Yaoundé

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Yaoundé
Yaoundé, Cameroon
Yaoundé is located in Cameroon
Yaoundé
Map of Cameroon showing the location of Yaoundé.
Coordinates: 3°52′N 11°31′E / 3.867°N 11.517°E / 3.867; 11.517Koordinat: 3°52′N 11°31′E / 3.867°N 11.517°E / 3.867; 11.517
Negara Flag of Cameroon Kamerun
Provinsi Provinsi Tengah
Departmen Mfoundi
Èlevasi 726 m (2,382 ft)
Populasi (2005)
 • City 1.430.000
 • Metro ???
  perkiraan
Zona wektu CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+1)
Pemandangan kutha Yaoundé

Yaoundé kuwi ibukutha Kamerun lan kutha paling gedhé kaloro sawisé Douala ing Afrika Kulon. Yaoundé dumunung ing Kamerun sisih tengah ana ing elevasi 750 m lan koordinat 3°52' LU 11°31' BT. Pedunungé ana 1.430.000 jiwa (2004).

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Yaoundé diadegaké taun 1888 déning para migran Jerman minangka pusat perdagangan gading lan stasiun riset tetanèn. Pasukan Belgia nguwasani kutha iki nalika Perang Donya I. Sarampungé perang, Yaoundé dadi ibukutha Kamerun Prancis lan sabanjuré Republik Kamerun.

Ékonomi[sunting | sunting sumber]

Komoditas-komoditas kang dikasilaké saka Yaoundé antara liya: rokok, susu, minuman alkohol, kayu, barang-barang saka lempung lan kaca. Yaoundé uga minangka pasar regional tumrap komoditas kopi, kakao, kopra, gula tebu lan karet.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yaoundé&oldid=820511"