Pandhan wangi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pandanus amaryllifolius
Pandan (screwpine) leaves.JPG
Pandhan wangi
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Pandanales
Famili: Pandanaceae
Génus: Pandanus
Spésies: P. amaryllifolius
Jeneng binomial
Pandanus amaryllifolius
Roxb.

Pandan wangi iki kalebu uwit-witan sing kanggo masak mbendino terutama kanggo masak sega. Pandan wangi kie jane bisa apa waé digunaake. Amarga godhong pandan iki duwé keistimewaan kang isoh marai panganan sing dikei iku ambune wangi lan bisa uga dadi pawerna panganan alami dadi ora marai ngrusakke ginjal lan kasehatan awak.[1] Pandan wangi jumbuh ning laladan tropis lan uga akèh nang latar omah utawa kebon.[1] Pandan wangi jumbuh nang pinggir kali, pinggir rawa, lan uga panggon-panggon kang lembab, jumbuh nang laladan pasisir nganti ketinggian 500 m dpl.[1] perdu taunan, 1–2 m.[1] Batange bulet bekas kanggo lungguh godhong, nyabang, njalar, oyot tunjang metu sekitar pangkal batang lan cabang.[1] godhong tunggal duduk, nganggo pangkal meluk batang, kesususn baris telu spiral.[1] Helai godhong bentuke pita, tipis, lunyu, pucuk runcing, pinggir rata, balung sejajar, dawane 40–80 cm, lebare 3–5 cm, durine nempel balung ibu godhong nduwuran ngisor pucuk-pucuk, werna ijo.[1] Kembange majemuk, bentukke bongkol, wernane putih.[1] Buahe buah watu, nggantung, bentukke bal, diametere 4-7.5 cm, dinding buah berambut, wernane jingga.[1] Pandan wangi uga bisa nggawé ayu.[2] Wit sing bisa nuwuh ning laladan tropis bisa dimanfaatke ngilangke ketombe lan ngirengke rambut.[2]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Ciri-cirine pandhan wangi iku:

  1. godhonge wernane ijo
  2. godhonge dawa-dawa ora duwé cabang
  3. oyote mrambat
  4. isoh urip nang endi ae asalke cukup banyu lan aja kepanasen amarga ngapa yèn kepanasen godhonge bakalan dadi kuning wernane.[1]

Jeneng-jeneng Pandan Wangi ning béda Nagara :[besut | besut sumber]

  1. Indonesia: Pandan Wangi, Daun pandan
  2. Inggris: Fragrant pandan
  3. Melayu: Pandan rampeh
  4. Vietnam: Dúa thom
  5. Thailand: Cây cõm nếp, Bai toey, Bai toey hom
  6. Filipina: Pandan, Pandan mabango
  7. Cina: bān lán (Mandarin)
  8. Jepang: Nioi tako no ki.[3]

Jeneng Lokal :[besut | besut sumber]

Pandan rampe, p. seungit, p. room, p. wangi (Jawa).; Seuke bangu, s. musang, pandan jau, p. bebau, p. harum,; pandan rempai, p. wangi, p. musang (Sumatera). pondang,; pondan, ponda, pondago (Sulawesi).kelamoni, hao moni,; keker moni, ormon foni, pondak, pondaki, pudaka (Maluku).; Pandan arrum (Bali), bonak (Nusa Tenggara.[3]

Sedulur cerak :[besut | besut sumber]

  1. Pandan Bidur
  2. Buah Merah
  3. Pandan Hias
  4. Pandan Kowang
  5. Pandan Laut
  6. Pandan Kecil
  7. Pandan Besar.[3]

Manfaat Pandan Wangim :[besut | besut sumber]

  1. Sumber pengharum pas panganan tradisional dan minuman.
  2. Kanggopewangi dekorasi ruwang kamar penganten dan pelaminan
  3. Kanggo pewangi pakiwan
  4. Kanggo campuran kembang yèn pas sesaji.[4]

Pewarna[besut | besut sumber]

Kanggo pewarna gawénan bisa digawé :

  1. cepakke wedang panas yèn bisa pas digodhog dadi pas umap ngono.
  2. ceblongke godhong kang wis disiapke
  3. kira-kira 15 menit bisa dijupuk banyune

Tapi arang-arang ngono, amarga diombe ya ora eco.[4] Nanging misalke digawé ager-ager ya dadine sedep selain dadi werna alami dadi aromane ya wangi sanget.[5]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j www.iptek.net.id (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  2. ^ a b www.conectique.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  3. ^ a b c www.plantamor.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  4. ^ a b green.kompasiana.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)
  5. ^ fazlisyam.com (diakses tanggal 8 Mei cbvhh2011)