Bloemfontein

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bloemfontein
—  Kutha  —
Nickname(s): Kutha Kembang Mawar
The city of roses
Bloemfontein is located in Afrika Kidul
Bloemfontein
Coordinates: 29°06′S 26°13′E / 29.1°S 26.217°E / -29.1; 26.217
Negara Flag of Afrika Kidul South Africa
Provinsi Free State
Distrik munisipalitas Motheo
Munisipalitas lokal Mangaung
Resmi madeg 1846
Èlevasi 1.395 m (4,577 ft)
Populasi
 • Total 369.568
Zona wektu SAST (UTC+2)

Bloemfontein (basa Walanda kanggo "banyu mancur kembang"), kuwi salah siji saka telu ibukutha Afrika Kidul, bebarengan karo Pretoria lan Cape Town. Bloemfontein kuwi ibukutha yudikatif, sarta minangka ibukutha provinsi Free State. Jeneng kutha iki jroning basa Sesotho yakuwi Mangaung, kang tegesé "papan panggonan para cheetah".

Kutha iki dumunung ing ara-ara suket (padang rumput) garing ing koordinat 29° S 26° E, elevasi 1.395 meter sadhuwuring segara. Pedunung wilayah kutha cacahé 369.568 jiwa, déné wilayah kuthamadya Mangaung Raya nduwèni pedunung 645.455 jiwa. Bloemfontein nduwé bandhara, yakuwi Bandhara Bloemfontein.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Miturut sajarah Bloemfontein kuwi sawijining pamukiman Afrikaner. Kutha iki diadegaké taun 1846, lan minangka ibukutha Orange Free State antara taun 1854-1902.

Sawijining jalur sepur diwangun ing taun 1890 kang ngubungaké kutha iki karo Cape Town. Sabanjuré ing taun 1899, Bloemfontein dadi papan kanggo Konferensi Bloemfontein, kang gagal nyegah kadaéyan Perang Boer.

Pengarang Inggris kang misuwur, J. R. R. Tolkien, lair ing kutha iki tanggal 3 Januari 1892.

Tanggal 13 Maret 1900 wektu kadadéyan Perang Boer, pasukan Britania ngrebut kutha iki lan mbangun kamp konsentrasi kanggo nampung wanita-wanita lan bocah-bocah Boer. Cacah 28.000 wanita lan bocah cilik kang tiwas ing kamp iki dipèngeti kanthi mbangun Tugu Peringatan Wanita Nasional (National Women's Memorial) kang dumunung ing pinggir kutha.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bloemfontein&oldid=814574"