Cyrenaica

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kakaisaran Romawi watara taun 120 M, kanthi provinsi Cyrenaica sing disorot

Cyrenaica iku wilayah pesisir ing bagéyan wétan Libya.

Sajarah kuna[sunting | sunting sumber]

Cyrenaica iku sawijining provinsi Romawi kuna ing pesisir lor Afrika antarané Mesir lan Numidia. Ing zaman biyèn, dhaérah iki arupa koloni bangsa Yunani. Wilayah iki saiki arupa bagéyan wétan saka pesisir Mediterania Libya.

Wilayah wétan provinsi iki dijenengi Marmarica (dudu kutha gedhé), nanging bagéyan sing wigati yaiku ing sisih kulon, sing kapérang saka limang kutha. Mula ditepungi mawa jeneng PentapolisKirene (cerak désa Shahat) kanthi pelabuhané Apollonia (Marsa Susa), Arsinoe (Tocra), Berenice (saiki Benghazi) lan Barca (Merj)— sing paling wigati yaiku dhaérah sing diyakini mawa jeneng Kirene. Ssawisé lindhu taun 365 ibu kuthané dipindhah menyang Ptolemais. Ing kidul Cyrenaica alon-alon malih dadi dhaérah suku-suku Sahara, klebu orakel firaun Ammonium.

Tanggal 1 Januari 1934, Tripolitania, Cyrenaica, lan Fezzan dimanunggalaké minangka Libya, sawijining koloni Italia.

Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba lan rujukan[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cyrenaica&oldid=822948"