Petis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Petis
Petis.JPG
Petis urang
JinisBahan sambel
Panggonan asalIndonésia
Hawa ajanganAdhem
Woworan pokokSaripati urang
VariasiPetis urang, petis iwak lan petis lorjuk
Buku masakan: Petis  Médhia: Petis


Petis ya iku sawijining sambel werna ireng kasoklatan sing dipigunakaké mawa bumbu ing olah-olahan Jawa.[1] Petis digawé saka olahan urang, iwak utawa kerang sing digodhog karo bumbu nganti banyuné asat lan duwè wujud kenthel kaya jenang. Racaké petis digodhog karo uyah lan gula jawa. Petis ora mbutuhaké wektu fermentasi kaya trasi lan bisa langsung dipigunakaké sakwisé digawé. Olahan iki ngandhut asam glutamat, mula bisa gawé rasa ènak.[2]

Jinis[besut | besut sumber]

Petis duwé 3 jinis ya iku:

  • Petis urang sing digawé saka urang utamané bagean endhasé.
  • Petis iwak sing digawé saka dhudhuh iwak pindhang
  • Petis lorjuk sing digawé saka kerang pring (kerang bambu)[3]

Piguna[besut | besut sumber]

Sambel petis

Petis iku bumbu sing gawé sedhep masakan Jawa lan paling akèh digunakaké ing Jawa Wétan. Olah-olahan sing nganggo petis kaya déné:

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Group, G. C. M. "Petis, Si Hitam dengan Sensasi Manis". www.primarasa.co.id (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-05-25.
  2. "5 Petis dari Pulau Jawa, Orang Indonesia Wajib Tahu". Femina. 2017-07-21. Dibukak ing 2020-05-25.
  3. "Ini Dia, Perbedaan Antara Bumbu Terasi dan Petis". ResepKoki (ing basa Indonesia). 2018-08-28. Dibukak ing 2020-05-25.
  4. Media, Kompas Cyber. "Petis, Penggoyang Lidah dari Pesisir Halaman all". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-05-25.