Pandhan wangi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Pandanus amaryllifolius
Pandan (screwpine) leaves.JPG
Pandhan wangi
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Pandanales
Famili: Pandanaceae
Génus: Pandanus
Spésies: P. amaryllifolius
Jeneng binomial
Pandanus amaryllifolius
Roxb.

Pandhan wangi iki kalebu wit-witan sing kanggo masak saben dina mliginé kanggo masak sega. Pandan wangi iki bisa digunakaké sadhengah ulah-ulahan. Amarga godhong pandan iki duwé keistiméwaan kang bisa marai panganan sing dikèi iku ambuné wangi lan bisa uga dadi pawerna panganan alami dadi ora marai ngrusakké ginjel lan kaséhatan awak.[1] Pandan wangi jumbuh ning laladan tropis lan uga akèh ana ing latar omah utawa kebon.[1] Pandan wangi jumbuh ana ing pinggir kali, pinggir rawa, lan uga panggon-panggon kang lembab, jumbuh ana ing laladan pasisir nganti ketinggian 500 m dpl.[1] perdu taunan, 1–2 m.[1] Batangé bulet tilas kanggo lungguh godhong, nyabang, njalar, oyod tunjang metu sakiwa-tengené pangkal batang lan cabang.[1] godhong tunggal duduk, nganggo pangkal meluk batang, kesususn baris telu spiral.[1] Saben godhong wujudé pita, tipis, lunyu, pucuk runcing, pinggir rata, balung sejajar, dawané 40–80 cm, ambané 3–5 cm, duriné nèmpel balung cawang godhong nduwuran ngisor pucuk-pucuk, warna ijo.[1] Kembangè majemuk, bentukké bongkol, wernané putih.[1] Buahé buah watu, nggantung, bentuké bal, diameteré 4-7.5 cm, dinding woh mrambut, wernané jingga.[1] Pandan wangi uga bisa nggawé ayu.[2] Wit sing bisa nuwuh ning laladan tropis bisa dipigunakaké ngilangké sindhap lan ngirengké rambut.[2]

Titikan[besut | besut sumber]

Titikané pandhan wangi iku:

  1. godhongé wernané ijo
  2. godhongé dawa-dawa ora duwé cabang
  3. oyoté mrambat
  4. isoh urip ana ing ngendi waé nalika cukup banyu lan aja kepanasen amarga ngapa yèn kepanasen godhongé bakalan dadi kuning wernané.[1]

Jeneng-jeneng Pandan Wangi ning béda Nagara:[besut | besut sumber]

  1. Indonesia: Pandan Wangi, Daun pandan
  2. Inggris: Fragrant pandan
  3. Melayu: Pandan rampeh
  4. Vietnam: Dúa thom
  5. Thailand: Cây cõm nếp, Bai toey, Bai toey hom
  6. Filipina: Pandan, Pandan mabango
  7. Cina: bān lán (Mandarin)
  8. Jepang: Nioi tako no ki.[3]

Jeneng Lokal:[besut | besut sumber]

Pandan rampe, p. seungit, p. room, p. wangi (Jawa).; Seuke bangu, s. musang, pandan jau, p. bebau, p. harum,; pandan rempai, p. wangi, p. musang (Sumatera). pondang,; pondan, ponda, pondago (Sulawesi).kelamoni, hao moni,; keker moni, ormon foni, pondak, pondaki, pudaka (Maluku).; Pandan arrum (Bali), bonak (Nusa Tenggara.[3]

Sedulur cedhak:[besut | besut sumber]

  1. Pandan Bidur
  2. Buah Merah
  3. Pandan Hias
  4. Pandan Kowang
  5. Pandan Laut
  6. Pandan Kecil
  7. Pandan Besar.[3]

Mupangat Pandan Wangi:[besut | besut sumber]

  1. Sumber pengharum pas panganan tradhisional dan minuman.
  2. Kanggopewangi dekorasi ruwang kamar penganten dan pelaminan
  3. Kanggo pewangi pakiwan
  4. Kanggo campuran kembang yèn pas sesaji.[4]

Pawarna[besut | besut sumber]

Kanggo pawarna gawénan bisa digawé:

  1. cepakke wedang panas yèn bisa pas digodhog dadi pas umap ngono.
  2. ceblongke godhong kang wis disiapké
  3. kira-kira 15 menit bisa dijupuk banyuné

Nanging arang-arang ngono, amarga diombe ya ora eca.[4] Nanging menawa digawé ager-ager ya dadine sedep selain dadi warna alami dadi aromane ya wangi sanget.[5]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j www.iptek.net.id (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  2. a b www.conectique.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  3. a b c www.plantamor.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  4. a b green.kompasiana.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  5. fazlisyam.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)