Nyepi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Nyepi ya iku dina riyayané umat Hindhu kang dirayakaké saben taun baru Saka. Dina riyaya iki dipengeti kanthi itungan Tilem Kesanga kang dipercayai dadi dina kanggo nyucèkaké para déwa ing tengah samodra kang nggawa intisari amerta, saèngga umat Hindhu nglakoni puja sembahyang kanggo para déwa.[1].

Pangerten Nyepi[besut | besut sumber]

Nyepi saka ukara sepi. Dina riyaya Nyepi sabenere karaméan taun anyar umat Hindhu kanthi pananggalan Caka, kang diiwiwiti saka taun 78 Masehi. Béda karo karaméan taun masehi, karaméan taun anyar Caka ing Bali diwiwiti kanthi nyepi. Ora ana pawiyatan kaya racaké. Kabèh pegaweyan prei, uga papan-papan umum, kaya ta rumah sakit, sekolah lan sapinunggalane. Ancas mligi dina riyaya ya iku nyenyuwun dhumateng Gusti kang murbeng dumadi, maha kwasa lan maha asih, kanggo nyucekake Bhuana Alit lan Bhuana Agung. Sadurungé dina riyaya Nyepi, ana pirang-pirang rangkean upacara kang dilakokake umat Hindhu, mligine masarakat ing Bali

cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. [1](dipunundhuh tanggal 14 September 2012)