Antananarivo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Antananarivo
Tananarive
Antananarivo saat matahari tenggelam, Maret 2005
Nickname(s): Tana
Lokasi Antananarivo di Madagaskar
Negara Flag of Madagaskar Madagaskar
Founded 1625
Pamaréntahan
 • Mayor dipertentangkan
Wewengkon
 • Water 88 km2 (34 sq mi)
Èlevasi 1.276 m (4,186 ft)
Populasi (2001 estimasi)
 • City 903,450
 • Kapadhetan 10,266.5/km2 (26,590/sq mi)
 • Urban 1,403,449
Zona wektu East African Time (GMT+3)
Antananarivo

Antanànarìvo kuwi ibukutha lan kutha paling gedhé ing Madagaskar. Kutha iki dumunung ing pérangan tengah negara pulo kasebut, let-é watara 144 km saka pesisir wétan, ing koordinat 18°55' LS 47°31' BT. Pedunungé ana 802.000 jiwa (1997). Komoditas-komoditas kang dikasilaké yakuwi produk pangan, rokok lan tèkstil.

Antanànarìvo maknané "Kutha Sèwu" (arivo=sèwu). Jeneng Tananarive dipigunakaké nalika jaman kolonial lan sawetara taun sawisé kamardikan.

Antananarivo diadegaké watara taun 1625. Ing taun 1797 kutha iki dadi ibukutha krajan suku Merina. Kutha iki dadi bagéan saka protèktorat Prancis ing Madagaskar. Nuansa corak Prancis dina iki isih kenthel ing kutha iki.


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Antananarivo&oldid=814545"