Spanya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Spain)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Reino de España
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: Plus Ultra
(Latin: "Manèh mangarep")
Antem: Marcha Real
Kutha krajan
lan paling gedhé
Madrid
Basa resmi Spanya1
Papréntahan Monarki parlementer
Persatuan
 •  Banyu (%) 1,04%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2017 46.549.045 (30)
 •  Cacah sirah 2001 40.847.371
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$1.026.340 yuta (14)
 •  Per kapita US$24.803 (29)
Valuta Euro (€)2 (EUR)
Zona wektu CET3 (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)
Kodhé bèl 34
TLD Internèt .es
1 Sajeroning sawetara wewengkon otonomi, basa Katalan, basa Basque, lan basa Galicia uga minangka basa resmi; ing Val d'Aran, dhialek Aranais saka Occitan dadi basa resmi kaloro.
2 Sadurungé 1999: Peseta
3 saliyané ing Kepuloan Canary, kang ana ing zona wektu GMT (UTC = +0, UTC = +1 ing mangsa panas).

Karajan Spanya (basa Spanya lan Galisia: Reino de España, Katalan: Regne d'Espanya, Basque: Espainiako Erresuma) ya iku nagara ing Éropah kidul-kulon, kang bebarengan karo Portugal, dumunung ana ing Ujung Iberia. Wates dharat Spanya karo Éropah ya iku Pegunungan Pyrenia wewatesan karo Prancis lan Andorra. Wewengkoné uga nglingkupi kutha Ceuta lan Melilla ing Afrika Lor, Kepuloan Canary ing Samodra Atlantik, lan sawatara pulo ing Laut Tengah.

Géografi[besut | besut sumber]

Wewengkon Spanya diwatesi déning Portugal ing sisih kulon, sarta Gibraltar lan Maroko ing sisih kidul. Spanya wewatesan karo Prancis lan Andorra ing sisih lor-wétan ngliwati Pegunungan Pyrenia. Wates segarané ya iku Samodra Atlantik ing sisih kulon lan Lempongan Biscay ing sisih lor sarta Laut Tengah ing sisih wétan, papan ing ngendi Spanya duwé wewengkon Kepuloan Balearik. Ing sisih kidul, ana Selat Gibraltar. Kutha-kutha ing Spanya kanthi sing ndunungi paling akèh antarané Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, lan Málaga.

Lansekap Spanya didominasi déning dhataran dhuwur lan pagunungan, kaya ta Pyrenia lan Sierra Nevada. Saka panggonan mau, mili sawatara kali.

Iklim Spanya kapérang papat pérangan:

  • Mediterania
  • Laladan Njero
  • Pasisir Lor
  • KapuloanCanary

Pembagéyan administratif[besut | besut sumber]

Spanya dibagi 50 provinsi, dikelompokaké sajeroning 17 wewengkon otonomi lan 2 kutha otonom kang duwé otonomi kang ombèr.

Wewengkon otonomi[besut | besut sumber]

Spanya dumadi saka 17 wewengkon otonomi (comunidades autónomas) lan loro kutha otonom (ciudades autónomas; Ceuta lan Melilla).

Provinsi[besut | besut sumber]

Wewengkon otonomi Spanya

Karajan Spanya uga kapérang dadi 50 provinsi (provincias). Wewengkon otonomi ngelompokaké sawatara provinsi (Extremadura, contoné, dumadi saka rong provinsi: Cáceres lan Badajoz). Wewengkon otonomi Asturias, KapuloanBaleares, Cantabria, La Rioja, Navarre, Murcia, lan Madrid, kabèh mau mung dumadi saka sak provinsi. Sacara tradhisional, provinsi-provinsi mau kapérang manèh marang wewengkon bersejarah (comarcas).

Wewengkon kadhaulatan[besut | besut sumber]

Ana lima enklave (plazas de soberanía) ing pasisir Afrika: kutha Ceuta lan Melilla minangka kutha-kutha otonom, sawijining status ing antarané kutha lan wewengkon otonom; kepuloan Islas Chafarinas, Peñón de Alhucemas, lan Peñón de Vélez de la Gomera ana ing ngisoré pamaréntahan punjer ing Spanya.

Ceuta lan Melilla, sanajan dudu wewengkon bersejarah' kanthi resmi, uga nduwé status istimewa.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Spanya

 
Uni Eropah (EU)
Gendéra Uni Eropah

Austria | Belanda | Belgia | Britania Raya | Bulgaria | Ceko | Denmark | Estonia | Finlandia | Jerman | Hongaria | Irlandia | Italia | Latvia | Lituania | Luxemburg | Malta | Perancis | Polandia | Portugal | Rumania | Siprus | Slowakia | Slovenia | Spanyol | Swedia | Yunani