Bogotá

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bogotá
Suwasana Jantung Kutha saka Gedhong Colpatria

Flag

Seal
Motto: Bogotá, 2600 metros más cerca de las estrellas
Bogotá, 2600 meter luwih cerak ing bintang-bintang
Area (localidades) saka Bogotá
Negara Kolombia
Departemen Bogotá, D.C.*
Pamadegan 6 Agustus 1538
Pamaréntahan
 • Gubernur Samuel Moreno Rojas
Wewengkon
 • City 1.587 km2 (612.7 sq mi)
 • Land 1.731,9 km2 (668.7 sq mi)
Èlevasi 2.640 m (8,660 ft)
Populasi (kira-kira sensus 2007) [1]
 • City 7,033,914 Paling gedhe nomer 1
 • Kapadhetan 22.593/km2 (10.137.1/sq mi)
 • Metro 8,244,480
Website
Situs Resmi Kota
Situs Resmi Gubernur
Pariwisata di Bogotá
*Bogotá secara fisik dumunung ana ing Kundinamarka, minangka Distrik Ibukota kang dimupangatake kanggo Departemen utama.
Bogota
Genderane Bogotá

Bogotá, duweni jeneng resmi Bogota, D.C. (D.C. kuwi singkatan saka "Basa Spanyol: Distrito Capital" sing artine Distrik Ibukutha), sing sak durunge dikenal dengan jeneng Santa Fe de Bogota, kuwi sawijining ibukutha Kolombia lan kutha sing paling gedhe lan paling sesak penduduke ing negara kuwi.Penduduk-e cacah-e 7.033.914 cacah jiwa (2007). Kutha iki lan area metropolitane, termasuk ing daerah kuwi, kutha-kutha satelite, yaiku Chía, Cota, Soacha, Cajicá lan La Calera, kiro-kiro duwene 8.244.980 ing tahun 2007[1]. Kutha iki sawijining kutha nomor 3 sing apling dhuwur ing donya, sak bare La Paz lan Quito. Yen saka jembar-e, kutha iki sing paling jembar ing Kolombia, lan luwih jembar tinimbang kutha New York City, Mexico City, lan Sao Paulo.

Awale bangsa Muiska (celukan nggo penduduk ing kawasan dataran dhuwur) njenengake kutha iki Bacata sing artine "ladang". Daerah iki merupakan pusat peradaban mereka sak durunge para penjelajah Spanyol njajah wilayah kuwi. Rikolo semono, daerah kuwi dihuni oleh sejumlah besar penduduk. Pemukiman Eropa mulai diwiwiti saka tanggal 6 Agustus 1538 ambek Gonzalo Jiménez de Quesada lan diceluk "Santa Fé de Bacatá" sesuai dengan tempat kelairane, Santa Fe, lan jeneng setempat, "Bacatá". [2]Bar ngono, Bacata berubah dadi "Bogotá" modern pas didadekake ibukutha Kerajaan Baru Granada, sing pas kuwi sawijining bagian saka Wilayah Kerajamudaan Peru sing ora suwi maneh, dadi Kerajamudaan Granada Baru. Kutha iki dadi pusat kekuasaan kolonial lan peradaban [[Spanyol[[ ing Amerika Kidul.

Ing tahun [[1810[[ - 1811, penduduke mberontak melawan kekuasaan Spanyol lan ngawe pamaréntahan dewe, nanging malah ngadepi perpecahan internal lan nggo sauntara balik maneh di bawah kekuasaan kaum loyalis militer Spanyol sing ngeerebut kutha iki taun 1816. Ing tahun 1819, Simon Bolivar ngerebut balik kekuasaan-e bar menang in peperangan ing Boyacá. Bar ngono kuwi, kutha iki didadekake ibukuthane Kolombia Raya, sawijining federasi sing ngabungake wilayah-wilayah modern, yaiku Panama, Kolombia, Venezuela, lan Ekuador. Pas Gran Colombia dipecah-pecah, Bogotá tetep dadi ibukutha Granada Baru sing bar ngono dadi Republik Kolombia. Tontok Sejarah Kolombia.

Ing taun 1956, pamaréntahan iki gabung ambek area pamaréntahan ing sekitare membentuk "Distrik Khusus". Dengan konstitusi 1991, Bogotá dinyatakan dadi ibukutha saka Kolombia dengan jeneng "Santa Fé de Bogotá" lan ngubah kategorine saka Distrik Khusus dadi "Distrik Ibukota".

Ing sasi Agustus 2000 jeneng ibukutha ini resmi berubah saka "Santa Fé de Bogotá" dadi jenenge sing luwih dikenal saiki yaiku "Bogotá". Pemerintahan lokale terdiri saka Distrik Kapital, lan pimpinane saiki yaiku Luis Eduardo Garzón.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bogotá&oldid=825641"