Banjul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Banjul
Masjid Raja Fahad ing Banjul
Banjul disawang sak Satelit SPOT
[[file:Cithakan:Location map Gambia|300px|Banjul is located in Cithakan:Location map Gambia]]<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; left: Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
[[File:Cithakan:Location map Gambia|6x6px|Banjul|link=|alt=]]
<div style="font-size: 90%; line-height: 110%; z-index:90; position: relative; top: -1.5em; width: 6em; Kaluputan èksprèsi: Karakter tandha wacan "[" ora ditepungi">Banjul
Banjul disawang sak Satelit SPOT
Coordinates: 13°27′11″N 16°34′39″W / 13.45306°N 16.5775°W / 13.45306; -16.5775Koordinat: 13°27′11″N 16°34′39″W / 13.45306°N 16.5775°W / 13.45306; -16.5775
Negara Flag of Gambia Gambia
Divisi Banjul
Wewengkon
 • Urban 36 sq mi (93 km2)
Populasi (2003)
 • City 34.828
 • Kapadhetan 9,700/sq mi (374,5/km2)
 • Urban 357.238
Arch 22, gerbang menyang Banjul

Banjul kuwi ibukutha Gambia kang dumunung ing Pulo St Mary koordinat 13°28′ LU 16°36′ BB. Pedunungé ana 34.828 jiwa (2003).

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Banjul didegaké taun 1816 déning Britania Raya minangka pos perdagangan lan kanggo kapentingan penghapusan perdagangan budak. Kutha iki biyèn jenengé Bathurst sawisé Henry Bathurst, sekretaris Kantor Kolonial Britania, banjur diganti dadi 'Banjul' taun 1973.

Tanggal 22 Juli 1994, kudeta dilancaraké ing kutha iki. Kanggo mèngeti prastawa mau, Arch 22 sing dhuwuré 35 m dibangun minangka gerbang mlebu kutha Banjul.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Banjul minangka salah siji wewengkon kutha kang nopang roda ekonomi lan pamaréntahan Gambia. Industri utamané yakuwi pemrosèsan kacang. Komoditas ekspor liyané arupa lilin tawon, lenga sawit lan kayu sawit.

Kutha iki dilayani déning Bandara Internasional Banjul. Kapal feri ngubungaké Banjul karo kutha Barra.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Banjul&oldid=812932"