Wuku Galungan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Galungan utawa Dungulan iku jenenge wuku sing ping sewelas. Miturut kaum tradhisional ing Bali lan Jawa, minggu iki direksa déning Bathara Kamajaya. Ing minggu iki uga tiba, dina gedhé Galungan sing dirayakake déning umat Hindu Indonésia, utamane déning umat Hindu Bali, ing dina Rebo Kliwon. Wong sing dilairaké jroning wuku iki wateké gampang nesu, rada sembrana (Basa Indonésia: gegabah), gampang tersinggung, irèn, perasaané alus lan gampang kayungyun (tresna), rejekiné apik ananging rada boros, teguh kukuh lan kuwat sikapé.

Sipat[besut | besut sumber]

Bisa agawé lega ing ati sing susah, seneng marang lelaku apik, adoh saka pegawéyan ala. Mangku banyu jroning bokor =seneng sedekah, pengasih, sethithik rejekiné. Wit-é : Tanganan = ènthèngan, ora gelem mandheg, keras budiné, seneng marang darbèké liyan. Manuk-é : Bidho = gedhé nafsuné, murka. Bebayané : congkrah. Penangkal-é : slametan sega beras sepitrah dikukus, lawuhé daging wedhus. Dongané : Selamat pina. Candrané : peksi wonten ing luhur = yèn golèk asil kanthi nungkulaké sirah, sebab gora-goda.

Dina pasaran[besut | besut sumber]

MingguPaing
SenenPon
SlasaWage
ReboKliwon, Dina Riyaya Galungan
KemisLegi/Umanis
JemuwahPaing
SetuPon

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wuku_Galungan&oldid=1080447"