Ogoh-ogoh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ogoh-ogoh

Ogoh-ogoh iku kalebu ana kabidayan Agama Hindu Ing Bali.[1] Kesenian iki dirayakake yèn ta ngepasi dina Nyepi ya iku dina agunge wong sing agamane Hindu.[1] Wiana ngandharake yèn kasunyatane Ogoh-ogoh ndhisik anane iku ora ana sambung rentete karo dina riyaya nyepi.[2] Iku mung wujud saka kreativitase wong Bali kanthi wujud buta utawa raseksa.[2] Nut jaman kelakone banjur digawé aturan kang nglebokaké Ogoh-ogoh iki mlebu ana ritual Nyepi[2]

Jinise Ogoh-ogoh[besut | besut sumber]

Telu wujud ogoh-ogoh sing lumrah dingertèni saka Bali ya iku Celuluk, Buta, lan Pang (Gundul).[1] Ogoh-ogoh iki diwujudake buta kang dadi simbole angkara murka. Mula saka iku banjur diarak, antarané diobong.[1]

Prosèsi Tata cara[besut | besut sumber]

  1. Diawiti prosesi Melasti ya iku prosèsi kang njupuk banyu suci saka segara ing Semarang ana Pasisir Marina.[1]
  2. Ogoh-ogoh kanthi wujud buta kala (kang duwéni sifat raseksa) diarak mubengi désa ing wayah wengi sadina sadurune riyaya Nyepi. Sarampunge acara banjur diobong ogol-ogole.[2]
  3. Ing dina riyaya Nyepie kabèh wong padha kontemplasi dan yoga-samadhi di omahe dhewe-dhewe awit tabuh 06.00 WIB hingga dina sesuke tabuh 06.00 WIB.[1]
  4. Puncaking acara dianakaké acara Dharma Shanti[1]

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id) [1] (Kaundhuh tanggal 8 April 2011)
  2. ^ a b c d (id) [2] (Kaundhuh tanggal: 8 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ogoh-ogoh&oldid=1074579"