Babi kécap

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Babi kecap
Babi kecap 1.jpg
Babi kecap, Chinese Indonesian pork braised in sweet soy sauce
Jeneng liyanéBabi ketjap (Dutch dialect)
AjanganMain course
Panggonan asalIndonesia
Tlatah utawa prajaSoutheast Asia
Hawa ajanganHot
Woworan pokokPork and vegetables simmered in kecap manis (sweet soy sauce) spiced with garlic and shallot
VariasiSemur
Buku masakan: Babi kecap  Médhia: Babi kecap

Babi kecap yaiku daging babi sing dirajang ing Indonesia kanthi kecap legi (tembung manis ).[1][2] Iki minangka klasik Cina Indonesia, amarga kesederhanaan lan popularitas ing antarane rumah tangga Tionghoa Indonesia . Uga misuwur ing kalangan masarakat non-Muslim Indonesia, kaya ta Bali, Batak lan Minahasan, lan ing Walanda, ing endi diarani babi ketjap, amarga ana hubungane kolonial karo Indonesia. Ing Walanda, sajian kasebut bisa uga diwenehake ing perjamuan rijsttafel sing mewah.[3]

Panganan kasebut dipercaya adhedhasar daging babi godhog Cina Kidul ing kecap. Nanging, iki asale luwih saka basa Indonesia, amarga rasa legi entheng sing dilebokake dening tembung manis (kecap manis) ing basa Indonesia. Kadang disiapake nganggo saus lombok sing pedhes.[4]

Ing Bali, babi tembung dikonsumsi ing festival kaya ta Galungan lan Nyepi .[5]

Bahan-bahan[besut | besut sumber]

Babi kecap nganggo janganan lan sega

Resep dhasar, umume digunakake dening wong-wong Cina ing omah-omahé, biasane mbutuhake weteng daging babi sing diiris karo kecap manis, dibumboni bawang putih, bawang utawa bawang, lan uyah. Resep populer sing digunakake ing papan liya - saka restoran ing Chinatown ing Indonesia, nganti Bali lan Walanda, bisa uga kalebu bahan tambahan, kaya ta sere, jahe, tomat, pasta urang, godhong salam ( godhong teluk Indonesia), lada putih lan cabai merah.[5] Yen kecap manis ora kasedhiya, bisa diganti karo kecap biasa sing dicampur karo gula aren utawa gula coklat. paprika manis sing ora panas lan pedhes bisa digunakake kanggo ngganti lombok abang.

Panganan sairib[besut | besut sumber]

Beda banget karo panganan favorit Indonesia liyane sing diarani semur daging, sanajan semur biasane digawe saka daging sapi lan kentang kanthi rempah-rempah sing beda-beda. Varian pitik diarani ayam kecap .

Deleng uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Shurtleff, W.; Aoyagi, A. (2014). History of Soybeans and Soyfoods in Korea, and in Korean Cookbooks, Restaurants, and Korean Work with Soyfoods outside Korea:. Soyinfo Center. p. 514. ISBN 978-1-928914-66-2. Dibukak ing September 28, 2016.
  2. Shurtleff, W.; Aoyagi, A. (2012). History of Soy Sauce (160 CE To 2012). Soyinfo Center. p. 1467. ISBN 978-1-928914-44-0. Dibukak ing September 28, 2016.
  3. Monique (9 June 2013). "Indonesian Braised Pork with Sweet Soy Sauce (Babi Kecap)". My Little Chequered Kitchen.
  4. Kruger, V. (2014). Balinese Food: The Traditional Cuisine & Food Culture of Bali. Tuttle Publishing. p. 148. ISBN 978-1-4629-1423-4. Dibukak ing September 28, 2016.
  5. a b De Neefe, J. (2006). Fragrant Rice: My Continuing Love Affair with Bali [Includes 115 Recipes]. Periplus Editions (HK) Limited. p. 83. ISBN 978-0-7946-5028-5. Dibukak ing September 28, 2016.