Minggu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Ngaat)
Jujug: pandhu arah, pados

Ngahad utawa Ngakad iku dina kang kapisan jroning kalèndher Jawa, ya iku sawisé dina Setu lan sadurungé dina Senèn. Jeneng Ngaat iku asalé saka basa Arab Ahad kang tegesé siji utawa dina kang kapisan. Jroning kalèndher Jawa, dina Ngaat iki neptuné 5. Neptu iku angka kang diduwèni saben dina, pasaran, wulan lan taun, kanggo pétungan golèk dina apik (Wariga Gemet, upamané kanggo miwiti kagiatan kang wigati kayadéné arep palakrama, lelungan adoh lan sapanunggalané.

Ing kalèndher Masèhi dina iki diarani dina Minggu. Dina Ngaat iki minangka dina libur, lan tumrapé umat agama Kristen lan Katulik minangka dina kanggo ngayahi ibadah ing gréja. Jeneng liya kanggo dina iki ya iku Aditya, Raditya, Redité utawa Dité kang dijupuk saka basa Sanskreta kang maknané srengéngé, mèmper karo pangertên ing basa-basa ing Éropah, kayata ing basa Inggris: Sunday, ing basa Walanda:Zondag, basa Jerman: Sonntag kang tegesé padha ya iku dina srengéngé.

Delengen uga[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Minggu&oldid=965048"