Nyepi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Nyepi ya iku dina riyayane umat Hindhu sing dirayakake saben taun baru Saka. Dina riyaya iki dipengeti kanthi itungan Tilem Kesanga kang dipercayai dadi dina kanggo nyucekake para déwa ing tengah samodra kang nggawa intisari amerta. saéngga umat Hindhu nglakoni puja sembahyang kanggo para déwa.[1].

Pangerten Nyepi[besut | besut sumber]

Nyepi saka ukara sepi. Dina riyaya Nyepi sabenere karaméan taun anyar umat Hindhu kanthi penanggalan Caka, kang diiwiwiti saka taun 78 Masehi. Beda karo karaméan taun masehi, karaméan taun anyar Caka ing Bali diwiwiti kanthi nyepi. Ora ana pawiyatan kaya racaké. Kabèh pegaweyan prei, uga papan-papan umum, kaya ta rumah sakit, sekolah lan sapinunggalane. Ancas mliginé dina riyaya ya iku nyenyuwun dhumateng Gusti kang murbeng dumadi, maha kwasa lan maha asih, kanggo nyucekake Bhuana Alit lan Bhuana Agung. Sadurungé dina riyaya Nyepi, ana pirang-pirang rangkean upacara kang dilakokake umat Hindhu, mligine masarakat ing Bali

cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1](dipunundhuh tanggal 14 September 2012)