Pandhan wangi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pandanus amaryllifolius
Pandan (screwpine) leaves.JPG
Pandhan wangi
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Liliopsida
Ordho: Pandanales
Famili: Pandanaceae
Génus: Pandanus
Spésies: P. amaryllifolius
Jeneng binomial
Pandanus amaryllifolius
Roxb.

Pandan wangi iki kalebu uwit-witan sing kanggo masak mbendino terutama kanggo masak sega. Pandan wangi ki jané bisa apa waé digunaaké. Amarga godhong pandan iki duwé keistiméwaan kang isoh marai panganan sing dikèi iku ambuné wangi lan bisa uga dadi pawerna panganan alami dadi ora marai ngrusakké ginjel lan kaséhatan awak.[1] Pandan wangi jumbuh ning laladan tropis lan uga akèh ana ing latar omah utawa kebon.[1] Pandan wangi jumbuh ana ing pinggir kali, pinggir rawa, lan uga panggon-panggon kang lembab, jumbuh ana ing laladan pasisir nganti ketinggian 500 m dpl.[1] perdu taunan, 1–2 m.[1] Batangé bulet bekas kanggo lungguh godhong, nyabang, njalar, oyot tunjang metu sakiwa-tengené pangkal batang lan cabang.[1] godhong tunggal duduk, nganggo pangkal meluk batang, kesususn baris telu spiral.[1] Helai godhong wujudé pita, tipis, lunyu, pucuk runcing, pinggir rata, balung sejajar, dawané 40–80 cm, lebaré 3–5 cm, duriné nèmpel balung ibu godhong nduwuran ngisor pucuk-pucuk, warna ijo.[1] Kembangè majemuk, bentukké bongkol, wernané putih.[1] Buahé buah watu, nggantung, bentukke bal, diameteré 4-7.5 cm, dinding buah berambut, wernané jingga.[1] Pandan wangi uga bisa nggawé ayu.[2] Wit sing bisa nuwuh ning laladan tropis bisa dimanfaatké ngilangké ketombé lan ngirengké rambut.[2]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Ciri-ciriné pandhan wangi iku:

  1. godhongé wernané ijo
  2. godhongé dawa-dawa ora duwé cabang
  3. oyoté mrambat
  4. isoh urip ana ing endi aé asalké cukup banyu lan aja kepanasen amarga ngapa yèn kepanasen godhongé bakalan dadi kuning wernané.[1]

Jeneng-jeneng Pandan Wangi ning béda Nagara:[besut | besut sumber]

  1. Indonesia: Pandan Wangi, Daun pandan
  2. Inggris: Fragrant pandan
  3. Melayu: Pandan rampeh
  4. Vietnam: Dúa thom
  5. Thailand: Cây cõm nếp, Bai toey, Bai toey hom
  6. Filipina: Pandan, Pandan mabango
  7. Cina: bān lán (Mandarin)
  8. Jepang: Nioi tako no ki.[3]

Jeneng Lokal:[besut | besut sumber]

Pandan rampe, p. seungit, p. room, p. wangi (Jawa).; Seuke bangu, s. musang, pandan jau, p. bebau, p. harum,; pandan rempai, p. wangi, p. musang (Sumatera). pondang,; pondan, ponda, pondago (Sulawesi).kelamoni, hao moni,; keker moni, ormon foni, pondak, pondaki, pudaka (Maluku).; Pandan arrum (Bali), bonak (Nusa Tenggara.[3]

Sedulur cerak:[besut | besut sumber]

  1. Pandan Bidur
  2. Buah Merah
  3. Pandan Hias
  4. Pandan Kowang
  5. Pandan Laut
  6. Pandan Kecil
  7. Pandan Besar.[3]

Manfaat Pandan Wangim:[besut | besut sumber]

  1. Sumber pengharum pas panganan tradhisional dan minuman.
  2. Kanggopewangi dekorasi ruwang kamar penganten dan pelaminan
  3. Kanggo pewangi pakiwan
  4. Kanggo campuran kembang yèn pas sesaji.[4]

Pewarna[besut | besut sumber]

Kanggo pewarna gawénan bisa digawé:

  1. cepakke wedang panas yèn bisa pas digodhog dadi pas umap ngono.
  2. ceblongke godhong kang wis disiapke
  3. kira-kira 15 menit bisa dijupuk banyune

Nanging arang-arang ngono, amarga diombe ya ora eco.[4] Nanging misalke digawé ager-ager ya dadine sedep selain dadi warna alami dadi aromane ya wangi sanget.[5]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h i j www.iptek.net.id (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  2. a b www.conectique.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  3. a b c www.plantamor.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  4. a b green.kompasiana.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)
  5. fazlisyam.com (diakses tanggal 8 Mèi cbvhh2011)