Lumpia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Lumpia
2013 Angeles Philippines Trip Day 5 - Lumpiang Ubod.jpgLoenpia Semarang.JPG
Top: Fresh lumpiang ubod made with heart of palm from the Philippines
Bottom: Fried and unfried lumpia Semarang from Indonesia
Jeneng liyanéLoempia, loenpia, ngohyong
AjanganMain course or snack
Panggonan asalIndonesia, Philippines
Hawa ajanganhot or room temperature
Woworan pokokWrapper, meat, vegetables
VariasiFried or fresh
Buku masakan: Lumpia  Médhia: Lumpia

Lumpia minangka macem-macem jinis panganan spring roll sing umume ditemokaké ing Indonesia [1] lan Filipina . [2] Lumpia digawé saka kulit jajanan sing kaya kertas lancip kaya crepe sing diarani "wungkus lumpia" Uga nutupi isi gurih utawa manis. [3] Iki asring disajikaké minangka panganan pembuka utawa cemilan, lan bisa uga digoreng utawa seger (ora digoreng dhisik). Lumpia minangka adaptasi basa Indonesia lan Filipina saka popiah Fujianése lan Teochew, sing digawé nalika abad kaping 17 sadurunge . [4] [5]

Ing Indonesia lumpia wis dadi nyamikan favorit, [6] lan dikenal minangka panganan penjaja jalanan ing negara kasebut. [7] Ing Filipina, lumpia minangka salah sawijining panganan sing paling umum dilayani ing pakumpulan lan pahargyan. [8]

Lumpia ing Indonesia bisa uga disajikaké ing macem-macem saus celup, saka saus gula aren, rasa tauco utawa saus gurih, nganti saus cabai sing populer. Siji iki disajeni kanthi saus sambal sing panas lan pedhes sing legi.

Ing Indonesia lumpia digandhengaké karo masakan Tionghoa Indonesia lan umume ditemokaké ing kutha-kutha ing endi papan dununge Cina Tionghoa penting. Sanajan ana sawétara varian lokal lan bahan-bahan isi bisa beda-beda, varian paling populer yaiku Lumpia Semarang, kasedhiya ing varian goreng utawa gorengan. Ing Indonesia, varian lumpia biasané dijenengi miturut kutha sing asale resep, kanthi Semarang minangka jinis sing paling misuwur. Iki nggambaraké kreativitas lan lokalisasi resep lumpia miturut bahan-bahan lokal lan selera lokal. [9]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Tony Tan. "Indonesian spring rolls (Lumpia)". Gourmet Traveller Australia. Dibukak ing 25 February 2016.
  2. Foodspotting (18 March 2014). The Foodspotting Field Guide. Chronicle Books LLC. p. 46. ISBN 978-1-4521-3008-8.
  3. Amy Besa; Romy Dorotan (2014). Memories of Philippine Kitchens. Abrams. ISBN 9781613128084.
  4. "照過來!清明到呷潤餅" [Picture it! Qingming Festival to lunpia]. TVBS (ing basa Chinese). 2017-03-31. Dibukak ing 2020-05-24.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  5. "清明吃润饼你知道来历吗? 美味润饼菜咋做?" [Do you know the origin of Qingming eating lunpia?]. 闽南网 (Minnan Net) (ing basa Chinese). 2016-04-01. Dibukak ing 2020-05-24.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  6. Koene, Ada Henne (2006). Food Shopper's Guide to Holland. Eburon Uitgeverij B.V. p. 140. ISBN 9789059720923. Lumpia Indonesian spring rolls.
  7. Nasution, Pepy (February 18, 2010). "Lumpia Semarang Recipe (Semarang Style Springroll)". Indonesia Eats. Dibukak ing 16 February 2016.
  8. Abby. "Lumpiang Shanghai (Filipino Spring Rolls)". Manila Spoon.
  9. Prasetyowati, Novita Desy (19 August 2018). "Mengenal 5 Jenis Lumpia di Berbagai Wilayah Indonesia, Ada yang Dibakar!". www.grid.id (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2020-04-26.