Aljir

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aljir (Alger)
ولاية الجزائ
El-Jazair

Lambang Aljir (Alger)

Lokasi Aljir (Alger)

Negara Aljazair
Wilaya Provinsi

Walikutha Mohamed Kebir Addou

Koordinat 36°42′LU 3°13′BT

Pedunung 2005
- Kota 1.519.570
- Urban 2.029.936
- Metro 3.518.083

Zona wektu CET (UTC+1)

Kodhe pos 16000-16132

Aljir (Arab ولاية الجزائر El-Jazair; Prancis Alger; Inggris Agiers ) kuwi ibukutha Aljazair lan kutha paling gedhé ing Aljazair kang dumunung ing Afrika Lor. Kutha iki uga minangka pelabuhan segara utama, pusat pulitik lan basis kabudayan, uga "omah" kanggo para perompak Berber kang misuwur ing abad kaping 16 nganti abad kaping 19.

Miturut sensus taun 1998, populasi kutha iki 1.519.570 jiwa, déné total pedunung ana 2,135,630. Julukan kutha iki yakuwi "Algiers Putih" ( Basa arab: El-Bahdja (البهجة) utawa Alger la Blanche ("Algiers the White"), amarga pancaran gedhung-gedhung putihé kang mantulaké sunar srengéngé katon saka segara. Gedhung-gedhung iki dumunung ana ing sisih kulon Segara Mediterania.

Jeneng kutha iki asal saka lokasiné kang dumunung ing lembah perbukitan "Sahel", ranté bukit kang dumunung sejajar karo kawasan pesisir. Kordinat georgrafisé yakuwi: 36°47′N 3°4′E

Kawasan pesisir
Pemandangan kutha Algiers
Gambar:Nuit4.jpg
Monumen Algiers

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Bibiliografi[sunting | sunting sumber]

  • Beckner, Chrisanne dan Soetrisno, Eddy. 2001. Buku Pintar 100 Kota Besar Bersejarah di Dunia. Jakarta : Ladang Pustaka dan Intimedia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aljir&oldid=814543"