan
Characteristics
Anggota tim satu regu 4 orang (2 orang dalam curling campuran)
Lapangan lintasan curling (sheet)
Olimpiade
Sekelompok tiyang nembé main curling ing sebuah tlaga ing Dartmouth, Nova Scotia, Kanada, sawatawis taun 1897
Tetandhingan curling ing Kastil Eglinton, Ayrshire, Sekotlan taun 1860.
Lintasan kanggé main curling. Batu ingkang dipundorong kedah mandeg sawatawis hog line lan back line (garis tepat ing wingking house).

Curling inggih punika ulah raga ngluncurakè watu ing inggil lumah es ngantos ing laladan sasaran. Ulah raga punika kanthi resmi sampun dados cabang ulah raga Olimpiade ngantos 1998. Permainan curling taksih gègayutan kaliyan boling, boules, lan shuffleboard. Kalih regu ingkang sabén-sabén kapèrang dados sèkawan pamain kanthi bergantian ngluncurakèn batu granit nuju laladan sasaran ingkang dipunsèbat house. Laladan sasaran (house) wonten ing sisih lintasan ingkang berseberangan, lan dipuntitiki kaliyan lingkaran ingkang gadhah warni abrit lan biru. Lapangan permainan dipunsèbat sheet, arupi ingkang dipunmainakèn ing lintasan persegi panjang ingkang gadhah lumah berlapis es ingkang mulus. Batu granit ingkang dipunmainakèn inggih punika batu granit ingkang sampun dipunpoles, pramila saged dipunluncuraknè ing inggil lumah es kaliyan cara didorong. Batu dipunparingi warna bèntèn kanggé bèntenaken batu piyambak kaliyan batu nggadahanipun lawan. Sètunggal regu angsal 8 batu kanggé sètunggal babak (end). Ancasipun permainan inggih punika ngèmpalakèn angka ingkang kathah. Angka dipundapat déning regu ingkang gadhah batu ingkang cérak kaliyan titik pusat house ing pungkasan sabén babak (ketika sadaya batu sumpun telas dipunluncuraken). Ing usaha mendominasi house kaliyan batu nggadahanipun piyambak, batu gadhah lawan saged dipunbentur ngantos terdorong medal saking house. Ketika batu sampun dipunlepasaken déning rekan satunggal regu, kalih pemain ingkang mbeta sikat (sapu) gadhah tugas ngarahaken batu nuju sasaran kaliyan cara nggosokaken sikat ing ngajeng jalur ingkang badhé dipunlampahi batu. Permukaan es manawi dipunsikat badhé ndamel batu meluncur langkung tebih utawi sakedhik nguwahi arah batu.

Permainan punika mbetahaken strategi ingkang matang, dipunmainakrn kanthi bergiliran kaliyan tempo ingkang santai, pramila sami kaliyan catur lan bisbol.[1]

Asal usul lan sajarah[besut | besut sumber]

Permainan curling dipunperkirakaken sampun dipunciptaaken ing pungkasan Abad Pertengahan ing Sekotlan. Catatan kaserat kawiwitan babagan permainan batu ing inggil es inggih punika dokumen kagunganipun Biara Paisley ing Renfrewshire saking wulan Fèbruari 1541. Kalih lukisan karya Pieter Bruegel Senior ("Hunters in the Snow" lan "Winter Landscape with a Bird Trap", kalihipun asalipun saking taun 1565) nggambaraken petani penggarap ing Walandi manawi main curling. Ing masa punika, Sekotlan lan Negeri-nagari Rendah sampun gadhah gegayutan perdagangan lan budaya ingkang kiat, kadasta ugi kabukti ing salebeting sajarah golf. Permainan curling sampun wonten ing Sekotlan ing wiwit abad ke-16, adhedhasar kapanggih bukti sebuah batu curling kaserat taun 1511 (kapanggih sami sebuah batu sanès kaserat taun 1551) ing sebuah kolam tuwa ingkang dipunkuras ing Dunblane, Sekotlan. Klub Curling Kilsyth ngklaim minangka klub curling kawiwitan ing donya. Klub ingkang madeg kanthi resmi ing taun 1716 punika taksih wonten ngantos sapunika.[2] Kota Kilsyth ugi mbanggakan sebuah kolam ing Colzium ingkang diyasa kanthi mliginipun kanggé main curling. Sebuah dam cendhèk dipunyasa kanggé ndamel sebuah kolam dangkal berukuran 100 × 250 mèter, manawi sakpunik jarang saged dipun-ginakaken kanggé curling amargi musim dingin ingkang anget.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Gladri[besut | besut sumber]

<gallery>

Gambar:Colziumcurling.jpg|Kolam ingkang dipunyasa mliginipun kanggé main curling ing Colzium, Kilsyth. Gambar:Men curling - 1909 - Ontario Canada.jpg|Sekelompok jaler nembé main curling ing Ontario (taun 1909). Punika mbeta sapu. Gambar:Hack.jpg|Sepasang hack (pijakan samparan sawekdal ndorong watu curling). Gambar:Curlingshoes.jpg|Permukaan sol sepatu slider ingkang licin (tengah); sepatu slider ingkang dipuntempel sol antilicin (kiri); pérangan inggil sepatu mliginipun curling (tengen).Cithakan:Link GA Cithakan:Link FA