Setu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar Saturnus, Caravaggio, abad ka-16

Setu (pocapan Basa Indonésia: Sabtu), iku dina kapitu sajeroning kalèndher Jawa, sawisé Jemuwah lan sadurungé Ngaat. Jeneng Setu asalé saka basa Ibrani, sabbat (שבת) kang tegesé "dhèwèké mandheg".

Jeneng liya kanggo Setu ya iku Saniscara, kang dijupuk saka basa Sangskreta kang tegesé Saturnus, mèmper karo pangertèn sajeroning sawetara basa-basa ing Éropah.

Saliyané iku uga ana jeneng liya manèh kang asalé saka basa Jawa ya iku tumpek. Ing Bali tumpek iku tegesé dina Setu kliwon.

Dina Setu minangka dina libur, lan dina kanggo ibadah kanggoné umat Yahudi.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]