Kécap iwak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kécap iwak Jepang

Kécap iwak punika cuwéran sing dijupuk saka fermentasi saka iwak karo uyah . Kécap iwak racaké digunakaké minangka bumbon kanggo masak, dicelupaké panganan laut, lan panganan wong Timur, digawé para nelayan ing saindenging negara ASEAN . Jeneng kécap iwak ing negara-negara ASEAN uga beda (Indonesia: petis; Thailand: nam pla, Philippines: patis ; Jepang: shottsuru, lan Vietnam: nước mắm ). Titikan khas saka saus iwak yaiku rasa asin lan gurih saka iwak.

Ngolah[besut | besut sumber]

Sajroné proses fermentasi hidrolisis jaringan iwak dumadi dening enzim sing diasilaké dening mikroorganismé. Peranan enzim kasebut minangka pemisah ikatan polipeptida menyang ikatan sing luwih gampang. Mikroorganisme sing ngrembaka sajroné fermentasi iwak durung dimangerteni. Nanging, diprakirakaké manawa bakteri asam laktik kaya ta mesenterida Laucosotic, Pediococccus cerevisiae lan Lactobacillus plantarum ngrembaka. Sawetara jinis ragi uga dikira ngembangaké fermentasi.[1]

Proses pengolahan iwak ing pangolahan iwak tradisional bakal nyebabaké angsluping protein 5% gumantung saka kadhar uyah lan wektu uyah, saéngga uyah ditambah ora ngluwihi 40 bagean bobot iwak.

Dimasak ing 95-100 ℃ bisa nyuda pencernaan protein lan asam amino. Kajaba iku, protein sing larut, peptida bobot molekuler, lan asam amino bisa larut ing banyu sing nggodhok, saéngga nggodhok kudu ditindakaké ing ngisor 100 ℃. Pemanasan sing kaluwihan (ndhuwur 90 ℃ bola-bali) bisa nyebabaké pembentukan H 2 S sing ngrusak ambu lan nyuda kasedhiyan cysteine ing produk kasebut. Kajaba iku, pemanasan uga nyebabaké reaksi Maillard ing antarane senyawa amino kanthi nyuda gula sing mbentuk melanoidin, polimer coklat sing nyuda nilai tampilan produk kasebut. Pamanasan uga ana amarga reaksi ing antarane protein, peptida, lan asam amino uga lemak. Reaksi iki bisa nyuda nilai nutrisi protein iwak kanthi nyuda nilai pencernaan lan kasedhiyan asam amino, utamane lysine.

Manéka kécap iwak

Umumé, proses ngolah saos iwak yaiku kanggo uyah iwak sing wis diangkat, banjur disimpen ing wadhah sing ditutup nganti 3 nganti pirang-pirang wulan. Salajengipun, cuwéran sing diasil saringan kanggo entuk kécap bebas saka saos iwak, banjur di bungkus ing botol steril lan pasteurisasi.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathethan sikil[besut | besut sumber]

  1. Bucle, K.A. 1985. Ilmu Pangan. Penerjemah Hari Purnomo, Adiono. UI Press. Jakarta