Pasaran

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lambang dina pasaran Jawa, saka buku History of the Indian Archipelago déning John Crawfurd (1820).

Pasaran utawa ing kalèndher Jawa disebut Pancawara, iku pétungan wektu sing suwéné limang dina. Jroning sistem pananggalan Jawa lan Bali, ana rong jinis siklus wektu: siklus minggon lan siklus pasaran. Jroning siklus minggon, seminggu dipérang dadi pitung dina, kayadéné kang dikenal sadina-dina ya iku dina Senèn, Selasa, Rebo, Kemis, Jemuwah, Setu, lan Ngaat utawa Minggu. Jroning siklus pasaran, sepasar dumadi saka limang dina pasaran ya iku: Pahing/Jenar – Pon/Palguna – Wagé/Cemengan – Kliwon/kasih – Legi1/umanis2.

Miturut kalèndher Jawa,saben dina lan tanggal ing sistem kalèndher Masèhi tansah nduwèni rong werna jeneng dina. Contoné: tangal 1 Januari 2001 iku dina Senèn - Pahing, sabanjuré tanggal 2 Januari 2001 dina Selasa - Pon, banjur diterusaké dina Rebo - Wagé, disusul dina Kemis - Kliwon, Jemuwah - Legi, Setu - Pahing, Ngaat - Pon, Senèn - Wagé, Selasa - Kliwon, lan sakbanjuré. Kombinasi rong jinis dina iki nganti saiki isih dianggo jroning panerbitan tanggalan utawa surat khabar abasa Jawa, kaya koran Kedaulatan Rakyat yang terbit ing kutha Yogyakarta.

Delengen uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pasaran&oldid=1000055"