Panagara Mirunggan Ngayogyakarta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Jogjakarta)
Panagara Mirunggan Ngayogyakarta

Lambang
Lambang
[[File:
|center|250px]]
Searah jarum jam saking duwur: Papan Anggegana Internasional Ngayogyakarta, Kraton Ngayogyakarta Hadiningrat, Pasisir Wediombo, Ratu Baka, Hutan Pinus Pengger, Gunung Merapi, Candi Prambanan, Pasisir Parangtritis dan Tari Golek Ayun-Ayun.
Sesanti: [1]
Amemayu Ayuning Bawana
Hanacaraka: ꦲꦩꦼꦩꦪꦸ​ꦲꦪꦸꦤꦶꦁ​ꦧꦮꦤ
Slogan Pariwisata: Istimewa (Jogja Istimewa)
Barkas:Locator yogya final.png
Dina dadi4 Maret 1950 (umur 73)
Dhasaring ukumUU No. 3 tahun 1950; UU No. 13 tahun 2012
Kutha krajan20px Kota Yogyakarta
Tlatah
 - Gunggung ambané3185,80 km2
Cacah jiwa (2020)
 - Gunggung3882288
 - Pepadhet1218,62/km2
Pamaréntahan
 - GubernurHamengkubuwana X[2]
 - WagubPaku Alam X[3]
 - Ketua [[{{{DPRD}}}|DPRD]]Nuryadi
 - SèkdaKadarmanta Baskara Aji
 - Kabupatèn4
 - Kutha1
 - Kacamatan78
 - Kalurahan440
APBD
 - DAURp1.359.606.514.000,00 (2020)[4]
Démografi
 - ÉtnisJawa (96,53%)
Sunda (0,69%)
Melayu (0,45%)
Tionghoa (0,33%)
Batak (0,29%)
Madura (0,15%)
Minangkabau (0,15%)
Lain-lain (1,89%)[5]
 - AgamaIslam (92,62%)
Kristen (7,18%)
Katolik (4,50%)
Protestan (2,68%)
Hindu (0,09%)
Buddha (0,09%)
Lainnya (0,02%)[6]
 - BasaIndonesia (resmi)
Jawa (resmi daerah)[7]
Lagu dhaèrahSuwe Ora Jamu, Pitik Tukung, Walang Kekek, Caping Gunung
Omah tradhisionalRumah Joglo, Bangsal Kencono
Gaman tradhisionalKeris
Situs wèbjogjaprov.go.id

Panagara Mirunggan Ngayogyakarta (Indonésia: Daerah Istimewa Yogyakarta (DIY)) ya iku panagara ing Indonésia lan dadi salah sijining panagara ing Indonésia sing nyandhang prédhikat istimewa utawa mirunggan. DIY ana ing sisih kidul pulo Jawa pérangan tengah. Minangka kitha kraton Indonesia ingkang piyambak tetep dipunkengku dening monarkhi, Yogyakarta dipunanggep minangka pusat penting kanggé seni lan budaya Jawa klasik kados ta balet, kain batik, drama, sastra, musik, puisi, seni perak, seni rupa, lan wayang kulit.[8] Kawentar minangka pusat pendidikan Indonesia, Yogyakarta minangka omahipun kanggé sakdawanipun mahasiswa lan puluhan sekolah lan universitas, kalebet Universitas Gadjah Mada, lembaga pendidikan tinggi paling ageng ing nagari lan salah satunggalingipun ingkang paling prestisius.[9][10][11]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sedurungé proklamasi kamardikan Indonésia, DIY iku karajan mardika, katata saka Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat, Kadipatèn Pakualaman uga sapérangan wewengkon-wewengkon enklave Kasunanan Surakarta Hadiningrat lan Praja Mangkunagaran.

Pratélan Daérah Tingkat II[besut | besut sumber]

  1. Kabupatèn Bantul
  2. Kabupatèn Gunungkidul
  3. Kabupatèn Kulon Praga
  4. Kabupatèn Sléman
  5. Kutha Ngayogyakarta

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. lebih tepat disebut sebagai filosofi
  2. Sesuai UU 13/2013 tentang keistimewaan DIY, nama yang digunakan adalah Sultan Hamengku Bawono, tanpa kata "Sri" didepannya, tanpa ada bilangan sultan ke.... pada bagian belakangnya
  3. Sesuai UU 13/2013 tentang keistimewaan DIY, nama yang digunakan adalah Adipati Paku Alam, tanpa frasa "Sri Paduka" didepannya, tanpa ada bilangan adipati ke.... pada bagian belakangnya
  4. "Rincian Alokasi Dana Alokasi Umum Provinsi/Kabupaten Kota Dalam APBN T.A 2020" (PDF). www.djpk.kemenkeu.go.id. 2020. Dibukak ing 11 Fèbruari 2021.[pranala mati permanèn]
  5. "Kewarganegaraan, Suku Bangsa, Agama, dan Bahasa Sehari-hari Penduduk Indonesia 2010". Badan Pusat Statistik. Dibukak ing 8 Juni 2018.
  6. "Jumlah Pemeluk Agama Provinsi DI Yogyakarta 2019". www.bappeda.jogjaprov.go.id. Dibukak ing 25 Fèbruari 2020.
  7. "Peraturan Daerah Daerah Istimewa Yogyakarta Nomor 2 Tahun 2021 tentang Pemeliharaan dan Pengembangan Bahasa, Sastra, dan Aksara Jawa".
  8. "On Java, a Creative Explosion in an Ancient City". The New York Times. Dibukak ing 16 December 2018.
  9. "Introducing UGM". Universitas Gadjah Mada. 26 March 2017. Dibukak ing 4 October 2018.
  10. "Top Universities in Indonesia". Top Universities. Dibukak ing 4 October 2018.
  11. "UGM Ranks First in Indonesia and 53rd in Asia". Southeast Asian University Consortium for Graduate Education in Agriculture and Natural Resources. 3 October 2018. Diarsip saka sing asli ing 19 October 2017. Dibukak ing 26 March 2017.