Wortel jangan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Wortel ing Pasar Pusat Ljubljana
Wortel didol ing pasar petani ing The Villages, Florida

Wortel ( Daucus carota subsp. Sativus ) minangka sayuran oyot, umume warna oranye, sanajan kultivar ungu, ireng, abang, putih, lan kuning ana. [1] [2] [3] Iki minangka jinis wortel liar, Daucus carota, sing asale saka Eropa lan Asia Tenggara . Tanduran iki bisa uga asale saka Persia lan asale ditanduri godhong lan wiji. Bagéyan tanduran sing paling umum dipangan yaiku taproot, sanajan batang lan godhongé uga dipangan. Wortel domestik wis dipilih kanthi wiji amarga taproot sing luwih gedhe, luwih enak, lan kurang tekstur kayu.

Woh sing tuwuh yaiku skizokarp sing kasusun saka rong merikarps ; saben mericarp minangka wiji sing sejatine . Mericarps sing dipasangake bisa dipisahake nalika garing. Pamisahan prematur (pecah) sadurunge panen ora dikarepake amarga bisa nyebabake winih winih. Wiji sing diwasa rata ing sisih commissural sing ngadhepi septum ovary . Sisih sing rata duwe limang iga bujur. Rambut wulu sing metu saka sawetara iga biasane dicopot nganggo abrasi nalika digiling lan diresiki. Bibit uga ngemot saluran minyak lan kanal. Wiji ukurane beda-beda, wiwit kurang saka 500 nganti luwih saka 1000 wiji saben gram. [4]

Carrots, raw
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi173 kJ (41 kkal)
9.6 g
Gula4.7 g
Serat panganan2.8 g
0.24 g
0.93 g
Vitamin
Riboflavin (B2)
(5%)
0.058 mg
Mineral
Kalsium
(3%)
33 mg
Wesi
(2%)
0.3 mg
Potasium
(7%)
320 mg
Komponèn liyané
Banyu88 g

Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Iorizzo, Massimo; Curaba, Julien; Pottorff, Marti; Ferruzzi, Mario G.; Simon, Philipp; Cavagnaro, Pablo F. (2020-08-07). "Carrot Anthocyanins Genetics and Genomics: Status and Perspectives to Improve Its Application for the Food Colorant Industry". Genes. 11 (8): 906. doi:10.3390/genes11080906. ISSN 2073-4425. PMC 7465225. PMID 32784714.
  2. Iorizzo, Massimo; Senalik, Douglas A.; Ellison, Shelby L.; Grzebelus, Dariusz; Cavagnaro, Pablo F.; Allender, Charlotte; Brunet, Johanne; Spooner, David M.; Van Deynze, Allen (2013). "Genetic structure and domestication of carrot (Daucus carota subsp. sativus) (Apiaceae)". American Journal of Botany. 100 (5): 930–938. doi:10.3732/ajb.1300055. PMID 23594914.
  3. Sifferlin, Alexandra. "Eat This Now: Rainbow Carrots". Time. Diarsip saka sing asli ing 23 January 2018. Dibukak ing 27 January 2018.
  4. Masalah skrip: Fungsi "harvard_core" ora ana.