Tépo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Tépo
Mungkid4.jpg
Tépo ing piring
Jeneng liyanéTépo tahu
AjanganMangan utama
Panggonan asalIndonésia
Tlatah utawa prajaKabupatén Ngawi, Kabupatén Magetan lan sakiwa tengené
Hawa ajanganAdhem
Woworan pokokTahu
Buku masakan: Tépo  Médhia: Tépo

Tépo ya iku panganan khas saka kabupatèn Ngawi, Jawa Wetan arupa sajenis kupat tahu ananging mèmper tahu gimbal. Olahan iki bahan dhasaré ya iku tépo, tahu, tempé sing digorèng lan ana uga sing ditambahi endhog dadar. Tépo mèmper karo lontong ananging bentuké beda lan luwih lembut rasané. Menawa lonthong iku wujudé lonjoran tabung dawa, ananging tépo wujudé prisma segi papat.[1] Tépo disajèkaké karo duduh kecap sing kenthel. Ananging ing tlatah Magetan, duduh tépo luwih cuwèr.[2] Duduh kecap iki rasané lagi , jumbuh karo rasa tépo sing gurih. Bakul tèpo bisa ditemoni ing pinggir dalan.[3] Tépo uga dadi panganan menawa ana adicara kaya ta arisan kulawarga, kumpulan warga, lan dipangan bareng minangka mangan awan nalika mangsa tandur pari.

Cara nggawé[besut | besut sumber]

Cara nggawé tépo iki kagolong gampang ya kuwi:

Tépo[besut | besut sumber]

  • Beras 3 gelas
  • Godhong gedhang
  • Biting
  • Banyu umub

Woworan[besut | besut sumber]

Sambel[besut | besut sumber]

  • 2 bawang
  • Lombok miturut kasenengan
  • Uyah sacukupé
  • Kécap
  • Panyedhep
  • Lenga panas

Ngolah[besut | besut sumber]

  1. Kumbah beras nganti resik
  2. Bentuk godhong gedhang dadi prisma
  3. Isèkaké beras menyang wadhah godhong gedhang
  4. Lempit lan pasangaké biting
  5. Cemplungaké ing banyu umub lan tutup.
  6. Enténi 2 jam nganti banyuné rada asad sinambi diwolak-walik.
  7. Sakwisé mateng, entas lan diangin-anginaké supaya adhem.
  8. Rajang tempé lan tahu dadi kothak-kothak lan gorèng ing lenga panas.
  9. Entas nalika wis mateng.
  10. Rajang kubis lan slédri.
  11. Uleg bahan sabel ing lèmpèr nganti lembut.
  12. Sakwisé lembut, digrujug lenga panas.
  13. Piring dimlumahaké lan iris-iris kupat.
  14. Tambahaké tahu lan tempé.
  15. Wènèhi kubis lan thokolan.
  16. Suntak sambel ing dhuwuré.
  17. Kepyuri slèdri ing dhuwuré.
  18. Tépo wis bisa disajèkaké lan ditambah krupuk.[5]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. abellacitra. "[COC Regional: Makanan Tradisional] Wajib Coba, Tepo Tahu Legendaris Khas Kota Ngawi". KASKUS. Dibukak ing 2020-07-31.
  2. Prodjo, Wahyu Adityo (2018-06-22). "Tahu Tepo, Kuliner Ngawi Berkuah Asam Pedas Manis Wajib Coba". Kompas. Dibukak ing 2020-04-09.
  3. "Tepo Tahu Makanan Tradisional Dari Ngawi, Jawa Timur". Dibukak ing 2020-04-09.
  4. "Resep Tepo Kecap, Kuliner Khas Ngawi Tempat Kelahiran Mendiang Didi Kempot". suara.com (ing basa Indonesia). 2020-05-05. Dibukak ing 2020-07-31.
  5. Kamis; Mei 2020, 07 Mei 2020 13:57 WIB 07; Wib, 13:57 (2020-05-07). "Tepo Kecap Khas Ngawi, Cocok Untuk Santapan Malam Hari". indozone.id (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-07-31.CS1 maint: numeric names: authors list (link)