Olahan Indo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Masakan Indo minangka tradisi masak lan masakan fusi, umume ana ing Indonesia lan Walanda, uga Belgia, Afrika Selatan lan Suriname . Masakan iki ditondoi saka masakan campuran sing dumadi saka asli masakan Indonesia karo Eurasia -influences-utamané Walanda, uga Portugis, Spanyol lan Inggris -Lan kosok balene. Saiki, ora mung wong Indo sing ngonsumsi masakan Indo, nanging uga wong Indonesia lan Walanda .

Sejarah lan asal usul[besut | besut sumber]

Liwat kolonialisme Walanda ngenalake masakan Eropa kayata roti, keju, steak panggang lan pancake . Minangka produsen taneman awis; kopi lan teh uga misuwur ing Hindia kolonial. Roti, mentega lan margarin, roti isi isi ham, keju utawa selai buah, poffertjes, pannekoek lan keju Walanda umume dikonsumsi dening Walanda lan Indos kolonial nalika jaman kolonial. Sawetara ningrat kelas ndhuwur (bangsawan) lan sawetara warga asli sing kena pengaruh masakan Eropa, lan dimangerteni bahan masakan kelas elit kelas ndhuwur masarakat Hindia Walanda. Iki nyebabake adopsi lan gabungan masakan Eropa dadi masakan Indonesia. Sawetara pasugatan kang digawe nalika jaman kolonial sing Walanda dipengaruhi: padha kalebu Selat solo (Solo salad), bistik jawa (daging sapi steak Jawa), semur (saka smoor Walanda), sayur kacang merah (brenebon) lan sop buntut (Sop Buntut) . Kue lan cookie uga bisa nglacak asal usul saka pengaruh Walanda; kayata kue bolu (tart), kue pandan, lapis legit ( spekkoek ), spiku (lapis Surabaya), klappertaart (tart kelapa), lan kaasstengels (cookie keju). Kue cubit sing umume ditemokake ing ngarep sekolah lan pasar dipercaya asale saka poffertjes. [1]

Budaya kuliner Indo menehi pengaruh sing tetep ing masarakat Walanda. Ora ana papan liya ing sanjabane Indonesia kanthi panganan sing akeh banget sing kasedhiya. [2] Indos duwe peran penting kanggo ngenalake masakan Indonesia lan masakan fusi Indo menyang Walanda, saengga dadi populer nganti ana sing nganggep minangka bagean integral saka masakan Walanda. [3] Countess C. van Limburg Stirum nyerat ing bukune "The Art of Dutch Cooking" (1962): ing kene ana akeh masakan Indonesia, sawetara sing butuh waktu pirang-pirang jam kanggo nyiyapake; nanging sawetara sing gampang dadi populer dadi bisa dianggep "masakan nasional" . Dheweke nyedhiyakake resep-resep kanggo sajian sing wis umum digunakake ing Walanda: nasi goreng (nasi goreng), pisang goreng (pisang goreng), lumpia goreng (gulung spring goreng), bami (mie goreng), sate (daging sate panggang), saos sate (saus kacang), lan sambal ulek (tempel lombok). Umume kutha ing Walanda bakal duwe restoran lan toko (toko) Hindia. Malah umume restoran Cina wis nambahake masakan Indonesia ing menu kayata babi panggang (lan daging babi panggang), lan saiki akeh sing ngarani Restoran India India

.

Panganan[besut | besut sumber]

'Babi panggang speciaal met nasi' gaya Indo (Walanda), gabungan takeaway sing populer ing Walanda daging babi goreng karo saus lan nasi sing dimasak.
Bami goreng, varian bakmi .
  • Acar, sayuran utawa woh-wohan acar, biasane digawe saka macem-macem sayuran kayata timun, wortel, kubis, bawang, cabai mripat manuk lan kacang pekarangan, sing diasinake ing cuka, kadang ditambah karo jeruk kaffir kanggo nambah aroma jeruk, lan uga lombok garing.
  • Ayam kodok, pitik isi lan panggang, umume dadi panganan plancongan nalika natal lan acara khusus liyane. [4]
  • Babi tembung, weteng daging babi diolah nganggo kecap asin manis.
  • Babi panggang, sajian daging babi panggang utawa panggang disajeni karo saos adhedhasar tomat.
  • Bakpau, adaptasi saka baozi Tionghoa ing Indonesia, diisi daging (biasane daging babi cincang, daging sapi cincang utawa daging ayam diced), coklat, keju, tempel kacang mung manis utawa tempel kacang abang
  • Bami, mi adhedhasar gandum, umume disiapake lan diiseni pitik utawa daging babi cincang sing dibumbui kecap, sayuran ijo lan duduh kaldu .
  • Bamischijf, panganan cemilan sing kalebu irisan bami, roti lan digoreng. [5]
  • Bistik jawa, steak daging sapi jawa, sajian sing dipengaruhi Eropa saka Solo . Panganan iki meh padha karo selat solo .
  • Bitterballen, cemilan adhedhasar daging, digawe nganggo rebusan sing kenthel banget kenthel karo stok roux lan daging sapi lan dimuat kanthi daging, adhem rebus nganti firma, banjur gulungake campuran sing kenthel dadi bal sing banjur diwenehi roti lan digoreng.
  • Brenebon, sup kacang ginjel abang, kadang dicampur karo trottot babi, daging sapi utawa pitik.
  • Erwtensoep, godhok kacang polong ijo sing kenthel, potongan daging babi sing beda, rookworst, celeriac utawa celery batang, bawang, bawang, wortel, lan asring kentang.
  • Satri goreng, kentang goreng disajikake karo sate . Istilah iki uga nuduhake kentang goreng sing nganggo saus kacang .
  • Gado-gado, jinis salad sayuran rebus utawa blanched ing saus kacang .
  • Hutspot, kentang rebus lan tumbuk, wortel, lan bawang.
  • Kaassoufflé, cemilan keju lebur ing bungkus adonan adonan tipis sing wis diwenehi roti banjur digoreng.
  • Kaasstengels, cookie kanthi bentuk tongkat, umume ditemokake ing Indonesia lan Walanda, digawe saka campuran butter utawa margarine sing apik karo kuning telur, ditambah karo keju parut, banjur dicampur karo tepung, tepung jagung lan bubuk manggang.
  • Klappertaart, jajan klapa digawe saka glepung, gula, susu, butter, uga daging lan jus klapa .
  • Kochi, pangsit digawe saka glepung ketan, lan diiseni isi klapa karo gula aren.
  • Kroket, silinder cilik panganan sing kalebu binder tebal sing dikombinasikake karo isi, sing diwadhahi roti lan digoreng, lan disajeni minangka sajian utawa cemilan
  • Lumpia, gulungan spring seger utawa dikukus, digawe saka roti lan kertas kaya kue tipis utawa crepe.
  • Schwar Macaroni, sajian casserole macaroni arupa pasta ( macaroni ), keju, susu, mentega, daging (daging sapi utawa ayam asap utawa umume digunakake), sosis, tuna, endhog, bawang, jamur lan kadang kentang.
  • Nasi goreng, nasi goreng krupuk utawa sambal .
  • Nasi rames, Indo njupuk sajian campuran nasi jawa .
  • Nasischijf, nasi kukus sing digoreng jero, kalebu nasi goreng ing njero kerak roti .
  • Kuku, rempah-rempah kue karo rye minangka bahan penting.
  • Pastel tutup, pie Shepherd digawe karo pitik lan sawetara sayuran kayata wortel, kacang polong ijo lan endhog rebus, kabeh diwenehi kentang tumbuk.
  • Perkedel, roti goreng, digawe saka kentang, daging cincang, jagung utawa tahu, utawa iwak cincang sing dikupas.
  • Pisang goreng, cemilan sing digawe saka pisang utawa pisang, ditutupi adonan utawa ora, digoreng nganggo minyak goreng sing panas.
  • Poffertjes, pancake cilik lan alus, digawe saka glepung ragi lan soba.
  • Roti bakar, roti panggang roti lapis kanthi macem-macem isi.
  • Roti gambang, roti coklat wujude persegi dowo wiji wijen, dibumboni karo kayu manis lan gula aren . [6]
  • Sate, daging panggang tusuk. Jinis sate sing populer ing masakan Indo, kalebu sate ayam, daging babi, wedhus lan kroket.
  • Saos sate, saos kacang.
  • Selat solo, salad sing kalebu daging sapi rebus, apu, wortel, kacang ijo, lan keripik kentang utawa kentang goreng nganggo bumbu manis
  • Semprong, cemilan wafer digawe nganggo adonan endhog nganggo cetakan wesi ( wafel wesi ) sing digawe panas ing kompor areng.
  • Semur, rebus daging (umume daging sapi ), sing diolah nganggo kuah coklat sing kenthel. Bahan utama sing digunakake kanggo kuah semur yaiku kecap, bawang, bawang, bawang putih, jahe, candlenut, pala lan cengkeh, uga mrico, ketumbar, cumin lan kayu manis.
  • Pie Shepherd, sajian tradisional kanthi daging lan kentang tumbuk ditambah kecap, kecap, jamur Cina lan bawang putih.
  • Spekkoek, kue lapis ngemot campuran rempah-rempah ing Indonesia, kayata kapulaga, kayu manis, cengkeh, gada lan anise. Kue digawe saka glepung lan kuning telur lan akeh butter lan margarine.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Karin Engelbrecht. "Dutch Food Influences - History of Dutch Food - Culinary Influences on the Dutch Kitchen". About. Diarsip saka sing asli ing 5 October 2011. Dibukak ing 22 September 2011.
  2. Keasberry, Jeff (2012). Indische Keukengeheimen, recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry's. Uithoorn: Karakter Uitgevers BV. p. 33. ISBN 978-90-452-0274-7.
  3. C. Countess van Limburg Stirum, The Art of Dutch Cooking (Publisher: Andre Deutsch Limited, London, 1962) pp. 179-185
  4. Kautsar, Muthi Achadiat. "'Ayam kodok': Indonesia's near-forgotten holiday dish". The Jakarta Post (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-12-26.
  5. "Bami Schijf". National Post. March 6, 2013. Diarsip saka sing asli ing 14 October 2013. Dibukak ing 13 October 2013.
  6. "Roti Gambang dan Roti Ganjel Rel, Adakah Perbedaannya? Halaman all". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-05-02.