Pasaran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lambang dina pasaran Jawa, saka buku History of the Indian Archipelago déning John Crawfurd (1820).

Pasaran utawa ing kalèndher Jawa disebut Pancawara, kuwi pétungan wektu sing suwéné limang dina. Jroning sistem pananggalan Jawa lan Bali, ana rong jenis siklus wektu: siklus minggon lan siklus pasaran. Jroning siklus minggon, seminggu dipérang dadi pitung dina, kayadéné kang dikenal sadina-dina yakuwi dina Senèn, Selasa, Rebo, Kemis, Jemuwah, Setu, lan Ngaat utawa Minggu. Jroning siklus pasaran, sepasar dumadi saka limang dina pasaran yakuwi: Pahing/Jenar – Pon/Palguna – Wagé/Cemengan – Kliwon/kasih – Legi1/umanis2.

Miturut kalèndher Jawa,saben dina lan tanggal ing sistem kalèndher Masèhi tansah nduwèni rong werna jeneng dina. Contoné: tangal 1 Januari 2001 kuwi dina Senèn - Pahing, sabanjuré tanggal 2 Januari 2001 dina Selasa - Pon, banjur diterusaké dina Rebo - Wagé, disusul dina Kemis - Kliwon, Jemuwah - Legi, Setu - Pahing, Ngaat - Pon, Senèn - Wagé, Selasa - Kliwon, lan sakbanjuré. Kombinasi rong jenis dina iki nganti saiki isih dianggo jroning panerbitan tanggalan utawa surat khabar abasa Jawa, kaya koran Kedaulatan Rakyat yang terbit ing kutha Yogyakarta.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pasaran&oldid=814152"