Crêpe

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tumpukan crêpe

Crêpe ya iku kuwe dhadhar tipis sing digawe saka glepung lan minangka panganan sing misuwur banget ing saindhenging Eropah lan liya-liyané. Bahan-bahan utama yaiku glepung, endhog, susu, mentega lan uyah . Ana rong jinis crêpe, yaiku crêpe legi digawe saka glepung gandum lan crêpe asin digawe saka glepung buckwheat .

Crêpe asalé saka kutha Brittany, sawijining wilayah ing Prancis kulon, ing ngendi crêpe diarani kramphouezh . Nanging, panganan crêpe saiki nyebar ing saindhenging nagaraPrancis. Buckwheat teka saka Tiongkok, lan sawisé nyebar menyang Eropah Wétan, kawentar dadi jenis pangan sing diarani blintz . Ing Bretagne, crêpes biasane dianggo tradisional nganggo saos apel. Ing Eropah Tengah, panganan iki diarani palačinka ( Ceko, Slowakia, Kroasia lan Slovenia ), palatschinken (Austria), palacinta ( Hungaria ). Kabeh julukan kasebut saka tembung Romania plăcintă ( plasenta Latin sing tegese 'kue'). Ing pirang-pirang wilayah Jerman, crêpe diarani Pfannkuchen, lan ing pannenkoeken Walanda . Iki loro tembung, asalé saka tembung 'pan' lan 'cake', sing saben tegese 'roasting' lan 'cake'.

Penyajian[besut | besut sumber]

A crêpe manis karo krim kocok lan topping saos stroberi

Crêpe bisa digulung utawa ditekuk, lan uga bisa diisi kanthi maneka warna isi. Crêp bisa dipangan karo panganan nalika diasinake, lan diisi karo keju, asparagus, ham, endhog, ratatouille, jamur, utawa produk daging liyane.

Crêpe legi bisa digunakake minangka panganan cuci mulut . Crêpe bisa diisi karo macem-macem jinis panganan manis: sele, coklat, coklat, susu, es krim, woh wohan beri, kacang, kayu manis, lan liya-liyane. Minangka topping utawa gula bisa digunakake (wêdakakêna), jus lemon, krim disemprot, ngetokake woh-wohan, lan liya-liyane.

Crêpe tipikal sing asalé saka Prancis lan Belgia yaiku Crêpe Suzette, crêpe kanthi kulit cilik oranye lan liqueur (biasane Grand Marnier) sing banjur digawe panas.

Uga cukup umum kanggo nggulung utawa melu crêpe, banjur digoreng, dibakar utawa diombe, ora kaya blintz, senadyan persiapan padha.

Ing Perancis, crêpe biasane dianggo ing tradhisi Candlemas ( La Chandeleur ), ing 2 Februari.

Pranala njaba[besut | besut sumber]