Tripoli

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Tripoli
طرابلس
Bèntèng Tripoli lan Lapangan Ijo
Official seal of Tripoli
Seal
Lokasi Tripoli ing Libya, Afrika.
Negara Libia
Sha'biyah Tripoli Sha'biyah
Pamaréntahan
 • Head of the People's Committee Abdullatif Abdulrahman Aldaali
Wewengkon
 • Total 400 km2 (200 sq mi)
Èlevasi 81 m (266 ft)
Populasi (2004)
 • Total 1.682.000
Zona wektu EET (UTC+2)
 • Summer (DST) not observed (UTC+2)
Website http://www.tripoli.info

Tripoli (Basa Arab: طرابلس Ṭarābulus - uga طرابلس الغرب Ṭarā-bu-lus al-Gharb[1] Basa Libia sadina-dina: Ṭrābləs asal saka "kanggo telung kutha" Basa Yunani: Τρίπολη, Basa Turki: Trablus) kuwi kutha paling gedhé lan ibukutha negara Libia. Tripoli nduwèni pedunung 1.69 yuta jiwa. Kutha iki dumunung ing sisih lor-kulon ana ing pinggir gurun pasir, lan pinggir Segara Mediterania. Tripoli diadegaké ing abad kaping-7 SM déning wong Phoenicia, sing mènèhi jeneng Oea.[2]

Tripoli kuwi kutha sing paling gedhé, kutha pelabuhan utama, lan pusat perdagangan lan indhustri ing Libia. Ing kutha iki uga dumunung Universitas Al-Fateh. Amarga dawané sajarah kutha iki, akèh tinemu situs-situs arkèologi wigati ing Tripoli. Cuaca ing Tripoli umumé padha karo cuaca ing tlatah Mediterania, kanthi mangsa panas sing garing lan panas, mangsa adhem kang njekut lan curah udan kang samadya.

"Tripoli" uga duwé makna "Sha'biyah" (pamérangan administratif paling dhuwur ing sistem Libia).

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Sajarah kuna[sunting | sunting sumber]

Kutha iki diadegaké ing abad kaping-7 SM, déning bangsa Phoenicia, kang mènèhi jeneng "Oea". Bangsa iki manawa katarik marang tlatah iki amarga anané pelabuhan alam kang apik, diapit déning semenanjung cilik ing sisih kuloné, Sabanjuré tlatah iki dikuwasani déning panguwasa Cyrenaica (sawijining koloni wong Yunani saka panté Afrika Lor, wétané Tripoli, setengah dalan saka Mesir. Iklim:

Cuaca rata-rata ing Tripoli
Sasi Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Agu Sep Okt Nov Des Taun
Rata-rata dhuwur °F (°C) 63 (17) 66 (19) 70 (21) 78 (26) 85 (29) 92 (33) 95 (35) 95 (35) 92 (33) 84 (29) 73 (23) 65 (18) 80 (27)
Rata-rata endhèk °F (°C) 44 (7) 45 (7) 49 (9) 54 (12) 61 (16) 67 (19) 69 (21) 71 (22) 69 (21) 63 (17) 53 (12) 47 (8) 58 (14)
Curah Udan inch (mm) 2.7 (68.6) 1.6 (40.6) 1.0 (25.4) 0.5 (12.7) 0.2 (5.1) 0.1 (2.5) n/a (n/a) n/a (n/a) 0.4 (10.2) 1.5 (38.1) 2.4 (61) 3.2 (81.3) 13,7 (348)
Sumber: {{{source}}} 2008-01-06


Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Referensi lan cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Maknané Tripoli kulon kanggo mbédakaké saka Tripoli, Libanon
  2. ^ Hopkins, Daniel J (1997). Merriam-Webster's Geographical Dictionary (Index). Merriam-Webster. ISBN 0-8777-9546-0.
  • Kalebu tèks saka Collier's New Encyclopedia (1921).

Wacan[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Tripoli ing Wikivoyage

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Tripoli ing Wikimedia Commons.

Cithakan:Municipalitas ing Libia Cithakan:Ibukutha ing Liga Arab

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tripoli&oldid=816162"