Petis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Petis urang

Petis ya iku sawijining sambel werna ireng kasoklatan sing dipigunakaké mawa bumbu ing olah-olahan Jawa.[1] Petis digawé saka olahan urang, iwak utawa kerang sing digodhog karo bumbu nganti banyuné asat lan duwè wujud kenthel kaya jenang. Racaké petis digodhog karo uyah lan gula jawa. Petis ora mbutuhaké wektu fermentasi kaya trasi lan bisa langsung dipigunakaké sakwisé digawé. Olahan iki ngandhut asam glutamat, mula bisa gawé rasa ènak.[2]

Jinis[besut | besut sumber]

Petis duwé 3 jinis ya iku:

  • Petis urang sing digawé saka urang utamané bagean endhasé.
  • Petis iwak sing digawé saka dhudhuh iwak pindhang
  • Petis lorjuk sing digawé saka kerang pring (kerang bambu)[3]

Piguna[besut | besut sumber]

Sambel petis

Petis iku bumbu sing gawé sedhep masakan Jawa lan paling akèh digunakaké ing Jawa Wétan. Olah-olahan sing nganggo petis kaya déné:

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Group, G. C. M. "Petis, Si Hitam dengan Sensasi Manis". www.primarasa.co.id (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-05-25. 
  2. "5 Petis dari Pulau Jawa, Orang Indonesia Wajib Tahu". Femina. 2017-07-21. Dijupuk 2020-05-25. 
  3. "Ini Dia, Perbedaan Antara Bumbu Terasi dan Petis". ResepKoki (ing basa Indonesia). 2018-08-28. Dijupuk 2020-05-25. 
  4. Media, Kompas Cyber. "Petis, Penggoyang Lidah dari Pesisir Halaman all". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-05-25.