Beirut

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Beirut
بيروت Bayrūt
Beyrouth (French)

Seal
Negara Flag of Lebanon Libanon
Governorat Beirut, Ibu kutha
Pamaréntahan
 • Wali kutha Bilal Hamad
Wewengkon
 • City 85 km2 (32,82 sq mi)
Populasi (2009)
 • City 2 100 234
 • Metro ~ 3 000 000
Zona wektu +2
 • Summer (DST) +3 (UTC)
Website City of Beirut
Gambar:BeirutAlOmari.jpg
Masjid Mohammad al-Amin di Beirut

Beirut (basa Arab: بيروت;, Bayrūt) utawa jeneng Prancisé, Beyrouth, iku ibu kutha negara Libanon lan uga dadi kutha paling gedhé ing negara kasebut. Kutha iki dipanggoni déning 1,2 yuta juwa nanging yèn dhaérah metropolitan ing saubengé diitung dadi 2,1 yuta. Sadurungé Perang Sedulur Lebanon pecah, kutha iki antuk julukan "Paris ing Donya Wétan " amarga swasana kosmopolitané.

Saiki, Beirut wis ngalami manéka upaya rekonstruksi. Kutha iki dadi lokasi Jeux de la Francophonie taun 2009 lan dadi salah siji calon tuan omah potensial Olimpiade 2024. Manéka organisasi internasional uga nduwèni kantor ing Beirut kayata ILO lan UNESCO sing nduwèni kantor kanggo dhaérah Arab ing kutha iki.

Transportasi[sunting | sunting sumber]

Gambar:Beirut air balloon.jpg
Pemandangan kutha Beirut

Bandhar udhara sing dumunung ing kutha iki ya iku Bandhar Udhara Internasional Rafik Hariri, sing sadurungé duwé jeneng Bandhar Udhara Internasional Beirut. Jeneng anyar kasebut dipigunakaké kanggo ngurmati Rafik Hariri, mantan Perdhana Mentri Lebanon sing diprejaya.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Beirut dumunung ing antara Bukit Al-Asyrafiyah lan Al-Musaytibah, Beirut dumunung ing sawijining lembah kalindhung, papan wong Romawi mbangun saluran banyu ngisor lemah kanggo masok pedunung kutha sing terus tuwuh.

Kutha kembar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Beirut ing Wikimedia Commons.
  • Becker C, Soetrisno E. 2001.100 Kota Besar Bersejarah di Dunia. Jakarta: Ladang Pustaka dan Intimedia.

Cithakan:Lebanon-geo-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Beirut&oldid=831768"