Kuwé pandan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pandan cake
Sifon pandan.JPG
Pandan Cake.jpg
Top: Indonesian pandan cake
Bottom: Filipino buko pandan cake with the typical frosting of cream and a filling of macapuno strips
Jeneng liyanéPandan chiffon cake[1][2]
Panggonan asalIndonesia[3]
Tlatah utawa prajaSoutheast Asia
Woworan pokokJuice of pandan leaves or Pandanus extract, flour, eggs, sugar, butter or margarine
Buku masakan: Pandan cake  Médhia: Pandan cake

Kuwé pandhan yaiku kuwé spons sing entheng, alus lan ijo [4] (" kuwé "; asale saka Indonesia ) rasané nganggo jus godhong- godhongan amaryllifolius Pandanus . [5] [6] Uga dikenal kanthi sebutan pandan chiffon . kuwé kasebut misuwur ing Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Vietnam, Kamboja, Laos, Thailand, Sri Lanka, Hong Kong, China, lan uga Walanda, utamané ing antarané komunitas Indo, amarga hubungan kolonial sing ana hubungané karo Indonesia. [7] [8] [9] [10]

Bahan-bahan[besut | besut sumber]

kuwé nuduhaké bahan-bahan umum karo kuwé liyané, sing kalebu glepung, endhog, mentega utawa margarin, lan gula. Nanging, bahan sing beda yaiku nggunakaké rwaning pandan, sing menehi kek warna sing beda karo kuwé. kuwé kasebut wernané ijo enom [11] amarga klorofil ing jus godhong. Kadhangkala ngemot pewarna panganan ijo kanggo nambah warna. kuwé kasebut ora mesthi digawé nganggo jus godhong, amarga bisa dirasakaké karo ekstrak Pandanus, mula banjur ditambahaké yen sampeyan pengin warna sing dikarepaké. [12]

Godhong pandan, jus ijo sing dipikolehi saka rwaning iki digunakaké minangka pewarna lan agen rasa kanggo jajan pandan.

kuwé pandan asli umume ing Indonesia, Walanda lan Singapura biasané kuwé spons alus kaya kuwé chiffon sing entheng lan alus, digawé tanpa lapisan utawa es tambahan. [13] Varian liyané asale saka resep kuwé liyané sing padha karo panggunaan ekstrak rasa pandan ijo.

Ing Filipina, kuwé pandan arang digawé karo pandan dhewe, nanging digawé minangka kuwé buko pandan (utawa kuwé pandan klapa), saka " buko pandan ", pasangan tradisional klapa enom ( buko ) lan rasa pandan sing digunakaké ing macem-macem panganan cuci mulut . kuwé pandan Filipina umume duwe potongan daging klapa lan / utawa macapuno minangka topping utawa tambalan. [14] [15] [16] Bentenipun, kuwé pandan ing negara-negara tangganipun biasané disajikaké kosong. [17]

Pandan ijo uga digunakaké minangka agen rasa lan pewarna ing spekkoek kuwé Walanda-Indonesia ( lapis legit ) liyané sing didol ing toko Indo (Eurasia) ing Amsterdam.

Jeneng ing macem-macem basa[besut | besut sumber]

kuwé pandan ing Hong Kong
  • Basa Indonesia : bolu pandan
  • Walanda : jajan pandan
  • Malay : kek pandan
  • Filipina: kuwé pandan (utawa pandang mamon)
  • Khmer: Num Sleok Touy
  • Wong Vietnam: Bánh pho sĩ, "báh lá dứa"
  • Kanton: Chinese
  • Thai: เค้ก ใบ เตย

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Quek, Eunice (30 April 2017). "Is pandan chiffon cake Singapore's national cake?". The Straits Times. Dibukak tanggal 20 May 2020.
  2. "Chiffon Cake Pandan". Holland Bakery (ing basa Inggris). Dibukak tanggal 2020-05-20.
  3. "Mengurai Huru-hara Kue Pandan Singapura". CNN Indonesia (ing basa Indonesia). Dibukak tanggal 2020-05-20.
  4. Hemphill, John; Hemphill, Rosemary (1997). What Herb Is That?. p. 127. ISBN 9780811716345. Dibukak tanggal 29 December 2014.
  5. Jacob, Jeanne; Ashkenazi, Michael (15 January 2014). The World Cookbook. p. 615. ISBN 9781610694698. Dibukak tanggal 29 December 2014.
  6. "Cheap Sweets: Pandan Chiffon". LA Weekly. 22 December 2014. Dibukak tanggal 29 December 2014.
  7. Jeff Keasberry (18 March 2015). "Pandan Cake Pops".
  8. "Pandan Chiffon Cake". Asian Inspirations. 29 October 2017.
  9. "Pandan Chiffon Cake". Asian recipe. Diarsipna saka sing asli tanggal 2018-01-16. Dibukak tanggal 2018-01-16.
  10. Zoe Li; Maggie Hiufu Wong (3 April 2017). "Cakes of the world: Tiramisu, baklava, cheesecake and more national treats". CNN (ing basa Inggris). Dibukak tanggal 2020-05-20.
  11. Castella, Krystina (January 2010). A World of Cake. p. 288. ISBN 9781603425766. Dibukak tanggal 29 December 2014.
  12. "Recipe: Pandan chiffon cake with coconut glaze". Los Angeles Times. May 5, 2011. Dibukak tanggal November 5, 2011.
  13. "Welcome to Bengawan Solo". www.bengawansolo.com.sg. Dibukak tanggal 2020-05-20.
  14. Besa-Quirino, Betty Ann (13 June 2012). "How to bake a Pandan – Macapuno Cake". Asian in America. Dibukak tanggal 22 April 2019.
  15. Anastacio, Aileen. "Buko Pandan Cake Recipe". Yummy.ph. Dibukak tanggal 22 April 2019.
  16. "Buko Pandan Confetti Cake". Kawaling Pinoy Tasty Recipes. Dibukak tanggal 22 April 2019.
  17. Tay, Leslie. "How to make a pandan chiffon cake: Almost everything you need to know". ieatishootipost. Dibukak tanggal 24 April 2019.